(Reuters)
(Reuters)

Barsa ima na stolu 100.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | sre. 13.03.24. | 18:28

Najki odlazi sa dresa posle dve i po decenije

Barselona se već godinama nalazi u finansijskoj dubiozi, Đoan Laporta prodaje sve što može od klupskih resursa da bi zakrpio rupe ali novca i dalje fali. Mnogo.

Barsa će večeras svim srcem navijati za Inter protiv Atletika jer bi u slučaju eliminacije Madriđana i svog plasmana u polufinale Lige šampiona, obezbedila plasman na SP za klubove narednog leta. A to znači i finansijsku injekciju od oko 50.000.000 evra. Možda i preko 70.000.000, u zavisnosti od rezultata.

Izabrane vesti

I dok je Mundijal za klubove i novac od njega nešto hipotetičko i u magli, Barsa na stolu ima nešto opipljivo. Nemačka kompanija Puma je ponudila Kataloncima ugovor vredan 100.000.000 po sezoni za tehničko sponzorstvo.

Barsa je godinama bila u Najki porodici ali više nije zadovoljna saradnjom sa američkim proivođačem sportske opreme. Pre svega, visinom ugovora. Od Najkija je do sada inkasirala oko 85.000.000 evra fiksno po sezoni uz varijabilne bonuse u visini od 20.000.000 evra. Ali ti bonusi su retko ostvarivani zbog slabijih rezultata. Ugovor je čak imao i penale da klub plaća Najkiju u slučajevima da se neki ciljevi ne ostvare.

Puma je sada spremna da plati fiksnih 100.000.000 evra godišnje za logo na dresu Barse, a sa nekim realnijim bonusima bi ugovor mogao da izađe i na 120.000.000 po sezoni.

U Kataloniji je čak postojala i ideja da Barsa nema tehničkog sponzora već da sama pravi i prodaje svoju opremu. U tom slučaju bi ceo prihod išao klubu za razliku od standardnih ugovora sa moćnim kompanijama prema kojim najveći deo od prodaje dresova ide njima. Otprilike između 7,5 i 15 odsto prihoda od prodaje ide klubovima, a veći deo ostatka tehničkom sponzoru. Ima i izuzetaka poput Liverpula kojem ide čak 20 odsto od prodaje dresova.

Međutim, Barsina ideja o sopstvenoj proizvodnji i prodaji je komplikovana i daleko od realizacije, pa će klub najverovatnije tražiti novog tehničkog sonzora. Pumina konkretna ponuda je trenutno na stolu i čeka se odgovor Katalonaca. Nije baš ono čemu su se nadali i što će drastično popraviti klupski budžet, ali boljih ponuda za sada nema.

Barsa i Najki sarađuju do 1998. godine i ugovor ih veže do 2026. ali klub pokušava da ga raskine pre isteka i potpiše novi.



tagovi

NajkiPuma

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara