Nemanja Belić
Nemanja Belić

Belić: Braniću dok ne osvojim trofej sa Čukom, još žalim zbog gola Saše Ilića

Vreme čitanja: 6min | sre. 07.07.21. | 11:00

Iskusni golman spreman za nove izazove u dresu Brđana

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Slovenije)

Iskusni golman Čukaričkog Nemanja Belić, pripreme sa Brđanima za novu sezonu dočekao je uz epitet najstarijeg igrača ekspedicije superligaša u Sloveniji, a 34 leta koliko ima iza sebe nametnula su mu daleko odgovorniju ulogu od golmanske. Čuvar mreže paralelno sa dokazivanjem na treninzima gde je primer odgovornosti i profesionalizma ima i zadatak da na pravi put usmeri mlade saigrače koji su tek zakoračili u seniorske vode.

Izabrane vesti

"Ovo su mi 32. seniorske pripreme. Danas, one prve izgledaju veoma daleko. Ipak, i njih se sećam. Bilo je to sa OFK Beogradom, trener je bio Slobodan Krčmarević, a prvi golman Radiša Ilić. Promenilo se od tada mnogo toge, od pogleda na fudbal preko tehnologija koje su uvedene, čak i treninzi, kako fudbalski tako i golmanski. Mlađi igrači danas mogu znatno brže da napreduju, pre svega jer imaju na raspolaganju tehnologiju i video analize kakve mi nismo imali", počeo je Belić razgovor za Mozzart Sport.

Da li je moguće napraviti paralelu između vaših prvih seniorskih koraka i današnje situacije kada ste vi tu da mlađim kolegama olakšate prelaz u prvi tim?

"Većina igrača koji su danas na pripremama sa Čukaričkim je u situaciji u kojoj sam ja bio tada u OFK Beogradu, ali smatram da im je dosta olakšan put napretkom tehnologija i razvojem svega oko fudbala. U mlađim kategorijama trenirao me je Dušan Gašić, trener kasnije u stručnom štabu Vladana Milojevića koji je ispisao istoriju u Crvenoj zvezdi. Gašić me je naučio prvim golmanskim koracima, došao sam na Omladinski stadion sa 13 godina i velike zasluge za sve što sam napravio idu njemu. Potom me je u prvom timu dočekao Miroslav Stojinić koji me je takođe mnogo naučio. U tadašnjem OFK Beogradu osećao sam se kao danas na Banovom brdu. Smatram da sam deo porodice, kako je bilo i na Staroj Karaburmi, iskusniji igrači su nas prihvatali i pomagali nam da se adaptiramo što smo mi znali da poštujemo. To je slučaj danas u Čukaričkom, mi stariji se trudimo da mladima prenesemo iskustvo i olakšamo im put do uspeha".

17.30: (1,95) Čukarički (3,70) Ašdod (3,15)

Utisak je, imate ulogu koja prevazilazi golmansku?

"Stalno komuniciram, kako sa kolegama golmanima tako i sa igračima, tu sam koliko god mogu da ih posavetujem šta može bolje. Najstariji sam igrač uz Darka Puškarića i trudim se da iskustvom pomognem saigračima u što većoj meri. Kada su golmani u pitanju, zaista mi je žao što samo jedan brani. Mali Lazar Kaličanin se pokazao u odličnom svetlu iako ima dosta toga da prođe da bi bio konkurentan, ne treba zaboraviti da on ima 17 godina i pravo da još igra za kadete. Kad smo Petrović, Mićović i ja u pitanju smatram da smo uradili pripreme na visokom nivou. Ispravili smo određene sitne greške kroz rad sa trenerom Oliverom Kovačevićem i trudimo se da što spremniji dočekamo evropske izazove, ali i prvenstvo od kojeg očekujem da bude veoma zahtevno".

Kako gledate na dvojicu naslednika Đorđa Petrovića i Novaka Mićovića?

"Različiti su zaista kad gledamo sa golmanske strane. Đole ima već pregršt utakmica u nogama i rukama, ne mogu da kažem da je gotov proizvod jer ima mnogo prostora za napredak, ali ima ogromnu perspektivu i svi se nadamo da će napraviti transfer ovog leta. Mićović se, kao i ja, bori za ulogu startera. Svaki trening i svaku utakmicu koristimo da na najbolji mogući način predstavimo sebe, a tu je stručni štab da odluči ko će biti među stativama. Novak je flegmatičan, deluje na golu mirno kao da ima preko 100 nastupa u seniorskom fudbalu, dok je Đole drugačiji, ali ima svoje kvalitete".

Uloga mentora nije vas isključila iz borbe za "jedinicu", a prema prikazanom na utakmicama i treninzima penzija izgleda još prilično daleko?

"Nadam se da ću uspeti da prodam Petrovića i Mićovića i da sačekam Kaličanina. Ovo je peta godina u Čukaričkom i ne znam da li sam propustio jedan trening. Svaku vežbu radim maksimalno i bez pogovora. Nemam niti sam imao popuste kod trenera golmana, prija mi rad i smatram da me to održava. Nadam se da ću još dugo trajati. Osećam se kao deo porodice i priželjkujem da ovde završim karijeru. Osećam da mogu da branim još pet godina".

Određene vežbe na treninzima, posebno nožni tenis, otkrili su da imate zavidnu tehniku i u nogama. Da li ste ikada imali želju da se okušate u ulozi igrača?

"Svaki golman želi da postigne gol. Meni se to nije ispunilo. Protiv Vojvodine sam pri rezultatu 2:3 išao na korner, ali je Čolović bio strelac. Kada je nožni tenis u pitanju, za to je zaslužan teren koji imamo na Banovom brdu upravo namenjen za ovu igru na kojem sam bar tri puta nedeljno".

Da li je sledeći korak u karijeri ulazak u trenerske vode?

"Jeste. U planu mi je da završim dve golmanske licence i da steknem diplomu trenera dok sam još aktivan među stativama. Učim od Olivera, prikupljam znanje, iskustvo i materijale i nadam se da ću biti spreman za trenerske izazove već po završetku karijere".

Kad se sagleda bogata karijera utisak je da nedostaje samo inostrani izlet. Ostaje li žal za internacionalnim iskustvom?

"Uvek ima nekih opcija, pa čak i sad. Poziva i raspitivanja uvek ima, ali se jednostavno nije dalo i ko zna zašto je to dobro. Možda ne bih toliko trajao da je bilo drugačije. Imao sam čak i pre 15-20 dana neku opciju, ali nije to nešto čime se opterećujem. Ovde mi je lepo, kao da sam u Čukaričkom ceo život i ne postoji žal što nisam igrao u inostranstvu. Čukarički je nešto najbolje što mi se desilo. Veća žal mi je što nisam osvojio trofej sa Čukaričkim. Mogli smo to da učinimo u sezoni 2017/18 kada nas je Partizan eliminisao u polufinalu. Saša Ilić postigao je gol u sudijskoj nadoknadi u revanšu i doneo pobedu crno-belima, te smo ispali iako smo slavili 4:2 u prvom susretu. Trofej mi je najveća želja i voleo bih da u skorijoj budućnosti osvojim neki sa Brđanima. Eto, neka bude da trajem sve dok ne stignem do trofeja".

Dvomeč sa Sumgaitom u okviru kvalifikacija za Ligu konferencija je sve bliže. Da li ste krenuli u potragu za insajderskim informacijama? Jeste li kontaktirali nekadašnjeg saigrača iz OFK Beograda Voju Stankovića koji je u Azerbejdžanu?

"Imamo dosta ljudi koji se bave skautingom i analizom, ali ću svakako i ja dati doprinos i pozvati neke naše ljude koji su u Azerbejdžanu. Vlada Kožul je tamo, Voja takođe i tokom dva slobodna dana po povratku počeću analizu, sve ofanzivce Sumgaita ću skenirati i saznanja ću podeliti sa saigračima".

Kakva su očekivanja na međunarodnoj sceni ove sezone?

"Kad pogledamo Azerbejdžan mi smo na papiru za njih fudbalska velesila, ali znamo da je u prošlosti bilo tu nekih mina i iz toga smo naučili da ukoliko ne gledamo potpuno ozbiljno na utakmicu možemo da napravimo sami sebi problem. Moramo da uđemo u utakmicu potpuno fokusirani, svesni da smo favoriti i da predstavljamo zemlju koja ima dosta fudbalskih talenata, a da je Čukarički tim koji je selektirao igrače predodređene da naprave iskorak u odnosu na dosadašnje rezultate u Evropi. Nadam se da možemo da napravimo rezultat koji će da odjekne i u Srbiji i u Evropi", istakao je Belić.


tagovi

Nemanja BelićČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara