Slavlje igrača Baije (©Reuters)
Slavlje igrača Baije (©Reuters)

Baija pred vratima Serije A: Još jedna pobeda i - promocija

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.10.22. | 22:11

Brazil 2: Pretposlednje kolo drugog ranga otkloniće mnoge dileme

Uz mogućnost da obezbedi povratak u elitnu diviziju brazilskog fudbala, nekadašnji nacionalni šampion Baija noćas (23.55) u sklopu 37. i pretposlednjeg kola Serije B na svom Fonte Nova stadionu u Salvadoru dočekuje još jednog bivšeg prvaka države Guarani.

Baija trenutno zauzima četvrto mesto na tabeli sa 58 bodova, a njena dosadašnja kampanja broji 16 pobeda, 10 remija i 10 poraza. Trenutna prednost u odnosu na Ituano, prvi klub van zone promocije, iznosi četiri koraka i eventualna pobeda u noćašnjem okršaju zagarantovaće joj mesto u elitnom rangu takmičenja iduće sezone. Sa 40 postignutih i 27 primljenih golova na 36 mečeva tim koji predvodi trener Eduardo Baroka spada u kategoriju najuravnoteženijih klubova između napada i odbrane, što i potvrđuje njegova pozitivna gol razlika od +13. Kao domaći tim, Baija ima učinak koji je stavlja na šesto mesto u Seriji B po ovom parametru. Od 54 boda koliko je imala u opticaju na svom terenu, osvojila je čak 40 iz 12 pobeda, četiri remija i dva poraza uz 28 postignutih i samo deset primljenih golova.

Izabrane vesti

U prethodnom kolu, Trikolori su propustili šansu da matematički obezbede promociju u najviši rang, kada su na svojoj Fonte Nova areni odigrali samo 1:1 sa Vila Novom. Noćas u istom terminu kada se suočavaju Baija i Guarani, svoje mečeve igraju i Sport Resife koji dočekuje Operario, dok Ituano gostuje Londrini. Leao da Ilja, Tubarao i Galo de Itu su oni timovi koji još uvek mogu da ugroze Trikolore koji su trenutno na četvrtom mestu u Seriji B.

Sa četiri boda ispred Ituana, Baija zavisi samo od sopstvenih rezultata. Situacija je ugodna da do plasmana može da dođe čak iako posrne u ovom meču. Ako Trikolori pobede Guarani, ne moraju da brinu o bilo kojem drugom rezultatu sa paralelnih mečeva. Ako Baija remizira ili izgubi, priliku da joj se približi na dva boda zaostatka ima Sport Resife, koji se nada podeli bodova između Ituana i Londrine.

23.55: (1,58) Baija (3,45) Guarani (6,25)

Sa druge strane, Vasko da Gama je takođe u borbi za jedno od dva mesta koja su još uvek dostupna. Ipak, ono što izdvaja Moreplovce u ovom trenutku, jeste najugodnija pozicija od svih pomenutih timova koji su uključeni u ovu borbu. Kao trećeplasirani na tabeli sa 59 osvojenih bodova, ali i utakmicom više, Vasko na teren u poslednjem kolu na svom terenu dočekuje Ituano i dovoljan mu je samo remi da potvrdi pristup Seriji A.

Još jedan tim, barem teoretski se još uvek nalazi u borbi za mesto u eliti. Sampajo Koreja je trenutno na 5. poziciji sa 55 bodova, ali i sa utakmicom više. Popularni Bolivijci su tri boda udaljeni od Baije, ali sa dosta lošijom gol razlikom od samo +3. Tako da pored neuspeha Trikolora, gotovo je nemoguće da u poslednjem kolu savladaju Londrinu, koja je takođe u konkurenciji, sa više od 10 golova razlike.

Guarani je izgleda najbolje sačuvao za kraj. Posle sezone pune turbulencija, pošto je veći deo kampanje bio pod strepnjom od ispadanja, tek je u poslednjoj četvrtini šampionata uspeo da se stabilizuje i osigura opstanak. U poslednjih devet kola čak u sedam navrata izlazio je kao pobednik, pored dva poraza od Ituana i Vila Nove.

Poslednji trijumf bio je upravo protiv najboljeg tima u ovogodišnjoj kampanji, nadmašivši minimalnim rezultatom Kruzeiro u srcu Belo Orizontea. Tako je Alviverde napredovao do 47 bodova iz 12 pobeda, 11 remija i 13 poraza, zauzevši 11. poziciju na tabeli. Sa 31 postignutim i 35 primljenim golovima na 36 mečeva, tim koji predvodi trener Mocart Santos ne izdvaja se konkretno ni u jednim segment igre, a negativna gol-razlika od -4 dokazuje da ovaj tim ima problema sa neravnotežom između sektora napada i odbrane. Kao gost, Guarani ima deveti učinak u kampanji, gde je od 54 moguća boda osvojio je tek 17 iz četiri pobede, pet remija i devet poraza, uz 16 postignutih i 23 primljena gola.

Poslednji obračun ovih timova viđen je 16. jula, u skolu 18. kola Serije B, kada je Baija slavila kao gost na Brinko de Oruru u Kampinasu, rezultatom 2:0. Pre toga, zbog razlike u rangovima, Trikolori i Alviverdosi susreli su se još 2009. godine, pod okriljem Serije A, i tada je okršaj završen identičnim rezultatom, ali na starom gradskom stadionu Oktavio Mangaberija, danas renoviranoj Fonte Nova areni.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 4 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

BRAZIL 2 - PRETPOSLEDNJE 37. KOLO

Utorak

Bruske - CRB 0:0

Sreda

CSA - Vila Nova 1:0 (1:0)

/Rodrigo Rodriges 31pen/

Novorizontino - Kruzeiro 1:4 (1:2)

/Danijelzinjo 3 - Pedro Kastro 18, Oliveira 27, Bidu 51, Žaja 64/

Petak

Vasko - Sampajo Korea 2:3 (1:1)

/Konseisao 4, Santos 90 - Para 18, Poveda 67, Žoesio 90/

23.55: (1,58) Baija (3,45) Guarani (6,25)

23.55: (2,40) Londrina (2,90) Ituano (3,15)

23.55: (1,35) Sport Resife (4,30) Operario (9,50)

Subota

02.30: (2,40) Ponte Preta (2,90) Krisijuma (3,15)

02.30: (2,45) Tombense (2,90) Gremio (2,90)

23.55: (1,37) Šapekoense (4,40) Nautiko (8,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 2BaijaGuarani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara