Edinson Kavani van stroja (©Reuters)
Edinson Kavani van stroja (©Reuters)

Boka Juniors bez najveće zvezde u borbi za plasman u Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.11.23. | 23:03

Edinson Kavani van stroja za Đenovljane u polufinalnom susretu Kupa Argentine sa Estudijantesom

Boka se sprema za jednu od najvažnijih utakmica u preostalom delu ove sezone. Posle poraza u finalu Kupa Libertadores od Fluminensea na Marakani i usled nemogućnosti da kroz ligaška takmičenja obezbedi ulaznicu za sledeći kontinentalni turnir, Kup Argentine postao je glavni cilj privremenog šefa stručnog štaba Đenovljana, Marijana Erona.

Međutim, da bi došli do tog cilja moraju prvo da u polufinalu savladaju Estudijantes, u duelu u kojem neće moći da računaju na najveću zvezdu tima Edinsona Kavanija. S druge strane, Studenti su do predvorja finala došli prvi put u istoriji i imaju veoma precizan cilj u aktuelnom izdanju Kupa Argentine, a to je borba za trofej koji u crveno-beli deo La Plate nije stigao još od 2010. godine i osvajanja formata Apertura. Duel je na programu noćas sa početkom od 01.10 časa po srednjoevropskom vremenu, na stadionu Mario Alberto Kempes u Kordobi.

Izabrane vesti

Boka Juniors frustrirala je svoje navijače veoma slabim nastupima kroz nacionalna prvenstva tokom sezone, pretrpevši ranu eliminaciju u Liga kupu, pored već ranije viđene nekonkurentnosti u Profesionalnoj Ligi. Posle deset dana bez odigravanja zvaničnog meča tokom ovog perioda, tim iz lučke četvrti Buenos Ajresa stigao je na veliko finale Kopa Libertadores, u kojem je poražen od Fluminensea, istina, tek u produžecima posle nerešenog rezultata 1:1.

Nedugo posle finala Boka je poslednji meč odigrala protiv Njuels Old Bojsa na Bombonjeri, u 13. kolu druge faze argentinskog šampionata, pobedivši ga malim rezultatom i golom u 90. minutu Migela Merentijela sa bele tačke. S obzirom da Boka u tom trenutku više nije imala ambicija, Đenovljani su morali da se zadovolje tek 9. mestom na tabeli Grupe B. Pored toga, i izgledi na godišnjoj tabeli izgledaju dosta komplikovano, stoga je glavni cilj tima koji privremeno predvodi Marijano Eron da osvoji najsavezniji turnir u zemlji i tako se kvalifikuje za sledeće izdanje najeminentnijeg kontinentalnog takmičenja za Južnu Ameriku.

01.10: (2,50) Boka Juniors (2,95) Estudijantes (2,90)

Na poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima, Đenovljani su samo jednom uspeli da slave, uz tri remija i pretrpljeni poraz. Pobede su zabeležene protiv Njuels Old Bojsa, uz nerešene ishode sa San Lorencom, Fluminenseom i Estudijantesom, pored poraza od Rasinga. U Kupu Argentine, Boka je do polufinala stigla pošto je u prvoj riundi savladala Olimpo iz Baija Blanke, zatim identičnim rezultatom Barakas Sentral drugom kolu, Almagro na penale u osmini finala i Taljeres iz Kordobe takođe posle penal serije u četvrtfinalu.

Marijano Eron će za ovaj duel u Kordobi ponovo imati na raspolaganju standardna prvotimca, ali neće imati Edinsona Kavanija. Njegova zamena još nije definisana između Darija Benedeta, Lukasa Žansona i Luke Langonija. U odnosu na jedanaestoricu sa kojima je savladao Njuels, imaće najmanje tri modifikacije. Prva dva se odnose na povratak dvojice startera koji su prebrodili povrede mišića i koji će se vratiti na teren, a to su Markos Roho i Ezekjel Fernandez.

Mladi Aaron Anselmino prepustiće svoje mesto kapitenu Boke kao drugi centralni bek, dok će Eki ponovo preuzeti poziciju u veznom redu. Prilikom ovakvih pomeranja, ostaje nedoumica da li će Kristijan Medina ili Ezekjel Bulod, koji je bio starter na prošlom meču, biti u početnoj postavi i noćas. Treba napomenuti da se Frank Fabra još uvek oporavlja od povrede kolena i da neće biti na raspolaganju za ovaj meč, za razliku od Luisa Advinkule, koji je pušten iz reprezentacije Perua nakon što je suspendovan zbog gomilanja žutih kartona i koji se već pridružio timu Đenovljana sa tendencijom da bude deo startnog tima.

Dok je na drugoj strani ekipa Estudijantesa, koja je zauzvrat neporažena u četiri uzastopna meča, ali je takođe patila od rane eliminacije u Liga kupu, beležeći učinak daleko ispod očekivanja. Kampanja Estudijantesa u drugoj fazi argentinskog šampionata bila je veoma slična kampanji njihovog sadašnjeg protivnika. Zbog toga nemaju mogućnost da odu u plej-of i Kopa Argentine im je jedini prioritet.

U prethodnoj fazi Kupa, crveno-beli tim se suočio sa Urakanom i bez većih poteškoća slavio pri rezultatu 2:0. Do ove istance takmičenju ekipa iz La Plate je stigla tako što je u prvom kolu eliminisala Independijente de Čivilkoj sa 3:0, zatim minimalnim rezultatom Ol Bojs u drugoj fazi, Independijente posle penala u osmini finala i već pomenuti Urakan u četvrtfinalu.

Njihov poslednji duel bio je trijumf nad Sentral Kordobom skromnim rezultatom od 1:0 u gostima, u meču koji je usledio nakon pobede nad Defensa i Hustisijom od 2:1. U poslednjih pet utakmica Estudijantes je zabeležio tri pobede, jedan nerešen rezultat i samo jedan poraz, savladavši Sentralu Kordobu, Defensu i Hustisiju i Sarmijento iz Hunina, pored remija sa Bokom Juniors i poraza od Platensea. Sa desetodnevnim pripremama, bez zvanično odigranog susreta, Estudijantes finalizira detalje za takmičenje u polufinalu Kupa Argentine, fazi do koje dolaze prvi put u istoriji takmičenja.

Uprkos značajnom gubitku Santjaga Askasibara zbog povrede, sastav predvođen Eduardom Domingezom će u svom prvom polufinalu Kupa Argentine ipak moći da računa na Hozea Sosu i Havijera Altamirana. Obojica su se oporavila od povreda, a čileanski vezista će ovom prilikom zameniti mladog Aksela Atuma (17) popularnog “Malog princa” iz omladinskog pogona Studenata, koji će svoju priliku čekati na klupi za rezerve.

KUP ARGENTINE - POLUFINALE

Četvrtak

01.10: (2,50) Boka Juniors (2,95) Estudijantes (2,90)

Petak

01.10: (2,90) Defensa i Hustisija (2,95) San Lorenco (2,50)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup ArgentineBoka juniorsEstudijantes La Plata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara