Bojaka remijem dolazi do promocije, Uila ide na sve ili ništa

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.11.22. | 23:03

Revanš finala kolumbijske Klausure Čiko iščekuje sa prednošću 1:0

Bez obzira na ishod drugog meča finala Klausure kolumbijske Kategorije B, poznatije kao "Torneo de Ascenso", ove sezone će promocija u najviši rang definitivno da pripadne jednom od klubova koji su veći deo dosadašnje istorije proveli u elitnom rangu ovdašnjeg fudbala. Finalni okršaj Druge faze turnira između Bojake Čiko i Atletiko Uile, koji su pre samo godinu dana zajedno napustili Primeru, na program je noćas (02.00) na stadionu Giljermo Plazas Alsid u Neivi.

Posle minimale pobede u Tunhi (1:0), Bojaka Čiko ne samo što će imati prednost u revanšu finala, već će u slučaju da uspe da je odbrani, da izbori direktan plasman u najviši rang kolumbijskog fudbala, i to kao šampion Kategorije B. Sa druge strane, Uila bi eventualnom zbirnom pobedom iz ovog finala obezbedila ulazak u veliko finale, gde bi se ponovo susrela sa Bojakom. Deluje pomalo komplikovano, zar ne? Evo i pojašnjenja.

Izabrane vesti

Kategorija B za 2022. godinu je 33. po redu od njenog osnivanja kao drugoligaške fudbalske lige Kolumbije. Sezona je počela 22. januara i trebalo bi da se završi 26. novembra. Za ovu sezonu, kao i za prethodnu, odigrana su dva turnira, Torneo I - Apertura i Torneo II - Klausura, sa po tri etape. U prvoj fazi turnira, prvobitno planiranih 15 timova odigrali su jednokružan sistem sa svakim timom koji će imati obrnuti redosled rundi i utakmica kod kuće i u gostima za Torneo II. Osam najboljih timova na kraju petnaestog kola plasiralo se u polufinale, gde su raspoređeni u dve grupe sa po četiri tima, u dvokružnom sistemu odigravanja. Najbolji iz svake grupe se plasirao u finale, igrajući seriju sa dve utakmice, a pobednik se plasira u veliko finale. Isti sistem primenjuje se i na završni format Klausuru iliti Torneo II.

02.00: (2,95) Atletiko Uila (2,65) Bojaka Čiko (2,75)

U veliko finale, kao što je već rečeno, stižu pobednici Aperture i Klausure, a šampion se direktno promoviše u viši rang, dok će poraženi imati još jednu šansu kroz plej-of, protiv tima koji je završio kao prvi na zbirnoj tabeli sezone, a to je Kindio, treći entitet koji je protekle godine zajedno sa akterima noćašnjeg obračuna ispao u niži rang.

Pošto je Bojaka Čiko već bio prvak Apertura turnira, ako noćas postane i prvak Klausure, automatski se proglašava za šampiona Kategorije B. Sa druge strane, ako Uila noćas uspe da nadoknadi zaostatak i preokrene rezultat u svoju korist, ona će proći u veliko finale, gde će ponovo morati da se suoči sa ekipom iz Tunhe. Ako Los Opitasi izgube finale Klausure, po regularnim propozicijama ne bi imali više nikakve šanse za najviši rang, jer u dodatni baraž može da prođe samo tim koji je osvojio bar jedan od dva formata takmičenja ili da je završio na drugoj poziciji zbirnoe tabeli u sezoni.

Međutim, scenario sa Bojakom kao apsolutnim šampionom i Kindiom kao prvim timom na generalnoj tabeli, ali i finalistom Aperture, Uila bi dobila još jednu šansu kao finalista Klausure. Sve u svemu ova tri tima obeležila su sezonu u drugom rangu za 2022. godinu, ali na kraju će samo dva izboriti povratak u odabrano društvo.

U ligaškom delu drugog dela turnira, Uila koju predvodi Argentinc Nestora Kravioto zauzela je treće mesto sa 25 bodova iz sedam pobeda, četiri remija i pet poraza, dok su oni predvođeni Meksikancem Mariom Garsijom zauzeli sedmu poziciju sa 24 poena iz pet pobeda, čak devet nerešenih duela, ali i najmanje poraza u ovom delu sezone, samo dva. Ekipa iz Bojake, ima velike mogućnosti da se već noćas vrati u najjaču kategoriju, pošto u revanš dolazi sa minimalnom prednošću ostvarenom iz prvog okršaja.

U poslednjem kolu druge faze turnira sa već obezbeđenom ulaznicom za finale istog Uila je pretrpela ubedljiv poraz na gostovanju od Kindija 3:0. Rezultat koji je došao kao "kanta hladne vode" pre same definicije turnira. S druge strane, Bojaka Čiko u finale dolazi sa tri uzastopne pobede nad Fortalezom, Ljanerosom i Barankiljom u kojima je dominirala u igri, postigavši sedam golova, a pri tom sačuvavši svoju mrežu u sva tri navrata.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

KOLUMBIJA 2, KLAUSURA - PLEJ-OF, FINALE (REVANŠ)

Sreda

02.00: (2,95) Atletiko Uila (2,65) Bojaka Čiko (2,75), prvi meč 0:1

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KolumbijaBojaka ČikoUila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara