Luis Suarez protiv Flamenga (©Reuters)
Luis Suarez protiv Flamenga (©Reuters)

Bitka za finale: Flamengo brani dva gola prednosti protiv Gremija

Vreme čitanja: 5min | sre. 16.08.23. | 23:03

Mengao ima 2:0 iz prvog duela polufinala Kupa Brazila

Sa željom da se oduži navijačima prolaskom do finala Kupa Brazila, Flamengo se noćas (02.30) u revanš meču polufinala ovog takmičenja sastaje sa Gremiom. Sukob koji će se održati na Marakani u Rio de Žaneiru, stavlja konačnu tačku na revanše polufinalnih okršaja. Na Areni do Gremio, Mengaosi su slavili sa 2:0, tako da će u slučaju nove pobede, remija ili čak poraza imati pravo na plasman u finale, sve dok je eventualni poraz minimalnom razlikom. Da bi preokrenuo scenario, Gremio će morati da pobedi sa bar tri gola razlike, dok uspeh sa razlikom od dva gola dovodi do odluke kroz penal seriju.

Prvi meč protiv Gremija mnogi analitičari smatraju najboljom Flamengovom partijom u dosadašnjem toku sezone. To je donekle dalo malo mira treneru Horheu Sampaoliju i ekipi. Međutim, hvale su potrajale tek samo do sledeće utakmice, jer se u klubu pojavila nova i ozbiljna kriza. Preokretom u poslednjem delu meča, Mengaosi su u Belo Orizonteu pobedili Atletiko Mineiro rezultatom 2:1, ali po završetku susreta, iza zatvorenih vrata svlačionice, nastao je pravi haos.

Izabrane vesti

Iako je prednost iz prvog meča pozamašna, trenutak kroz koji Flamengo prolazi je potpuno mučan. Crveno-crni tim, koji skoro svi smatraju najboljim sastavom brazilske Serije A, danas je u tehničko-taktičkoj krizi i veoma teškoj atmosferi u svlačionici. Flamengo je eliminisan prošle nedelje iz Kopa Libertadores, kada je izgubio u gostima od paragvajske Olimpije sa 3:1, čak i pored toga što je u Rio de Žaneiru ostvario minimalnu pobedu. Pre tog sukoba, doživeo je težak poraz od Kujabe rezultatom 3:0, a u nedelju, 13. avgusta, Flamengo je odigrao prvu utakmicu posle gostovanja u Asunsionu. Na Marakani je ugostio Sao Paulo ispunjavajući obavezu 19. kola Serije A, a navijači su taj susret iskoristili da iskažu svoje ogromnio nezadovoljstvo, kako trenutnim rezultatima, tako i dešavanjima u klubu. Malo je falilo da Mengaosi pretrpe treći poraz u nizu, ali je u poslednjim trenucima uspeo da izjednači na 1:1. Gosti su poveli golom Lukasa More u 38. minutu. Crveno-crni su izjednačili tek u sedmom minutu sudijske nadoknade, i to penalom koji je realizovao Pedro, jedan od aktera nedavnih nemilih događaja.

02.30: (2,05) Flamengo (3,35) Gremio (3,40)

Kako je već naglašeno, atmosfera u svlačionici Mengaosa je već nedeljama veoma loša, a pokretač svega bio je verbalni okršaj trenera Horhe Sampaolija i napadača Pedra. Dugo se eskalacija sukoba skrivala od očiju javnosti, ali sve je na kraju postalo javno. Sve je počelo kada je Pedro na jednoj od utakmica odbio da ide na zagrevanje, a potom dobio šamare od kondicionog trenera Pabla Fernandeza, koji je posle toga dobio otkaz. Igrač je takođe kažnjen zbog nediscipline. Bio je suspendovan na jednu utakmicu. Izostavljen je u pobedi Flamenga od 1:0 u prvoj utakmici protiv Olimpije u osmini finala Kopa Libertadores. Nezvanične informacije govore da su napadač i trener sve udaljeniji, a ostali igrači iz tima više ne žele da ih predvodi argentinski strateg. Kvalitet Flamenga nije sporan, ali nivo prezentacije koju je imao, kao i loš odnos između igrača i njihovog trenera, mogli bi da dovedu ekipu do još jednog nestabilnog meča, ovog puta u odluci Kupa Brazila.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

---------------------

Sa druge strane, Gremio je prošlog vikenda ostvario veliku pobedu na svom terenu nad Fluminenseom, rezultatom 2:1. Igra nije bila sjajna, ekipa Renata Gauša isprva je gubila, ali je uspela da preokrene rezultat u svoju korist do kraja prvog dela igre, ali je tokom celog sukoba imala rizike u odbrani. Trikolori iz Laranžeirasa su bolje počeli utakmicu i u 20. minutu su došli do vođstva golom Hermana Kana. Gremio je brzo reagovao. Bilo je potrebno 25 minuta da Bitelo, posle asistencije Luisu Suarezu, vrati izjednačenje na semafor. Još u prvom poluvremenu, u prvom minutu nadoknade, Fereirinja je režirao potpuni preokret. U drugom poluvremenu je uz pomoć video sudije poništeno dva pogotka, po jedan za svaku stranu, a završeno je kontroverzom neizvršavanjem jedanaesterca koji je izveo tim iz Rija, koji se pokazao boljim tokom celog susreta. Imao je loptu u više od 65% vremena, razvio više prilika za završetak i vodio stopu šuta u metu.

Pozitivan rezultat prekinuo je niz od tri utakmice bez pobede. Posle poraza kod kuće od Flamenga, uzdrmana je i unutrašnja klima Gremija, ali se posle te pobede dosta popravila. Trener Renato je dobio pojačanja i mnogi od njih su već ušli u igru protiv Fluminensea, kao što su Rodrigo Eli, Luan i Žoao Pedro. U 36. godini života sa hroničnom povredom kolena, Luis Suarez je na prethodnoj utakmici pretrpeo jači duel sa vezistom Fluminensea Andreom da Kostom. Ipak, ostao je u igri kraja meča, što je prihvaćeno kao znak da će moći da igra na utakmici protiv Flamenga.

Posle eliminacije iz Kopa Libertadores i bez stvarnih uslova da se bori za titulu u Brazilu, Flamengo u Kupu Brazila ima jedinu nadu za titulu u ovoj sezoni. Usred krize, ovo bi trebalo da posluži za mobilizaciju igrača. Gremio ni u pobedi protiv Fluminensea nije pokazao dovoljno kvalitetne igre da bi se verovalo u preokret na Marakani, naročito kada se zna da u prethodna dva susreta ove sezone nisu uspeli da postignu gol protiv ovog rivala, uz čak pet primljenih. Pobednik ovog sučeljavanja u velikom finalu suočiće se sa boljim iz duela između Sao Paula i Korintijansa, koji je takođe na programu noćas u nešto ranijem terminu.

BRAZIL, KUP - POLUFINALE, REVANŠI

Četvrtak

00.30: (1,70) Sao Paulo (3,40) Korintijans (5,00), prvi meč 1:2

02.30: (2,05) Flamengo (3,35) Gremio (3,40), prvi meč 2:0

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup BrazilaFlamengoGremio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara