Migel Anhel Borha i Kristijan Arango (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Migel Anhel Borha i Kristijan Arango (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Barankilja - najteža lokacija za prestoničke Ambasadore

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.02.21. | 23:08

Noćas je u kolumbijskoj Aperturi na programu okršaj Juniora i Miljonariosa

Ako postoji rivalstvo u kolumbijskom fudbalu koje je potpuno izjednačeno i uzbudljivo, to je ono između Miljonariosa i Juniora. Za prestoničke Ambasadore, istorijski gledano, najteža lokacija od svih bila je Barankilja, dok je za Ajkule to visina na kojoj se nalazi Bogota. Milioneri prednjače u pobedama protiv mnogih tradicionalnih i klasičnih rivala, kao što su okršaji protiv gradskog takmaca Independijentea iz Santa Fea, Atletiko Nasionala kao najtrofejnijeg kluba u državi i Amerike iz Kalija, koja trenutno poseduje isti broj titula kao i plavi tim iz Bogote. Jedini protivnik među klubovima grupe G7 protiv koga Miljonarios ima negativan skor je Deportivo iz Kalija.

Protiv Juniora postoji mala prednost, koja se ogleda u razlici od tri pobede. Naime, broj međusobnih duela kroz sva takmičenja između ovih klubova koji se sastaju još od osnivanja elitnog ranga 1948. godine, doseže do brojke od 227, od kojih je Milionerima pripalo 88 pobeda, naspram Juniorovih 85, a 54 puta susret je završen bez pobedbnika. Ovo su podaci koji govore o vrlo izjednačenom i bliskom rivalstvu kroz istoriju.

Izabrane vesti

Novi susret ovih rivala, koji zapravo otvara 9. kolo formata Apertura kolumbijske Kategroije A, na programu je noćas od 02.00 po srednjoevropskom vremenu. Ajkule će na svom Metropolitano Roberto Mendez stadionu u Barankilji ugostiti Miljonarios, u duelu koji neku od ove dve ekipe može popeti i do druge pozicije na tabeli.

Međutim, tim Juniora, koji predvodi mladi stručnjak Luis Perea, poslednjih nedelja nije imao svoje najbolje trenutke. Početak godine obeležila je eliminacija u polufinalu Kupa Kolumbije od, kako će se kasnije ispostaviti, osvajača Independijentea iz Medeljina. Ovaj neuspeh brzo je pao u drugi plan posle fantastičnog otvaranja nove sezone sa tri pobede u prva tri kola, među kojima je plasirana i osveta nad Paisama iz Medeljina za izbacivanje u Kupu.

Posle tri vezana trijumfa došao je i prvi poraz u sezoni, na gostovanju od najprijatnijeg iznenađenja u dosadašnjem delu prvenstva La Ekidada. Zatim je usledio oporavak pobedom nad Alijansom, koja je u suštini bila i poslednja pobeda izvojevana 6. februara. Od tada Ajkule su podelile plen sa Envigadom i izgubile poslednja dva susreta protiv Deportiva iz Kalija i Bojaka Čika.

I pored loših rezultata u poslednja tri kola, napadački dvojac nije prestajao sa postizanjem golova. Migel Anhel Borha i povratnik Teofilo Gutijerez u dosadašnjem delu prvenstva postigli su po tri pogotka, dok Fredi Inestroza ne posustaje sa proigravanjem napadačke linije.

Navijači Juniora (©AFP)Navijači Juniora (©AFP)

Kao slaba tačka u poslednjim mečevima pokazala se odbrana ekipe iz Barankilje. Junior je i pored četiri izvojevane pobede ove sezone uspeo da ne primi gol tek na dva duela, gde sa devet pogodaka u svojoj mreži trenutno spada među ekipe sa najlošijom odbarnom, a čak šest pogodaka primio je u poslednja tri meča.

Ajkule se trenutno nalaze na sedmom mestu na tabeli sa 13 osvojenih bodova. Pored ligaških utakmica uskoro ih očekuju i mečevi u okviru Kopa Libertadores, čiji su učesnici od druge runde kvalifikacija, gde čekaju svog protivnika iz duela peruanskog Cesar Valjeha i Karakasa, predstavnika susedne Venecuele.

Sa druge strane, Milioneri koje predvodi Albero Gamero, koji je i sam nekada bio igrač ovog tima, u prethodnoj rundi ostvarili su i četvrtu pobedu na El Kampinu i jedini je tim sa maksimalnim učinkom na svom terenu u dosadašnjem delu prvenstva. Plavi tim iz Bogote do sada je je sakupio isti broj bodova kao i Junior, ali za razliku od njega ima čak dve utakmice manje. Međutim, prestonički Ambasadori još nemaju pobedu na strani. Uz poraz od već pomenutog La Ekidada, izvukli su bod na gostovanju Independijenteu u Medeljinu.

Glavni adut Milionera nalazi se u navali ove ekipe, u liku Kristijana Aranga. Nekadašnji napadač Benfike, Avesa i Tondele u dosadašnjem delu prvenstva postigao je četiri, a direktno je učestvovao u još dva postignuta gola, što čini gotovo polovinu ostvarenih ciljeva njegove ekipe. U napadu se nalazi i mladi Emerson Rodrigez (20), produkt omladinske škole, dok sredinom terena vlada kreativni vezista Fernando Uribe, između ostalih i bivši član italijanskog Kjeva, a ogromno iskustvo stekao je nastupajući u brazilskim ekipama Flamenga i Santosa.

Prednost na golu, ispred iskusnog Kristijana Vargasa, već nekoliko susreta zadobio je dvadesetjednogodišnji Huan Moreno. U proteklom prelaznom roku doveden je Fredi Guarin, koji se vratio u Kolumbiju posle uspešne evropske karijere, nastupajući za Sent Etjen, Porto i Inter, a poslednjih godina bio je i član kineskog tima Šangaj Šenhue.

Što se tiče merenja u peharima, Miljonarios je daleko teži. Istina, veliku većinu tih odlikovanja osvajao je u periodu od 1950. do 1988. godine, dok je ulaskom u novi milenijum sakupio tek tri trofeja, Kup i dva prvenstva, a jedno od njih stiglo je 2012. u formatu Klausura, posle 23 godine posta. Poslednja titulu Milioneri su prisvojili 2017. godine u Klausuri.

Sa druge strane Junior je jedini klub velike sedmorke (G7) koji ne spada u poznati trougao Bogota-Kali-Medeljin. Sa devet tiula nacionalnog šampiona klub iz Barankilje nalazi se na deobi četvrtog mesta večne liste šampiona sa Deportivom iz Kalija i Independijenteom iz Santa Fea. 

Što se tiče međusobnih duela, u poslednjih deset obračuna ovih ekipa uspešniji je tim Ajkula sa pet pobeda, naspram Milionerove dve, dok je u tri navrata susret završen bez pobednika. Još jedna od bitnih činjenica, koja ne ide u prilog Miljonariosu, je da je poslednji put na Roberto Mendes stadionu slavio još 12. marta 2014. godine.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - 9. KOLO

Sreda

02.00: (1,98) Junior (3,15) Miljonarios (3,90)

20.00: (1,35) Independijente Santa Fe (4,40) Bojaka Čiko (9,00)

22.00: (2,45) Aguilas Doradas (2,90) La Ekidad (3,05)

Četvrtak

00.05: (3,25) Atletiko Bukaramanga (3,25) Atletiko Nasional (2,15)

02.10: (1,63) Amerika Kali (3,50) Envigado (5,40)

20.00: (2,65) Onse Kaldas (2,90) Deportivo Pasto (2,80)

22.00: (2,15) Jaguares (3,05) Deportivo Pereira (3,50)

Petak

00.05: (3,50) Alijansa Petrolera (3,10) Deportes Tolima (2,10)

02.10: (2,80) Independijente Medeljin (2,95) Deportivo Kali (2,60)

*** kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKolumbija 1JuniorMiljonarios

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara