Bobur Abdiholikov (©Shutterstock/YouTube)
Bobur Abdiholikov (©Shutterstock/YouTube)

Belorus koji je „protrčao“ kroz Srbiju i nemilosrdni golgeter iz Uzbekistana otimaju BATE-u prvo mesto

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.07.22. | 14:09

Energetik BGU je apsolutni hit šampionata Belorusije, klub koji nikada nije završio prvenstvo iznad 10. pozicije u nedelju može da zasedne na čelo tabele ukoliko od 17 časova savlada lidera iz Borisova

Ukoliko vam fudbalski klub Energetik BGU ne zvuči poznato, ne budite razočarani. Reč je o klubu koji je za 26 godina postojanja četiri puta menjao ime i ne samo da nije osvojio nijedan trofej, već nikada u elitnom rangu beloruskog šampionata nije završio iznad 10. pozicije. Dakle, nema razloga da uopšte i znate za Studente iz Minska. Međutim, sve bi to moglo da se promeni posle ove sezone, pošto su izabranici Pavela Radnjonaka apsolutni hit ovog šampionata i imaju priliku da već ove nedelje preuzmu prvo mesto na tabeli, ukoliko u Borisovu savladaju trenutnog lidera BATE. Oni će se sastati od 17 časova, u sklopu 13. kola.

Energetik je osnovan 1996. godine pod imenom Zvezda, ali već dve godine kasnije mu je uz to ime dodat i akronom VA BGU (Vojna akademija beloruskog državnog univerziteta). Izgubio je potom 2015. godine VA, ostao je Zvezda BGU Minsk, da bi napokon 2017. Zvezda postala Energetik.BGU.

Izabrane vesti

Najveći uspeh do sada ovaj klub je napravio 2006. godine, kada je dogurao do polufinala Kupa Belorusije. U prvenstvu je najbolji bio 2020, kada je zauzeo 10. mesto u elitnom rangu, a tekuća sezona mu je ukupno tek osma u prvoj ligi.

Po svemu sudeći, biće mu i najbolja. Tri kola pre polusezone zauzima drugu poziciju, ima samo bod manje od BATE Borisova. Dobra stvar po Energetik je i poraz Dinama iz Minska od Isloča u subotu sa 2:1, jer sada Studenti ne samo da mogu pobedom da se probiju do liderske pozicije, već i da ostave trećeplasirani tim na četiri boda zaostatka.

17.00: (1,55) BATE Borisov (3,90) Energetik BGU (5,60)

Pomenute 2020. je Energetik imao sličan početak sezone, ali je tokom druge polovine prvenstva izgubio previše utakmica i pao je na tabeli. Ta loša forma nije koštala tada Vladimira Belavskog posla, ali iskusni stručnjak je uoči ove sezone napustio klub. Njegov posao je preuzeo Pavel Radnjojak, koji je uz savetodavnu ulogu Anatolija Jureviča, na prvih 13 mečeva na klupi (jedan u nacionalnom kupu) ostvario učinak od devet pobeda i po dva remija i poraza. Bolji od Energetika ove sezone su bili samo aktuelni prvak Šahtjor Soligorsk i Isloč.

Glavna snaga Energetika je 25-godišnji centarfor iz Uzbekistana Bobur Abdiholikov. Nekadašnji fudbaler Nasaf Karšija i Ruha iz Lavova je odigrao ove sezone svih 13 mečeva, postigao 14 golova i zabeležio pet asistencija. Najbolji je strelac beloruskog šampionata i trenutno drugi u trci za Zlatnu kopačku Evrope. Za sada je bolji od njega samo Solvi Vatnhamar iz Vikingura (17 golova iz 17 mečeva), a na trećem mestu je naš Andrej Ilić iz letonskog RFS-a sa 12 pogodaka. Naravno, ta lista će se značajno promeniti kada kroz koju nedelju započnu najjače evropske lige.

No, vratimo se na Energetik. Jedan od Radnjojakovih aduta je beloruski štoper Ilja Lukašević (23), koji je jedan deo karijere proveo u Srbiji. Lukaševič je u sezoni 2019/2020 bio član novosadskog proletera, ali je tada zabeležio samo tri nastupa u Superligi. Kasnije je ga je „pokupio“ Šahtjor iz Soligorska, igrao je na pozajmicama za Gorodeju i Sputnjik, a prošlog leta je prešao u Energetik.

Usled sitnijih povreda Lukaševič je propustio prvih nekoliko kola, ali se sada ustalio u startnoj postavi i biće najverovatnije od početka na terenu i protiv BATE-a. Za sada je nekadašnji mladi reprezentativac Belorusije ove sezone sakupio osam nastupa, od čega sedam prvenstvenih.

Energetik ukupno ima 10 inostranih fudbalera, ali niko od njih nije iz neke države koja svojevremeno nije bila deo Sovjetskog Saveza. Najviše je Uzbekistanaca, njih petorica, a tu su još tri Rusa i po jedan Ukrajinac i Kazahstanac. Tim je izuzetno mlad, prosečnog uzrasta 21,1 godine, a od zvučnijih imena izdvaja se možda samo još Ilja Griščenko, nekadašnji napadač Zenita iz Sankt Peterburga. Ovaj 21-godišnjak uglavnom ima ulogu džokera, ali to ga nije sprečilo da već ostvari učinak od po tri gola i asistencije.

Pomaže verovatno i izuzetno ofanzivan pristup Studenata. Na svakoj utakmici oni igraju na gol više, u formaciji 3-5-2, pa je tako Energetik najefikasniji tim u ligi sa 25 datih golova, dva više od BATE-a. Ranijih godina smo na mečevima ova dva tima navikli da gledamo goleade, na tri od poslednjih šest takmičarskih je došla igra UG4+, a kvota u Mozzartu na to da ćemo i danas da vidimo barem četiri pogotka je 2,70.

U prilog toj igri govore i dva prijateljska meča koje su Energetik i BATE odigrali u sklopu priprema za ovu sezonu. Oba su završena sa po 2:2.

Ako govorimo o trenutnoj formi, ona je na strani tima iz Minska. Studenti su vezali šest mečeva bez poraza, imaju pet pobeda i remi u prošlom kolu sa Dnjeprom iz Mogiljova (1:1). S druge strane, BATE je od početka juna imao mnogo problema, izgubio je od Isloča (1:0), jedva savladao u kupu trećeligaša Stanles iz Pinska (2:1), pa je remizirao sa Nemanom (0:0). Da po najtrofejniji beloruski klub dolazi neko bolje vreme nagovestio je meč sa Sluckom pre četiri dana, BATE je kao domaćin slavio sa 4:0.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Nemanja Milić, povredio je skočni zglob i već desetak dana je na bolovanju. Neće biti u konkurenciji ni za meč sa Energetikom, baš kao ni njegov saigrač Vilijam Tor Vilijamson.

BELORUSIJA 1 – 13. KOLO

Subota

Belšina – Arsenal Dzjaržinsk 1:0 (1:0)

/Česnokov 36/

Dinamo Minsk – Isloč 1:2 (0:0)

/Bakić 90+6 – Lisakovič 55, Kozirenko 74/

Nedelja

15.00: (1,95) Vitebsk (3,35) Dinamo Brest (3,70)

17.00: (1,55) BATE Borisov (3,90) Energetik BGU (5,60)

19.00: (3,10) Gomel (3,10) Neman (2,30)

Ponedeljak

17.00: (4,50) Dnjepar Mogiljov (3,50) Minsk (1,75)

19.00: (2,00) Torpedo Žodino (3,30) Sluck (3,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Belorusija 1BATE Borisov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara