Filip Stevanović u akciji (©Starsport)
Filip Stevanović u akciji (©Starsport)

Bonusi – najveći Partizanov dobitak na derbiju

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.10.20. | 16:03

Stevanović i Marković najbolji akteri sa crno-bele strane

Igra loša, rezultat neprihvatljiv. Ni ambijent van, ni događaji na terenu nisu bili u skladu sa Partizanovim očekivanjima. Bonusi - jesu.

Prilikom podvlačenja crte ispod 163. večitog derbija ostaće crno-belima kao veliki plus doprinos najmlađih, s obzirom da su Svetozar Marković i Filip Stevanović bili ubedljivo najbolji pojedinci u ekipi Aleksandra Stanojevića. Toliko sigurni u ono što rade da su postavili standard ispod kog ne bi smeli da se spuštaju.

Izabrane vesti

Otkako je počela nova sezona jedna od glavnih zamerki Partizanu bila je što nema (dovoljno) bonusa da ostatak tima ne trpi. Na pojedinim utakmicama je Stevanović menjan posle 45 minuta (u prvom dozvoljenom terminu za igrače mlađe od 21 godine), na nekima je golman Aleksandar Popović ispoljavao nesigurnost, epizodne uloge imali Denis Stojković, Lazar Pavlović, Nikola Čolić i već je krenulo da se priča kako je omladinska škola, ovoga puta, zakazala ne ponudivši dovoljno rešenja prvom timu. Onda je došao derbi, a na njemu su u Partizanovom dresu najviše pokazala njegova deca. Ono što se očekivalo od stranaca uradile su junoše iz "Zemunela". Bile su konkretne.

Čekao je Partizan sezonu i po da Filip Stevanović u prvom timu uradi ono što je činio u mlađim kategorijama. Da se "pojavi" na velikoj utakmici. I dočekao ga. Trpeo je njegov proces sazrevanja i napokon dobio povratnu informaciju da je talentovani vezista sposoban da se nosi sa pritiskom velikih očekivanja. Lepi su bili golovi Radu, Mladosti, Spartaku, Metalcu... Obično u trenucima kad je Parni valjak već vodio. Onda kad nije, kad je trebalo baš on da ga pokrene, Stevanović je pogodio mrežu najvećeg rivala, ispunivši jedan od ciljeva po prekomandi prvi tim.

Naredni je da bude konstantan. Što je u njegovim godinama zahtevan posao, samo za one sa nervima kao konopcima. Mada će mnogi Filipove reči posle derbija tumačiti kao izliv dečačke euforije, možda se mogu posmatrati kao nagoveštaj preuzimanja odgovornosti, pokazatelj zrelosti. Fudbalske. Brzo će i prolećni derbi i samo pod uslovom da na Marakani bude razigran i lucidan kao u nedelju veče njegove izjave dobiće na težini.

Svetozar Marković (©Starsport)Svetozar Marković (©Starsport)

Na težini, ali Partizanovog dresa, insistirao je i drugi bonus. Potencirao je Svetozar Marković privrženost crno-belima, osećaj pripadnosti klubu, skoro decenijsko oblikovanje u mlađim kategorijama kao presudne faktore da ne ustukne pred Zvezdinim ofanzivcima iako mu je 163. derbi bila prva utakmica posle tri meseca. Težak je bio i štoperov prvi mandat u Humskoj, obeležen kiksevima za neke golove, zbog čega su navijači strahovali da li će izdržati kad se na njega zaleti najefikasniji tim Superlige.

Isti oni koji su sumnjičavo vrteli glavom ostali su prijatno iznenađeni otresitošću, brzim, korisnim i intervencijama koje otklanjaju opasnost jednako kao što daju za pravo stručnom štabu da veruje da je dobio rešenje za celu sezonu. Nastavi li ovako, Marković će igrati zato što pokazuje kvalitet, a ne samo što je bonus. Iako je prethodni trener Savo Milošević primetio da su pojedinci šansu dobili samo zbog pravila FSS.

Ako Svetozar Marković već u sredu protiv OFK Bačke u kupu, te narednog ponedeljka na ligaškom gostovanju u Nišu demonstrira isto što i derbiju biće to dokaz da je tokom boravka u Grčkoj napredovao, jer se u Partizanu računa samo kontinuitet.

Sad kad su milenijalci pokazali da mogu, da su vredni čekanja i da mogu da funkcionišu u tenzičnom ambijentu, nema nazad. Zavrteće se floskule o prirodnim oscilacijama u mladalačkom dobu, manjku inspiracije na utakmicama u Senti ili Subotici, ali ovo je možda i prelomna tačka u njihovim tek započetim karijerama. Posle ovoga u nedelju veče variranja su zabranjena. Vredi podsetiti da je Stevan Jovetić sa samo 18 godina, koliko sad ima Stevanović, sa kapitenskom trakom oko ruke i ispunjenim kolonama "golovi" i "asistencije" bio barjaktar u pohodu na duplu krunu, kao i da je Strahinja Pavlović sa manje godina nego što je Markoviću komandovao odbranom crno-belih u Ligi Evrope.

Posle impresivnih partija u derbiju momci očiglednog potencijala imaju samo jednu prirodnu putanju: da se ugledaju na Jovetića i Pavlovića, ne na neke izvikane i nikad dokazane talente. Da bi jednog dana bilo dobro i njima i - Partizanu.


tagovi

Svetozar MarkovićFilip StevanovićVečiti derbiFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara