Oliver Kan (©Reuters)
Oliver Kan (©Reuters)

Bajern čuva integritet, Bajern iznad svih - neka ide Alaba; i šta je to Bayern AHEAD?

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.12.20. | 18:28

Oliver Kan definitivno potvrdio da Austrijanac odlazi iz Minhena

Kada se Karl Hajnc Rumenige definitivno povuče sa mesta izvršnog direktora Bajerna 2022. godine njegovo mesto zauzeće Oliver Kan. Slavni golman bavarskog velikana i nemačke reprezentacije uveliko se priprema za tu funkciju. On je već ušao u Nadzorni odbor i sa pozicije "prestolonaslednika" i te kako ima šta da kaže po pitanju funkcionisanja evropskog šampiona.

Kan je govorio za Bild o trenutno gorućim temama u Bajernu. Jedna je Leroj Sane i kriza u koju je ovaj momak upao, a druga David Alaba i njegov već viđeni odlazak iz kluba. I dok je Rumenige bio oprezan u izjavama oko Alabe ostavljajući minimalan prostor za dogovor oko produžetka ugovora jednog od najboljih igrača Bajerna, Kan nema dilemu - Alaba može da ide bez obeštećenja!

Izabrane vesti

"Pred Davida smo prostrli crveni tepih i otišli do sopstvenih granica kada su finansije u pitanju. Ali on i pre svega njegov agent Pini Zahavi nisu želeli da koračaju tim tepihom. Tako smo ga u nekom trenutku ponovo smotali i odložili", slikovito je objasnio Kan kako se Bajern povukao iz pregovora oko nastavka saradnje jer dve strane nisu mogle da približe stavove, poručivši da je Bajern iznad svih.

Podsećanja radi, Zahavi je imao plan da svog klijenta učini najplaćenijim igračem kluba (u prvi mah zahtevao čak 25.000.000 po sezoni), ili da ga makar stavi uz rame Robertu Levandovskom (oko 20.000.000 po godini). Bavarci su čvrsto ostali pri stavu da Alaba ne može da dobije više od Manuela Nojera i Tomasa Milera (oko 18.000.000), već samo da se izjednači sa njima. Verovali su u Zebener štrase da na taj način čuvaju mir u svlačionici i štite integritet kluba pred menadžerskim ucenjivanjem. U tome su svakako uspeli, potvrdivši po ko zna koji put specifičnu snagu koju verovatno nema nijedan fudbalski kolektiv na svetu, ali cena nije bila mala - ostali su bez Alabe. Odnosno ostaće.

Nada da bi nešto u poslednji čas moglo da se promeni ne postoji...

"Zaista ne vidim šta bi to moglo da se dogodi pa da se nešto po ovom pitanju promeni. Povukli smo se iz pregovora u potpunosti. Nema više priče. David je 12 godina u Bajernu, od čega deset kao profesionalac. Izgleda da želi nešto novo. I mi to prihvatamo. Gubitak svakako boli, ne samo ekonomski".

Kan kaže da nije zabrinut zbog Leroja Sanea i činjenice da nemački reprezentativac za sada ne opravdava uloženih 45.000.000 evra.

"Dugo sam u Bajernu i znam kako stvari ovde funkcionišu. Znam da igračima koji dođu treba vremena da se u potpunosti prilagode. Sa Saneom je situacija posebno specifična jer je izašao iz veoma teške povrede, a onda ponovo imao prekid od dve nedelje. Njegov kvalitet je izvanredan, puno očekujemo od njega. Generalno gledano naša navala je jedna od najboljih na svetu. Vrlo smo zadovoljni tim delom tima kom pripada i Sane".

Oliver Kan u naredne dve godine do preuzimanja dužnosti od Rumenigea ima zadatak da vodi projekat pod nazivom "Bayern AHEAD". U pitanju je strateški projekat s holističkim pristupom koji bi trebalo da obezbedi da Bavarci i u narednoj deceniji ostanu u TOP 5 klubova Evrope i da se svake godine bore za trofej Lige šampiona.

Konkretno, radi se o izlasku u susret izazovima u svetu fudbala koji se neprestano menja. Još konkretnije - klub radi na dodatnom povećanju baze članova (trenutno ih je 300.000 koji plaćaju članarinu na godišnjem nivou), želi bližu i bolju komunikaciju sa navijačima i radi na tome da na klupsku viziju i strategiju razvoja utiče što više "mozgova".

"Budućnošću treba upravljati. Mislim da je ključna stvar imati viziju. Naša ideja da svi zajedno nastavimo da radimo na tome da Bajern zadržimo na vrhu", kazao je nedavno na ovu temu Karl Hajnc Rumenige.

I to je Bajern.

Sistematski, strogo, s jasnom idejom za godine buduće. Nema opuštanja ni kad si na vrhuncu. Kad si najbolji na svetu...


tagovi

Leroj SaneDavid AlabaOliver Kan

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara