Zoran Tošić (© Star sport)
Zoran Tošić (© Star sport)

Bambi ide po titulu posle četiri godine i upozorava Zvezdu na presing Kairata: Strašan je Lav i sa 37

Vreme čitanja: 7min | sre. 21.07.21. | 08:25

Iskusni krilni vezista postigao tri gola na poslednja dva kup meča Tobola koji juri ka šampionskom naslovu sa kolonijom Srba

Nekad bilo – sad ne važi. Pet uzastopnih godina poredak u šampionatu Kazahstana počinjao je: „Astana, Kairat...“. Lane se promenio, rival Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona s vrha je zbacio bivšeg Partizanovog takmaca u Ligi Evrope. Taj duopol klubova iz milionskih gradova mogao bi da razbije maleni Tobol.

Malen po broju stanovnika, veliki po rezultatima ostvarenim u 2021. godini. Za sedam meseci pretrpeo je jedan jedini poraz, u tamošnoj Premijer ligi je prvi na tabeli i sedam kola pre kraja nalazi se na pol-poziciji da uradi nešto što nije 11 godina. Postane prvak države.

Izabrane vesti

Među barjaktarima uspona na čelu tabele nalaze se Srbi: štoper Aleksa Amanović (ne tako davno prvotimac Javora), vezista Dušan Jovančić (posle pozajmice iz Rizea opet zadužio dres Tobola), napadač Nemanja Nikolić (Partizan-Spartak-Saudijska Arabija) i krilo – Zoran Tošić.

Dobra smo ekipica za uslove kazahstanskog fudbala“, primetno je zadovoljstvo u Bambijevom glasu tokom razgovora za Mozzart Sport. „Kakve su nam mogućnosti u evropskim okvirima proverićemo u četvrtak, na gostovanju Hajduku u novoformiranoj Ligi konferencija. Kako god da se završi dvomeč sa Splićanima, utisak je da smo skladna celina, gura napred zahvaljujući šestorici-sedmorici reprezentativaca Kazahstana (golman, komlpetna odbrana, naš kapiten nosi traku i u državnom timu), imamo kvalitetne internacionalce iz Francuske, Gvineje Bisao, Gruzije... Tu je i četvoročlana srpska kolinija. Zasad smo zasluženo u vrhu prvenstva. Sad da vidimo, Evropa je pravo merilo, uvek bilo“.

Tobol na međunarodnoj sceni nema rezultate za pohvalu. Da, klupski almanasi beleže da je osvojio Intertoto kup 2007, međutim, kakav je značaj tog takmičenja pokazuje činjenica da se preko njega samo domogao drugog kola kvalifikacija za UEFA kup. Na Poljudu će odigrati tek 30. utakmicu u istoriji van granica Kazahstana.

Ravnopravne su nam šanse. Posle prvog meča ću moći da kažem više i o snazi Hajduka i o našim mogućnostima, ali smo optimisti. Sve što sam dosad znao o hrvatskom predstavniku jeste da je minuli šampionat završio na četvrtoj poziciji, da se u poslednji čas domogao Evrope“.

Kako god da se završi pokušaj plasmana u grupnu fazu Lige konferencija, cilj Tobola je da uzme titulu. Pre tri godine je završio na trećem mestu, lane bio drugi, možda je vreme da se popne na vrh. Pogotovo što vodi trku, ima 41 poen, jedan više od Astane i četiri od Kairata.

Svi smo maksimalno mobilisani i ozbiljni, iako nam je naredni prvenstveni susret tek za skoro dva meseca. U Kazahstanu je u ovom periodu sezone na programu kup, biće i kratka pauza, u međuvremenu je Liga konferencija, ali nama je glavna ideja da se okitimo titulom. Sedam kola je ostalo do kraja, a imamo fin raspored, bolji nego direktni rivali. Prošli smo neokrznuti iz oba okršaja sa Kairatom i Astanom, a oni će se međusobno sastati u Nur Sultanu 18. septembra. Mi imamo nešto lakše rivale, na papiru. Budemo li zadržali fokus valjda ćemo prvi kroz cilj proći. Stvarno sam veliki optimista. Vidim i po momcima da su svesni kako im je ovo jedinstvena prilika da sa klubom koji nije ubrajan među favorite osvoje šampionski pehar. Jeste, u Kazahstanu, ali trofej je trofej, ne bi trebalo nijedan potceniti. A i ja da se podsetim kako je osvajati. Nisam bio prvak, evo, četiri godine. Vreme je...“

Dobro raspoloženje nekadašnji srpski reprezentativac crpi iz uslova koji prevazilaze očekivanja na prvi pomen fudbala u bivšoj sovjetskoj republici.

Prijatno sam iznenađen posvećenošću čelnika, organizacijom i igračkim kadrom. Vidi se da je klub u usponu, želi nešto veliko da napravi. Prošle godine nije uspeo, ali je tad krenuo ozbiljno da se bavi detaljima. Veliku ulogu u stvaranju tima i prepoznatljivog modela igre imao je Grigori Babajan, ali se pre mesec dana na poziv Alekseja Berezuckog obreo u stručnom štabu moskovskog CSKA. Taman kad su pojedinci možda očekivali da ćemo pasti, njegov naslednik u ulozi privremenog rešenja, Aleksander Moskalenko nastavio je da niže uspehe. Bivši selektor mlade reprezentacije vodio nas je na šest utakmica, dobili smo pet i remizirali sa Astanom. Zato smo u vrhu“.

Tošić i Nikolić iz vremena u Partizanu (© Star sport)Tošić i Nikolić iz vremena u Partizanu (© Star sport)

Tošić je fudbaler ubedljivo najveće reputacije u Tobolu. Stigao je kao slobodan agent sredinom aprila pošto mu se ugasio klub u Kini, prethodno nekoliko meseci trenirao individualno u Beogradu, a kako je prvenstvo Kazahstana počelo u martu nije odmah mogao da uhvati ritam, pratile su ga sitne povrede, šansu je u početku dobijao u završnicama utakmica, da bi na poslednje dve u kupu postigao tri gola!

Kad sam zdrav, problema nema“, smeje se rođeni Zrenjaninac. „Mogu još, kako da ne. Prija mi što govorim opet ruski jezik, kao da sam kod kuće, okruženje je sjajno: Taki Nikolić je došao mesec pre mene i predočio mi očekivanja, igra odlično, naš je prvi izbor u napadu i kad je raspoložen sve ide kao po loju. Zato gledamo da ga držimo raspoloženog; Jovančić je posle pozajmice potpisao trajni ugovor, njegovo iskustvo i kvalitet su presudni na sredini terena; Amanović svaku utakmicu drži odbranu... Baš smo dobro upakovana ekipa. Tačno je da Kairat i Astana imaju veće budžete, priliku da se pojačaju, što i rade, ali naša prednost je što smo u dosadašnjem toku prvenstva raspolagali većim fondom igrača. Imaju i naši rivali kvalitetne sastave, ali u prvom delu sezone nisu računali na dugu klupu i zato su kiksirali“.

Kairat, kome Zvezda ovog popodneva gostuje u Almatiju, nije imao priliku da se uveri u snagu i preciznost Tošićeve levice u oba ligaška remija (po 2:2).

Nije ni bilo realno da igram. Kad smo mu gostovali tog dana sam sleteo u Kazahstan i nikako nisam mogao u ekipu. Na meču kod kuće plan je bio da uđem u završnih petnaestak minuta, međutim, u 73. smo ostali sa desetoricom i niko nije bi spreman da rizikuje ofanzivnijim igračem, svi smo želeli da sačuvamo bod, što nam je i uspelo. Uprkos tome, Kairat je na mene ostavio snažan utisak, uz napomenu da ga je nedavno napustio Kurban Berdijev (bivši šampion Rusije sa Rubinom), obavljao je ulogu savetnika direktora ili predsednika, ali se vratio u otadžbinu, čitam da je kandidat za selektor“.

Kairat dvomeč sa crveno-belima dočekuje pošto je zalet u kvalifikacijama za Ligu šampiona uhvatio protiv Makabija iz Haife (1:1, 2:0).

U napadu imaju veliki kvalitet. Vagner Lav je alfa i omega, sve počinje i završava se kod Brazilca. Ekipa dosta zavisi od mog bivšeg saigrača iz CSKA. Dejstvuje na poziciji 'desetke', sjajno sarađuje sa dva visoka i snažna napadača (Hoseom Kanteom i Arturom Šušenačevim), veštim u skoku, ali i u kontroli lopte. Valja očekivati da njih trojica budu glavna opsanost po gol Milana Borjana. Nebojša Kosović je glavni distributer lopti ka ofanzivcima, pokretač akcija iz veznog reda. Spreman je Kairat u fizičkom smislu, u takmičarskom je ritmu, odavno je počeo sezonu, za razliku od sastava Dejana Stankovića iza koga je tek jedno superligaško kolo... Mada, odbrana je slabiji deo Kairatovog tima i ako bi negde Zvezda trebalo da traži šansu, tu je“.

Mada, ta odbrana je na poslednjih pet mečeva triput sačuvala mrežu netaknutom.

Kairat napada sa mnogo igrača. Bar u prvenstvu i kupu. Očekujem da u kvalifikacijama za Ligu šampiona bude oprezniji. Gledaće da ne ostavi prostor gostima iz Beograda. Njihova ideja kad se namere na kazahstanske klubove je da odmah po izgubljenoj lopti svi kreću u presing. I to kroz centar, kao glavnu fazu. Igraju sa po trojicom vezista i napadača. Usko su raspoređeni. Ako im presing uspe sposobni su momentalno da ugroze gol. Mada, kad ne uspe... A Zvezda ima odlične igrače baš za taj stil, zna kako da izađe iz presinga, prenese loptu na tuđu polovinu“.

Vagner Lav i Bambi dok su igrali za CSKA, između je Čilenac Mark Gonzales (© Reuters) Vagner Lav i Bambi dok su igrali za CSKA, između je Čilenac Mark Gonzales (© Reuters)

Posebna priča je Vagner Lav. Ove sezone na nivou najučinkovitijih u karijeri: utakmica 21, golova deset, asistencija osam.

Svaki put kad me pitaju da navedem najbolje saigrače tokom karijere, Brazilac je u top tri. A podsećam da sam bio član najvećeg tima na svetu i najboljeg tima na planeti u jednom trenutku. Zamislite koliko je Vagner moćan kad je neke asove iz tog Mančester junajteda, po mom skromnom mišljenju, nadvisio. Takav talenat, osećaj za fudbal, milovanje lopte. Uživanje! Pravi Brazilac. I dan-danas se igra fudbala. Naravno, poput svakog Južnoamerikanca ima i Lav bubice, ali je profesionalac. Na njega uvek možeš da se osloniš“.

Skica za anegdote iz zajedničkog boravka u Moskvi se sama „crta“.

Jednom nismo danima znali gde je Vagner Lav. Ni mi igrači, ni članovi Stručnog štaba, ni ljudi iz kluba. Tri-četiri dana je trajala panika. A onda se samo pojavio u petak i rekao treneru da je spreman da igra. U subotu je dao dva gola za trijumf sa 2:0. I šta da mu kažeš posle svega? Ne pitaj ga ništa, bolje, ha-ha-ha“.

Kako u Srbiji često „volimo“ da omalovažavamo asove, tako se posle žreba koji je Kairat spojio sa Crvenom zvezdom moglo, između ostalog, čuti kako je Vagner Lav „zarđao“.

Bogami, kad ga vidim sa punih 37 godina, kako je zategnut i eksplozivan... Najbolji je igrač u Kazahstanu. Teško je u tom životnom dobu dobiti ugovor i(li) trajati u „ligama petice“, ali nije mala stvar biti prvo ime Kazahstana, zar ne“, pohvalno će Zoran Tošić.

PARTIZAN? KONAČNO DA VRATIMO TROFEJ

Prošlo je 18 meseci otkako je Bambi zavrišo drugi mandat u Partizanu, ali je u redovnom kontaktu sa Vladimirom Stojkovićem, Lazarom Markovićem, Sašom Zdjelarom, Bibarsom Nathom, Milanom Smiljanićem...

Pratio sam moje crno-bele na pripremama, video rezultat i golove iz Novog Sada i na osnovu svega veliki sam optimista da ćemo ove sezone, uz prisustvo VAR tehnologije na našim terenima, te ekipu koja se dugo poznaje konačno biti konkurentni. Da pokušamo da vratimo trofej u Humsku“.

Na „liniji“ je iskusni vezista i sa čelnicima Parnog valjka. Razlog: dug u iznosu od nekoliko stotina hiljada evra.

Neprestano smo u kontaktu. Nadam se da će sve biti kako valja. Verujem da će ljudi iz kluba ispoštovati dogovor“, zaključio je Tošić.


tagovi

KairatTobolZoran TošićKazahstanKazahstan 1kvalifikacije za Ligu šampionaFK Crvena zvezdaFK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara