Nemanja Bilbija
Nemanja Bilbija

Borac bez Vranješa kod moćnog Zrinjskog, Sablić pod pritiskom

Vreme čitanja: 6min | sub. 06.11.21. | 12:09

BiH 1: Tri duela danas u sklopu 16. kola Premijer lige

Do kraja jesenjeg dela šampionata Premijer lige Bosne i Hercegovine ostalo je još četiri kola, pa bi se i danas moglo dosta toga znati oko raspleta pred pauzu. Prva od tih narednih rundi kreće već danas, utakmicama u Trebinju, Bijeljini i Mostaru, a upravo će ovaj poslednji biti u centru pažnje.

19.00: (1,87) Zrinjski (3,20) Borac (4,30)

Izabrane vesti

Bez dileme, derbi ove runde takmičenja igra se Pod Bijelim brijegom, gde će vodeći Zrinjski da ugosti trećeplasirani Borac. O formi i igri domaćih u ovoj sezoni, zaista i ne treba govoriti, budući da su Plemići uz Tuzla Siti, daleko najozbiljnija ekipa ovogodišnjeg šampionata. Sve to pokazuju i rezultati. Prvi su na tabeli sa 36 bodova, pet više u odnosu na najbližeg pratioca. Ubedljivo su najbolja odbrana lige sa svega četiri primljena pogotka, a imaju drugi napad lige, predvođen fantastičnim Nemanjom Bilbijom.

Ako se ne računa eliminacija iz Kupa od Slobode na penale, Mostarci imaju šest vezanih pobeda. Uz to, čak pet od tih šest bili su trijumfi bez primljenog gola, pa nije ni čudo što je Zrinjski prvi pretendent za šampionsku titulu. Međutim, kao i obično trener Plemića Sergej Jakirović stišava strasti.

Nema euforije. Mi idemo utakmicu po utakmicu i želimo da sakupimo što više bodova. Hvala Bogu, dobro nam ide, ali daleko od toga da smo bilo šta rešili. Dolazi nam Borac koji je jako nezgodan. Međutim, mi igramo pred našim navijačima i želimo da im poklonimo pobedu“, istakao je Sergej Jakirović.

Sa druge strane i Borac je u dobroj formi. Istina, ne toliko dobroj kao njegov današnji rival, ali očigledno je da je aktuelni šampion druga ekipa u odnosu na početak sezone. Zanimljivo je da su Banjalučani poslednji poraz upisali upravo protiv današnjeg protivnika, u onom čuvenom meču na Gradskom stadionu kada je bilo 5:1 za Zrinjski. Od tada, kormilo Borca je preuzeo Nemanja Miljanović i uspeo da nađe "žicu" svojim fudbalerima, pa je nakon borbe za opstanak Borac došao u borbu za Evropu. Trenutno je treći sa 23 boda, te ima dobre šanse da za to mesto bori do samog kraja, a s obzirom da mu je i druga pozicija udaljena osam bodova, nije to razlika koju je nemoguće dostići.

--------------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------------------------

Ono što bi svakako moglo da predstavlja problem za Borac pred današnje gostovanje jeste činjenica da nešto očigledno ne štima u njegovom taboru. Neposredno pred put u Mostar, kao grom iz vedra neba, odjeknula je vest da prva violina tima Stojan Vranješ odlazi iz kluba. I to u Indiju. Ponuda koja je već odavno stigla za kapitena Borca, ali je u prethodnom periodu sa te adrese dolazila sledeća povratna informacija

"Lepo mi je u Banjaluci, ostajem".

Međutim, Borac će morati u nastavak bez svog najboljeg igrača i strelca, a šta se ustvari desilo to će znati samo ljudi u klubu, jer je na prethodnim utakmicama upravo Vranješ prilikom izmena znao burno da odreaguje. Da li je to uticalo na atmosferu u ekipi videćemo danas, jer Zrinjski ne prašta dečije bolesti.

Čeka nas najteža utakmica do sada. Mislim da igrači moraju da shvate važnost utakmice i samo sa pravim zalaganjem možemo da ostvarimo dobar rezultat. Ukoliko bismo pobedili, to bi nam dalo dosta samopouzdanja i značilo bi priključak za vrh tabele. Istina je da smo ostali bez Vranješa, a nećemo moći da računamo ni na Pavlovića i Subića“, istakao je trener Banjalučana Nemanja Miljanović.

Radnik - Sarajevo (15.00)

Iako je tek prvi deo sezone, nekako je cela BiH javnost, u odnosu na sve prikazano do sada, bijeljinski Radnik videla kao glavnog pretendenta za niži rang. Istina, i dalje je Radnik poslednji ali šokantna pobeda u prošlom kolu u Mostaru nad Veležom unela je u svlačionicu Bijeljinaca dašak optimizma za nastavak. Sve to, prouzrokovano je promenom trenera, jer je umesto Vlade Jagodića na klupu seo iskusni Velibor Đurić. Prekaljeni as je kopačke zamenio odelom, pa je već na svom debiju pokazao da ima šta da nauči fudbalere.

Ta pobeda još više dobija na značaju ako se uzme u obzir da dve godine Radnik nije slavio na gostovanju, pa bi to bez dileme mogao da bude veliki motiv za nastavak. Ni danas pred sobom neće imati lagan zadatak. Dolazi mu Sarajevo koje ne krasi dobra forma, a ruku na srce, niti dobra atmosfera u timu, pa bi domaći tu mogli da vide svoju šansu. Činjenica je da će teren u Bijeljini biti u lošem stanju zbog kišnog vremena i poplava koje su zadesile veliki deo BiH, pa se uloga favorita ne može pripisati gostima, jer će realno, tu biti vrlo malo "igranja" fudbala.

Sarajevo je na petom mestu sa 22 boda, ali s obzirom na to kakve partije pruža, pravo je iznenađenje da je i dalje svega jedan bod udaljen od pozicije koja vodi u Evropu. Za klub kakav je Sarajevo, to je premalo, ali rezultati u ovoj sezoni nisu ono čime se mogu pohvaliti u klubu iz Titove ulice. Nikako Goran Sablić da pronađe pravi modus kojim bi vezao nekoliko dobrih utakmica, pa se uglavnom igra po sistemu toplo-hladno. Tako je Bordo tim u prošlom kolu kod kuće remizirao sa Rudarom iz Prijedora, što je podstaklo navijače da posle utakmice zagrme "Sabliću odlazi". Ipak, hrvatski stručnjak je jasno poručio da ne namerava da odustane od svog cilja. Da od Sarajeva stvori respektabilnu ekipu i igrače kojima će biti čast da nose bordo dres.

Već je i počeo da pravi rezove, pa je Matijas Fanimo izostavljen sa spiska putnika na ovo gostovanje. Sarajevo mora da traži bodove, ukoliko Sablić želi da i dalje ima poverenje čelnika kluba, a da li će uspeti u tome možda je gostovanje u Bijeljini pravi test.

13.00: (3,30) Leotar (3,00) Široki Brijeg (2,25)

Lopta će u ovom kolu prvo krenuti sa centra na trebinjskim Policama, gde će Leotar da ugosti Široki Brijeg. Domaći nisu u nekoj sjajnoj seriji rezultata, jer već tri kola ne znaju za pobedu. Poslednji put savladali su Radnik sa 1:0, a nakon toga upisali su dva remija i poraz. Istina, jeste Leotar od opasne zone udaljen pet bodova, ali sigurno da to nija zaliha koja se ne može lako istopiti, pa će tim Branislava Krunića morati da juriša na pobedu ukoliko želi da bezbedno prezimi na tabeli. Sve osim pobede, dovelo bi ga u situaciju da u nastavak uđe sa većim pritiskom, jer će i Posušje i Radnik tražiti šansu za opstanak. Ono što može da raduje Trebinjce jeste činjenica da na svom stadionu ne prepuštaju olako bodove, pa su poraženi samo od vodećih Zrinjskog i Tuzle Siti, tako da će uz podršku publike tri boda biti imperativ.

Široki Brijeg je na šestom mestu tabele sa 20 bodova. S obzirom na sve prikazano do sada, baš realno mesto je sredina tabele. Tim koji sa klupe predvodi mladi stručnjak Jure Ivanković, realno i nema domete za nešto više, a dnu tabele ne pripada, tako da može da bude zadovoljan trenutnim stanjem. Svakako, i njemu je cilj da beleži što bolje rezultate, a da preko Kupa pokuša da se domogne plasmana u Evropu, što će biti vraški teško. Kada je reč o prvenstvu, posle onog bolnog poraza od Zrinjskog usledila su tri vezana trijumfa, te remi sa Slobodom, pa je forma koliko toliko u usponu, mada se ne može reći da gosti u ovaj meč ulaze sa ulogom favorita.


tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeSarajevoRadnik BijeljinaZrinjskiBorac Banja LukaBorac BanjalukaLeotarŠiroki Brijeg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara