Robert Levandovski (Reuters)
Robert Levandovski (Reuters)

Bajern je matiran, Levandovski će aktivirati „Vebsterovu klauzulu“ ako ga ne puste

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.06.22. | 11:36

Čeka se da se Barselona finansijski sredi

Robert Levandovski je jasno i glasno poručio Bajernu da ga pusti u Barselonu i da više ne želi da igra u Minhenu.

Iz kluba je stigao odgovor da Poljak ne može tako da se ponaša i da ga za Bajern veže ugovor na još godinu dana. U teoriji, Bavarci mogu da traže i 300.000.000 evra obeštećenja i da stave veto na transfer, ali ima jedna klauzulu koja ih dovodi u mat-poziciju i koja će biti poslednji izbor Levandovskog ako se klub ne urazumi.

Izabrane vesti

U članu 17. FIFA zakona o „pravilima o statusu i transferima igrača“, postoji „Vebsterovo pravilo“. Škotski fudbaler Endi Vebster je 2006. godine prešao iz Hartsa u Vigan godinu dana pre isteka ugovora i uprkos protivljenju škotskog kluba. Harts je želeo na silu da ga zadrži do isteka ugovora, on je posegnuo za pravnom bitkom i napravljen je presedan koji je od tada postao pravilo.

A pravilo kaže da svaki igrač koji je napunio 28 godina, a prethodno je proveo tri godine u klubu, može da otkupi poslednjih godinu ili dve ugovora sa aktuelnim klubom. Visina otkupa je ekvivalentna godišnjoj bruto plati u klubu.

Levandovski ispunjava sve uslove da posegne za ovim legalnim oružjem. U klubu je već osam sezona, odavno je prešao granicu od 28 godina i ima još samo godinu dana ugovora sa Bavarcima. Njegova bruto plata u Bajernu iznosi 24.000.000 evra i on za taj iznos može da otkupi ugovor. I da pređe u Barselonu. Naravno, Katalonci bi morali da mu kompenzuju pomenuti otkup, ali to im se čak i više isplati.

Barselona je do sada bila spremna da plati 32.000.000 evra na ime obeštećenja što je za Bajern malo. Na kraju bi nemački šampion mogao da dobije i manje od prve ponude ako ostane pri tvrdoglavom stavu da ne želi da pusti Poljaka. Levandovski ovu opciju drži kao poslednju ali neće se libiti da je iskoristi ako Bajern ne popusti.

Problem je što u Barseloni i dalje vlada finansijski haos i klubu nije dozvoljeno da registruje nove igrače ili da pravi produžetke ugovora sa aktuelnim prvotimcima dok se ne ispeglaju finansijske rupe. A rok za to je 30. jun. Potpredsednik kluba zadužen za finasije Eduard Romeu kaže da je alarmantno stanje nasleđeno od prethodne uprave i da klub radi sve što je u mogućnosti da skreše troškove i opet ekonomski prodiše. Neophodno je da se neki igrači prodaju: Neto, Lengle, Mingesa, Umtiti, Dest, Depaj, Brajtvajt, a verovatno i Frenki de Jong.

„Naš platni spisak iznosi 560.000.000 evra. Bajernov je oko 300.000.000, a Realov oko 400.000.000. U toku su pregovori sa igračima“, rekao je Romeu.

Barselona ima pune ruke posla ali uverava Levandovskog, Kesija, Kristensena i još neke igrače sa kojima se dogovora da će sve biti u redu i da će moći da ih registruje.


tagovi

Robert LevandovskiZimski prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Barselona
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara