Jakov Blagaić i Vinko Marinović (©fkborac.net)
Jakov Blagaić i Vinko Marinović (©fkborac.net)

Banjalučani jure duplu krunu, Sarajevo izaziva najbolji tim lige

Vreme čitanja: 5min | sre. 28.02.24. | 09:08

Kup Bosne i Hercegovine: Klasik u Republii Srpskoj danas (18.30) na Gradskom stadionu u prvom meču četvrtfinala

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Uporedo sa Premijer ligom, polako se privodi kraju i takmičenje u Kupu Bosne i Hercegovine. Među osam najboljih plasiralo se sedam premijerligaša i jedan tim iz Prve lige Federacije.

Izabrane vesti

Još na početku ove sezone Borac je jasno i glasno izašao u javnost sa najvećim ambicijama - želimo titulu i prvenstvu i u Kupu, glasile su reči iz tabora tima iz Banjaluke. Međutim, na startu bilo je puno skepticizma. Borac je poražen u Sarajevu od Željezničara, i već su tada krenule otrovne strelice zbog samouverene izjave. Ipak, par meseci kasnije, Borac je imao apsolutno pravo.

U Premijer ligi je blizu titule, budući da drugoplasiranom Zrinjskom beže sedam bodova i čvrsto drže lidersku poziciju. Pride, u seriji su od čak 21 utakmice bez poraza što ih svrstava u sam vrh kada je u pitanju forma klubova u Evropi. Iako u prvenstvu ima još dosta da se igra, realno je teško očekivati da će Borac ispustiti tu prednost.

U taboru Banjalučana su izričiti da žele duplu krunu. Poprilično lako su došli do ove faze eliminisavši prvoligaša Radnik iz Hadžića te premijerligaša Zvijezdu 09 ne primivši nijedan pogodak. Samopouzdanje koje trenutno ima tim Vinka Marinovića doseže do ogromnih visina, pa nije ni čudo što u svaki meč, bez obzira ko bio protivnik, ulaze kao favoriti. Isto će biti i sada. Pogotovo što su u mnogo boljoj formi.

Posle prvenstvenog derbija sa Veležom čeka nas derbi i Kupu BiH sa Sarajevom koja je skup kvalitetnih pojedinaca. Znamo šta nas čeka. Derbi utakmice uvek sa sobom nose naboj i dozu pritiska, ali mi igramo veoma dobro i želimo da nastavimo u tom ritmu. Nadam se da ćemo slaviti sa našim navijačima koje pozivam da dođu u što većem broju na stadion. Njihova podrška nam uvek znači”, poručio je trener Borca Vinko Marinović.

Dok Borac sigurnim korakom korača ka šampionskoj tituli i drži formu na visokom nivou, Sarajevo se dobrano pati. Pogotovo od početka prolećnog dela sezone. Dve utakmice i dva poraza. Domaći od Širokog Brijega te gostujući od davljenika Zvijezde. Za ekipu takvog renomea, kvaliteta, vrednosti, to je premalo. Neki bi rekli i sramotno. Kako bilo, stručnom štabu preostaje sve manje vremena, bez obzira što iz vrhuške klube dolaze demagoške poruke podrške, i pticama na grani je jasno da se što pre mora izaći iz živog blata.

Budući da su prve pozicije poprilično daleko, Sarajevu ostaje da Evropu proba izboriti trećom pozicijom ili Kupom, ali se ovo drugo čini realnije. S tim što će se morati dobro namučiti. Žreb nije imao milosti te je odmah konkurente spojio i jasno im stavio do znanja da nisu miljenici sreće kada je Kup u pitanju. Da Sarajevo ima veliki kvalitet, to svakako, ali je forma u velikom padu, pa je pitanje da li je trener Simon Rožman uspeo trgnuti ekipu i hoće li uspeti Bordo tim parirati zahuktalom domaćinu.

Posle dva loša rezultata usmerili smo sada fokus na Kup Bosne i Hercegovine. Igramo protiv lidera prvenstva i najbolje ekipe u datom momentu. Očekujemo zanimljivu utakmicu. Nema tu puno nepoznanica što se tiče same igre. Ja verujem u momke da će dati svoj maksimum i odigrati najbolje što znaju. Pre ili kasnije rezultat će nas nagraditi", rekao je Simon Rožman.

Borac i Sarajevo su dva puta igrali ove sezone, a oba puta bilo je nerešeno. Ono što je jasno jeste da se posle prve utakmice sigurno ništa neće znati, te će revanš u Sarajevu odlučiti putnika u narednu fazu.

JEDINSTVO BIHAĆ – ZRINJSKI (13.00)

I u prošloj rundi Jedinstvo je bilo jedina ekipa koja nije iz Premijer lige. Uspeli su da održe svoj status i plasiraju se u četvrtfinale što za njih svakako predstavlja ogroman uspeh. U prošloj rundi izbacili su jednog premijerligaša, Gošk iz Gabele, ali je ovo zaista teško očekivati. Jedinstvo se u nižem rangu bori za opstanak i to će im biti u potpunom fokusu, stoga će ovu utakmicu probati što skuplje prodati kožu, ali isto tako pomiriti se sa realnošću da je četvrtfinale u ovom trenutku maksimum.

Dok u prvenstvu kaskaju za Borcem, fudbaleri Zrinjskog će to pokušati iskoristiti da odbrane titulu u Kupu. I prethodne runde bili su miljenici sreće, jer su eliminisali sve prvoligaše, a i ovaj put sa druge strane će stajati rival iz Prve lige. O razlici u kvalitetu suludo je govoriti, a iako je trener Plemića Željko Petrović najavio velike rokade u sastavu, neće to doneti ništa drugo kada su prognoze u pitanju, jer sve osim pobede Zrinjskog i plasmana u narednu fazu bilo bi ravno senzaciji.

POSUŠJE – SLOGA DOBOJ (16.00)

I jedni i drugi odlično su otvorili proleće. Posušje je osvojilo šest bodova savladavši Zvijezdu i Tuzla Siti, dok je Sloga osvojila dva manje. Međutim, za četu Vlada Jagodića to je sasvim dovoljno jer se nalaze u gornjem delu tabele. Posušje je u nešto nepovoljnijoj situaciji i oni još nisu ni blizu prebrinuli brige oko opstanka, tako da realno u ovaj dvomeč sa mnogo manje pritiska ulaze Dobojlije.

Da umeju biti jako neugodni pokazao je prethodni meč u Gabeli, kada su demolirali Gošk sa 2:4. Briljirao je napadač Dejan Vidić, koji će i danas biti najveća pretnja po gol domaćih, iako Posušje briljira kada je reč o odbrani, jer u oba prolećna kola nije primio gol, a to je pošlo za rukom samo još Zrinjskom i Veležu. Kao i u derbiju Borca i Sarajeva, i ovde neće odlučiti prva utakmica, jer je reč o okršaju podjednakih rivala, tako da će odluka sigurno pasti u revanšu.

KUP BOSNE I HERCEGOVINE – ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

13.00: Jedinstvo Bihać – Zrinjski

16.00: Posušje – Sloga Doboj

18.30: (1,85) Borac Banjaluka (3,40) Sarajevo (4,10)

Odloženo

Široki Brijeg – Velež

***kvote su podložne promenama


tagovi

Borac Banja LukaBorac BanjalukaVinko MarinovićSarajevoFK SarajevoBosna i Hercegovina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara