Julijan Nagelsman (©Reuters)
Julijan Nagelsman (©Reuters)

Bajern popustio i spremio otpremninu, Nemci postavili Nagelsmana za selektora: Želim da inspirišem naciju, neću o Fliku…

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.09.23. | 13:09

“Nikoga ne osuđujem, ali sam razočaran rezultatima u prethodnom periodu”, rekao je Julijan na promociji

Da bi dogovor bio postignut, svaka strana morala je da napravi ustupke. Julijan Nagelsman da zažmuri na jedno oko i zbog reprezentacije zaboravi na onih 20.000.000 evra koje bi dobio od Bajerna da je sedeo skrštenih ruku; odgovorni u Savezu da spreme nešto više od 3.600.000 za narednih deset meseci; a Bavarci da pomognu i ne budu tvrdoglavi.

To se i dogodilo. Bajern je popustio, odrekao se naknade za transfer i mladom nemačkom treneru će biti isplaćeno između 1.000.000 i 1.500.000 evra. Što isprva u Minhenu nisu želeli da plate. Stekli su se svi uslovi da posao bude sklopljen, da ruke budu pružene: Julijan Nagelsman je promovisan u novog selektora Nemačke.

Izabrane vesti

Kao što je i najavljeno, na čelu državnog tima biće do kraja Evropskog prvenstva. Predvodiće Elf na velikom turniru u svojjoj zemlji i ugovor je potpisan zaključno sa 31. julom 2024. godine. Hoće li biti i produžetka zavisiće od – rezultata.

U prvom obraćanju Negelsman nije davao velika obećanja, za početak želi samo jedno: da načinom igre inspiriše naciju.

“Evropsko prvenstvo će se održati u našoj zemlji, to je nešto posebno. Dešava sa u nekoliko decenija. Sve podređujem velikom turniru u velikoj zemlji. Bio sam veoma zainteresovan da prihvatim ovaj izazov. Zbićemo redove do sledeće godine, čvrsto ćemo se povezati”, rekao je Julijan Nagelsman i dodao:

“Razgovori su bili konstruktivni. Evropsko prvenstvo je ogroman podsticaj. Želimo da inspirišemo naciju dobrim fudbalom”.

NEMA OSUĐIVANJA PRETHODNIKA, RUDI FELER NAGRAĐEN, TU JE I SANDRO VAGNER

(©Reuters)(©Reuters)

Ima i ideju kako Nemci pod njim treba da igraju…

“Važno je samopouzdanje. Da biste stvorili dobar timski duh, potrebna vam je dobra ideja. Biće teških trenutaka, tada igrači moraju da imaju za nešto ‘da se uhvate’. Ideja ne bi trebalo da bude složena, već privlačna i atraktivna. Nadamo se da ćemo je implementirati u prvim međunarodnim utakmicama. Potrebno je da budemo agresivni, da tako napadamo protivnički gol. Protivnika treba da boli kada igra protiv nas”.

Ono što je video u prethodnom periodu, na Mundijalu i u mesecima posle njega, sve do dolaska Rudija Felera, nije mu se svidelo.

“Nikada ništa i nikoga ne osuđujem. Posmatrao sam iz perspektive navijača i bio sam razočaran kako smo odigrali poslednjih nekoliko utakmica, Svetsko prvenstvo”.

Savez je Rudija Felera postavio kao prelazno rešenje, znalo se da na selektorskoj funkciji neće ostati, ali u Nagelsmanovom štabu – hoće. Biće tu i Sandro Vagner, koga u Nemačkoj neverovatno poštuju.

“Rudija takođe vidim kao deo tima. Imaćemo blizak kontakt, potreban mi je zbog njegovog velikog iskustva. Nadam se da ćemo nastaviti da verujemo kapo što smo u utakmici sa Francuskom. Savršeno logično bilo je da pitam i Sandra Vagnera, odmah je dao znak da želi da nam se pridruži. Veoma, veoma sam srećan”.

Julijan Nagelsman će debitovati na američkoj turneji. Vodiće Nemce u prijateljskoj utakmici protiv SAD u Hartfordu (14. oktobar), a potom sledi duel sa Meksikom u Filadelfiji (17. oktobar).

“Zajedno smo već neko vreme. Generalno poznajem sve igrače, doduše, ne lično. Moramo da iskoristimo svaki trenutak pre Evropskog prvenstva da se bolje upoznamo”.

DOBRO JE RAZMISLIO O PERIODU U BAJERNU, O RAZGOVORU SA FLIKOM NIJE ŽELEO

(©Reuters)(©Reuters)

Bilo je i tema kojima nije preterano hteo da se bavi. A, dve su: Bajern i Hansi Flik.

Otkako je otišao sa Alijanc arene – od marta nije trener minhenskog kluba – nije govorio o rastanku. Sada je morao da prozbori koju, mada, zaobišao je škakljiva pitanja i uopšteno prokomentarisao

“Volim akciju, volim da radim. U fudbalu sam od 15. godine i prethodni period sam iskoristio da razmislim o vremenu koje sam proveo u minhenskom Bajernu. Drago mi je što sada imam priliku da popravim greške”.

Sa bivšim selektorom Hansijem Flikom jeste kontaktirao, ali detalje razgovora nije otkrio.

“To su privatne stvari, neka tako i ostane. Ne volim previše da pričam o tome”, zaključio je Julijan Nagelsman.


tagovi

Julijan NagelsmanFudbalska reprezentacija Nemačke

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara