(©Reuters)
(©Reuters)

Birmingem povukao dres sa brojem 22 iz zahvalnosti prema 17-godišnjaku koji je za klub odigrao 44 utakmice!?

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.07.20. | 12:28

Nesvakidašnji potez uprave Plavaca

Obično se takav potez povlači kada se od kluba oprašta istinska legenda, fudbaler koji je obeležio jedan period, doneo dugo iščekivani trofej. Najčešće su se u Italiji odlučivali na takav korak, da povuku određeni broj iz upotrebe, pa tako u Milanu više nema Maldinijeve “trojke“, Barezijeve “šestice“, u Interu Zanetijeve “četvorke“, u Breši Bađove “desetke“, u Kaljariju “jedanaestice“ Điđija Rive, Maradonine “desetke“ u Napoliju...

Stoga je potez uprave Birmingema zaista nesvakidašnji, jer su se naime, odlučili da iz upotrebe povuku dres sa brojem 22 iz zahvalnosti prema Džudu Belingemu. Tek da stvari stavimo u pravi kontekst, za one kojima mladi Englez nije poznat, Belingem je, za razliku od gorepomenutih, tek na početku karijere, ima svega 17 godina i tek 44 nastupa za Plavce. Poslednji je odigrao pre dva dana u porazu od Derbija, pre nego što se u transferu vrednom 25.000.000 preselio u Dortmund, postavši tako najskuplji tinejdžer u istoriji fudbala.

Izabrane vesti

Belingem je za samo godinu dana zabeležio rapidan napredak, za čitavu sezonu u Čempionšipu propustio je samo tri utakmice, u avgustu postao i najmlađi debitant u istoriji Birmingema sa samo 16 godina i 38 dana, a to je očigledno bilo dovoljno za ovakvo priznanje.

U neverovatno kratkom periodu Džud je postao ikona Plavaca, pokazavši šta se sve može postići talentom, teškim radom i posvećenošću. Brižljivost, skromnost i angažovanje koje je pokazao van terena napravilo je od njega pravi uzor. Dres sa brojem 22 postao je sinonim za Džuda, njegov ulazak u prvi tim sa samo 16 godina i 38 dana i njegove kvalitete. A kada je tako, klub smatra da je prikladno da povuče ovaj broj iz upotrebe, kako bi se sećao na jednog od naših i inspirisao druge“, navodi se u saopštenju kluba.


tagovi

BirmingemDžud Belingem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara