Edvin Kardona i Harison Mansila (©AFP)
Edvin Kardona i Harison Mansila (©AFP)

Boka Juniors i Himnasija La Plata: Vek istorije i još ponešto…

Vreme čitanja: 7min | sub. 30.10.21. | 22:55

Argentina 1: Dugo međugradsko rivalstvo noćas se "podgreva" na Huan Karmelo Zerilju

Fudbalski sukobi na relaciji Buenos Ajres – La Plata traju već više od jednog veka, a naročito su izraženi u duelima kada se čuveni dvojac iz Grada dijagonala sastaje sa klubovima velike petorke argentinskog fudbala. Jedan od takvih okršaja odigrava se između Boke Juniors i Himnasije.

Prvi zvaničan duel ovih timova odigrao se još 30. aprila 1916. godine, a tim iz La Plate slavio je kod kuće rezultatom 3:1, sa dva gola Anđela Botara i jednim Rikarda Maksima, dok je za goste sa penala bio precizan Karlos Skarone. Posle tri zvanične utakmice u kojima su Vukovi ostvarili dve pobede i jedan remi, tim La Boke je uspeo da ostvari prvu pobedu sa 2:0, a oba gola na tom susretu postigao je Alfredo Martin. Nedugo zatim, usledila je i druga pobeda za Boku. I to u La Plati u sklopu Kup takmičenja 20. jula 1919, rezultat je bio i 2:1. S obzirom na to da je naredne godine došlo do raskola u argentinskom fudbalu i podelu na dva nezavisna saveza, njihovi dueli izostali su sve do 1927. godine kada je ponovo došlo do objedinjavanja dva saveza u jedinstvenu strukturu pod okriljem AFA.

Izabrane vesti

01.15: (1,75) Boka Juniors (3,50) Himnasija La Plata (5,10)

Tri godine kasnije, 8. februara 1930. Himnasija i Boka sastali su se u velikom finalu argentinske Primere. Inače, bio je to meč sa malim zakašnjenjem, jer je odlučivao šampiona za 1929. godinu. Ligaški deo prvenstva sadržao je dve grupe od po 18 klubova, a samo prvoplasirani imali su čast da se bore za pehar nacionalnog prvaka. Vukovi su u svojoj Grupi A završili kao vodeći tim sa 28 bodova, jednim više od River Plejta, dok se Boka sa 27 bodova našla na deobi prvog mesta sa San Lorencom. Kako bi odlučili koji tim ide u finale, AFA je odredila baraž meč između dva tima iz centralnog Ajresa. U početku to je zaista trebalo da bude jedan susret, ali kako se on završio nerešenim ishodom 2:2, odlučeno je da se odigra još jedan, a usled identičnog rezultata, još jedan. Tek u tom trećem okršaju Đenovljani su uspeli da pobede Gavranove iz Almagra sa 3:1 i dođu do finala. Iako iscrpljen, tim iz La Boke u 30. minutu prvi je došao do prednosti zahvaljujuči nespretnoj reakciji defanzivca Himnasije Hulija Di Đijane. Ipak, umor je učinio svoje i Vukovi su posle sat vremena igre došli do poravnanja preko Martina Mealeanija, a 12 minuta kasnije isti igrač režirao je potpuni preokret, za prvu i do danas jedinu titulu prvaka Argentine u vitrinama Himnasije i Esgrime.

Od tada, pa u narednih više od 60 godina, tim iz La Plate trpeo je teške torture od strane Đenovljana. Pored loših kampanja koje su ih nekoliko puta koštale najvišeg ranga, dok je nasuprot tome Boka ostala jedini klub koji nikada nije napuštao elitnu kategoriju, Himnasija je trpela teška rezultatska poniženja. Jedan od takvih događaja odigrao se 8. jula 1940. kada su tada na novootvorenoj Bombonjeri zlatno-plavi slavili sa više nego ubedljivih 8:2. Među strelce upisivali su se Euzebio Oskar, Montanjez, Haime Sarlanga, Anibal Tenorio, Bernardo Hose Gandulja, Rikardo Antonio Alarkon i Raul Emeala dva puta. Deceniju i po kasnije još jedan težak poraz nanet im je 14. novembra 1954. i to usred La Plate, kada su gosti brojali do sedam, uz jedan gol domaćina. Treći debakl doživeli su 28. jula 1985. u 4. kolu prvenstva 1985/86. Bilo je 6:0 u El Boskeu uz jedan gol Ivara Herarda Stafuze, dva Karlosa Danijela Tapije i tri Ramona Migela Senturiona.

----------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

----------------------

A onda je došao i taj dan. Dan za osvetu i naplatu svih računa na konto prethodnih šest decenija. Dan kada je Boka pred 50.000 navijača na Bombonjeri rastavljena na sitne komade...

Sudbine pojedinih igrača, mogu biti živopisnije od hiljade napisanih romana i komplikovanije od isto toliko latino novela, kao na primer najpoznatijih blizanaca ne samo u argentinskom, već i u čitavom latinoameričkom fudbalu, braći Skeloto. Godina je 1996, mesec je maj, dan nedelja, datum 5. Boka se posle pet meseci odsustva sa Bombonjere zbog renoviranja iste vratila u svoju kuću, napunila je do poslednjeg mesta, očekujući da se nova sezona otvori pobedom, a gost je bila upravo Himnasija iz La Plate.

Nekolicina pristalica Đenovljana još nije ni stigla da se ukrca na stadion, a krik malobrojnih gostujućih navijača zaparao je vazduh. Drugi minut meča i gosti su već vodili golom Giljerma Barosa Skelota. Još se ni igrači ni navijači domaćih nisu oporavili od prvog šoka usladio je i drugi, u 13. minutu, 0:2 ponovo Skeloto. U tom trenutku u plavo-zlatnim dresovima nalaze se Navaro Montoja, Fabri, Vivas, Pepe Basualdo, Kili Gonzales, Veron, Manteka Martinez i Kaniđa. Dakle, zaista paklena postava Boke, ali tog popodneva popularni Vukovi bili su nemilosrdni po osećaju prve kapljice "krvi" Đenovljana. Nešto pred sam kraj prvog dela igre, u 40. minutu bilo je 0:3, a gol je bio delo Albornoza, a par trenutaka kasnije Skeloto kompletira het-trik. Kraj prvog dela igre i 4:0 u korist gostiju. U nastavku igre ponor Boke se nastavio. U 51. minutu Marsikio sa bele tačke "pali petardu", 0:5, a u samom finišu u 80. minutu Sakone postavlja konačnih 0:6. Ovo je najubedljiviji zabeležen poraz Boke na svom terenu.

E sad, sa druge strane ide i priča Himnasije iz La Plate, koja je te godine, takođe, imala paklenu ekipu, predvođenu braćom blizancima Giljermom i Gustavom Skeloto. Vukovi su u toj kampanji imali još jednu proždranu žrtvu istim rezultatom (6:0), a radi se o Rasingu iz Aveljanede. Nažalost titula im je izmakla za bod u korist Velez Sarsfilda. Krajem 1997. godine braća Skeloto dolaze u Boku i pokreću jednu od zlatnih era kluba sa Bombonjere. U tom periodu Đenovljani su osvojili šest nacionalnih titula, četiri Kopa Libertadores, dva Internacionalna kupa od kojih je jedan onaj čuveni protiv Real Madrida. Igračke karijere su završili 2007. Gustavo u Portoriko Ajslendersima, a Giljerme u matičnoj Himnasiji odakle je sve i počelo.

Braća Skeloto ponovo su se našli na Bombonjeri 2016, kada su kao treneri preuzeli kormilo Boke sa kojom su osvajili dva trofeja nacionalnog šampiona u sezonama 2017. i 2018. godine. Ali, oproštaj koji je u drugi plan bacio ove uspehe, nažalost u negativnom kontekstu, bilo je izgubljeno finale Kopa Libertadores 2018. od večitog i najvećeg rivala River Plejta.

Trenutna situacija na tabeli Profesionalne lige Argentine može se reći da je slična za obe ekipe. Dok se Boka sa 30 bodova nalazi na 6. mestu, bez izgledne šanse da se uključi u borbu za titulom, Himnasija je stacionirana na 12. poziciji, sa samo pet bodova manje u odnosu na noćašnjeg rivala. Ono što je krajnji cilj u ovoj kampanji za obe ekipe jeste plasman na mesta koja naredne sezone obezbeđuju međunarodna takmičenja.

Đenovljani u ovaj meč, posle tri vezana trijumfa, dolaze sa gostovanja na kom su doživeli poraz od Velez Sarsfilda, dok su Vukovi u prethodnom kolu zabeležili sedmi remi u sezoni, koji su odigrali sa poslednjeplasiranom Sentral Kordobom, a koji im je ipak omogućio da ostanu neporaženi i četvrtu utakmicu zaredom.

Pored činjenice da je Boki hitno potrebna pobeda kako se ne bi definitivno oprostila od borbe za titulu, Sebastijan Batalja za ovaj okršaj neće izvesti sve svoje startere na teren. Umesto toga, sklon je da napravi određene promene, sa ciljem da sačuva neke igrače za polufinale Kupa Argentine protiv Argentinos Juniorsa sledeće srede.

Istovremeno, drugi razlog leži u nedavnim povredama koje je zadobilo nekoliko igrača na gostovanju protiv Veleza. U sastavu se neće naći Marselo Vajgand zbog iščašenje ramena, Markos Roho ima preopterećenje mišića i Horman Kampuzano koji je doživeo kidanje kvadricepsa. Ova situacija primorava glavnog stratega da uvede tri izmene. U principu, njihove zamene bi trebalo da budu Luis Advinkula, Karlos Zambrano i Esteban Rolon.

Ostale varijante bi, taktičkom odlukom, podrazumevale rotacije Kristijana Medine, Arona Molinasa i Norberta Brijaska umesto Rodriga Montesa, Huana Ramireza i Kristijana Pavona. Na ovaj način, Boka bi napravila šest izmena u odnosu na jedanaest koji su pali sa 2:0 prošlog vikenda na Hose Amalfitaniju.

Što se tiče Himnasije, glavni zapovednik Nestor Gorosito mogao bi da ponovi formaciju u kojoj je njegov tim remizirao sa Sentralnom Kordobom. Kao jedna od najvljenih izmena u odnosu na meč sa timom iz Santijago del Estera pominje se da bi Matijas Perez Garsija mogao da bude zamenjen na sredini terena sa Manuelom Insauraldeom.

Kroz više od 100 godina duge istorije sukoba ovih timova, ukupno je odigran 151 međusoban susret, u kojima Boka ima ubedljivu prednost sa 82 pobede, naspram Himnasije koja ih je ostvarila tek 34, a 35 puta okršaj je završen nerešenim ishodom. Ipak na poslednjih deset okršaja, Đenovljani su zabeležili četiri pobede, dok Vukovi imaju tek jednu manje, uz tri remija, računajući i onaj odigran nešto ranije ove godine, kada je na istom ovom stadionu rezultat bio 2:2.

ARGENTINA 1 - 19. KOLO

Petak

Rasing Klub - Defensa i Hustisija 1:2 (0:0)

/Kopeti 73pen - Bou 47, Paredes 51/

Subota

Argentinos Juniors - Lanus 0:1 (0:1)

/Akosta 34/

Arsenal Sarandi - Sarmijento /u toku/

Platense - Atletiko Tukuman /u toku/

23.00: (3,60) Banfild (3,10) Velez (2,20)

23.00: (2,05) Taljeres (3,35) Urakan (3,80)

Nedelja

01.15: (1,75) Boka Juniors (3,50) Himnasija La Plata (5,10)

19.45: (2,25) Union Santa Fe (3,20) Rosario (3,35)

19.45: (2,80) San Lorenco (3,20) Godoj Kruz (2,60)

22.00: (2,95) Njuels (3,20) Independijente (2,50)

Ponedeljak

00.15: (4,10) Estudijantes (3,40) River Plejt (1,95)

23.00: (3,30) Patronato (3,15) Kolon (2,30)

Utorak

01.15: (2,40) Kordoba (3,10) Aldosivi (3,20)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Boka juniorsHimnasija La Plata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara