Miroslav Bogosavac u dresu Ahmata (©YouTube)
Miroslav Bogosavac u dresu Ahmata (©YouTube)

Bogosavac vodi Čečene ka Evropi, Ahmat još bez remija

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.03.22. | 09:56

Rubin iz Kazanja gostuje u Grozniom (ponedeljak, 17) u meču 20. kola ruske Premijer lige

Samo je jednom za 76 godina postojanja Ahmat (nekadašnji Terek) igrao na međunarodnoj sceni. Klub iz Čečenije je, posle osvajanja Kupa Rusije, 2004. godine zaigrao u Kupu UEFA (u prvom kolu izgubio od Bazela). Sada, 18 godina kasnije, tim iz Groznog je opet konkurentan za plasman u Evropu. Pritom, predvodi ga srpski fudbaler – Miroslav Bogosavac.

Nekadašnji bek Partizana i Čukaričkog jedan je od najboljih igrača trenutno šestoplasirane ekipe u Premijer ligi Rusije. Standardan je u prvoj postavi, te nosi velike zasluge za to što je Ahmat trijumfovao na pet od poslednjih šest prvenstvenih utakmica. Forma koju će probati da zadrži i u ponedeljak posle duela sa Rubinom (17.00 časova) u 20. kolu šampionata.

Izabrane vesti

Poslednjih osam mečeva je Bogosavac odigrao kompletno, sve otkako se oporavio od povrede zbog koje je pauzirao oko dva meseca. Pred kraj jesenje polusezone je 25-godišnji defanzivac počeo da doprinosi i u napadu Ahmata, sa po asistencijom je doprineo pobedama nad Rostovom (2:0) i Himkijem (4:1).

Na prolećnoj premijeri Ahmat je bio bolji od Ufe sa 2:1. Zato mu je sada četvrta pozicija, koja garantuje kvalifikacije za Ligu konferencije (peto mesto zavisi od nacionalnog kupa), beži svega četiri poena. Zauzima je Soči, letošnji rival Partizana u Evropi.

17.00: (1,85) Ahmat Grozni (3,50) Rubin (4,40)

Upravo ta dva tima su apsolutni rekorderi lige po jednom parametru – broju nerešenih rezultata. Konkretno, nedostatku istih. Soči ima samo jedan remi ove sezone, a Ahmat nijedan! Čečeni su pobedili 10 puta, a izgubili devet utakmica.

Vredi istaći, većinu tih poraza su doživeli dok je Bogosavac bio na bolovanju. Doduše, zadesilo se da su tada baš igrali protiv najjačih ekipa u ligi, CSKA Moskve, Zenita, Krasnodara i Spartaka.

Rubin s druge strane nema baš sjajnu sezonu. Poraz od Zenita (3:2) pre nedelju dana bio je četvrti uzastopni i Rubin je sada veoma blizu zone ispadanja. Ima samo tri poena više od Urala, koji zauzima poziciju koja vodi u plej-aut.

Međutim, ima razloga i za optimizam u Kazanju. Zaslužuju igrači Rubina pohvale za to što su u Sankt Peterburgu uspeli da nadoknade dva gola zaostatka, ali ih je poremetilo isključenje Musaeva u finišu (suspendovan za duel sa Ahmatom). Iskoristio je Zenit igrača više, preko Sergejeva je u 92. minutu stigao do sva tri boda.

Rubin, koji je tokom zimskog prelaznog roka ostao bez Đorđa Despotovića (prešao u Arsenal Tulu), posle te utakmice sa Zenitom je odigrao u četvrtak i jednu u Kupu Rusije. Savladao je Rotor iz Volgograda sa 2:1 i tako se plasirao u četvrtfinale, gde će rival da mu bude drugoligaš Jenisej. Ahmat je još ranije eliminisan iz tog takmičenja, tako da je sada imao više vremena da se spremi za prvenstveni duel.

Ahmat je dužan Rubinu za poraz u prvoj polusezoni, još početkom avgusta. Tada su Čečeni vodili sa 1:0 sve do 58. minuta, ali pre prvog gola domaćina golman Šelija je dobio direktan crveni karton. Sa igračem više, a posle prinudne dvostruke izmene rivala, Rubin je preokrenuo. Pogodak za konačnih 2:1 postigao je zapravo Bogosavčev saigrač Gabrijel Janku, koji je nesrećno zatresao sopstvenu mrežu u 86. minutu. Tim trijumfom Rubin je prekinuo niz od tri uzastopna remija sa Ahmatom.

PREMIJER LIGA RUSIJE – 20. KOLO

Sreda

CSKA M. - Nižnji Novgorod 1:0 (0:0)

/Jazidži 90+6/

Nedelja

Lokomotiva Moskva - Himki 3:2 (2:1)

/Kerk 8, Isidor 21, Kuhta 80 – Lamkel Ze 6, 72/

Krila Sovjetov - Arsenal Tula 2:2 (0:1)

/Sarveli 52, Ignatjev 83 – Kangva 13, Despotović 70 penal/

Dinamo Moskva - Spartak Moskva 0:2 (0:2)

/Nikolson 26, Promes 37/

Ponedeljak

12.00: (2,20) Krasnodar (3,40) Ural (3,30)

14.30: (2,95) Rostov (3,20) Soči (2,50)

14.30: (1,15) Zenit (7,75) Ufa (18,0)

17.00: (1,85) Ahmat Grozni (3,50) Rubin (4,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Miroslav BogosavacAhmatRubin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara