Bio jednom jedan Barnli... Nekada ga nisu dali za 40.000.000 evra, danas im otišao za džabe

Vreme čitanja: 2min | sub. 02.07.22. | 17:11

Odlazak još jednog od simbola Klaretsa

Bio je Barnli u prethodnih sedam, osam godina poseban začin u Premijer ligi. Šon Dajš je napravio tim koji je igrao pomalo arhaičan fudbal za današnje uslove. Uglavnom su ličili na nekadašnje tipične ostrvske timove. I bili kost u grlu mnogo jačima i skupljima. Nije bilo mnogo lepote u njihovoj igri ali jeste strasti i fanatične borbenosti.

Ipak, tokom prošle sezone je došao kraj i Dajšovom Barnliju. Legendarni trener je dobio otkaz posle devet godina ali ni ta šok-terapija nije pomogla Barnliju da se spasi ispadanja posle šest godina u elitnom rangu ostrvskog fudbala. Bila je to sezona posle koje više ništa u Barnliju neće biti isto. Simboli jednog vremena su odlazili jedan za drugim. I još odlaze...

Izabrane vesti

U toku sezone je Kris Vud otišao u Njukasl, potom je smenjen Dajš, a ovog leta je Barnli ostao bez još nekih od nosilaca igre. Golman Nik Poup je prešao u Njukasl za desetak miliona, da bi danas i dugogodišnji štoper Džejms Tarkovski zadužio opremu novog kluba.

Iskusni defanzivac je kao slobodan igrač otišao u Everton sa kojim je potpisao na četiri godine.

Tarkovski je dugo godina bio stub Barnlijeve odbrane na kojoj je počivao uspeh Dajšovog tima. U Premijer ligi je za Klaretse odigrao 194 meča i treći je na klupskoj listi u tom segmentu. Pre dve godine je bio jedan od najtraženijih štopera na Ostrvu i povremeni reprezentativac. Mnogi se sećaju transfer sage kada ga Vest Hem navaljivao da ga dovede. Tri ponude su Čekićari slali na Turf Mur za Tarkovskog – od kojih je treća bila čak 40.000.000 evra – ali svaku je Barnli glatko odbio. Sada im je otišao bez centa obeštećenja... Tarkovski će se na Gudisonu pridružiti nekadašnjem partneru iz štoperskog tandema u Barnliju, Majklu Kinu.   

Podsetimo da je iz Barnlija ovog leta otišao i treći legendarni štoper iz Dajšove ere – Ben Mi. Rekorder po broju premijerligaških nastupa za klub sa Turf Mura i čovek koji je u klubu proveo preko 10 godina. I njemu je istekao ugovor i slobodan je u izboru nove sredine... Još se ne zna gde će.

Ugovori su istekli i Aronu Lenonu, Filu Bardsliju, Eriku Pitersu, Dejlu Stivensu... Barnli je posle ispadanja napravio duboke rezove. Ekipa je poverena u ruke madaom treneru Vensanu Kompaniju koji gaji poptuno suprotnu trenersku filozofiju od Dajša i plan mu je da se u Čempionšipu osloni na mlade igrače, a bivši klub Mančester Siti mu je već poslao dvojicu na pozajmicu.

Najuspešnija era Barnlija u poslednjih 50 godina je definitivno okončana i većina njenih simobla više nisu u klubu. Ali pamtiće se simpatični Dajšov Barnli, pamtiće se heroji jedne epohe poput Džejmsa Tarkovskog.


tagovi

Džejms TarkovskiLetnji prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara