Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Borba za Kopa Libertadores, spas i 2.700.000 evra

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.03.22. | 22:58

Barselona i Amerika Mineiro sukobljavaju se noćas u Gvajakilu u sklopu revanš susreta poslednje faze kvalifikacija za najjače kontinentalno takmičenje

Usled rane eliminacije u državnom prvenstvu Mineirao, Amerika se noćas bori za spas prvog dela sezone eventualnim ulsakom u Kopa Libertadores. To je uspeh koji bi njenim navijačima definitivno pomogao da na neko vreme zaborave velika očekivanja od svog tima na lokalnoj sceni. Sastav iz Minas Žeraisa otputovao je u Gvajakil gde će drugi put da odmeri snage sa Barselonom, u revanš meču treće i završne runde kvalifikacija, a koje će definisati poslednje plasmane u grupnu fazu najeminentnijeg klupskog takmičenja u Južnoj Americi.

Prva utakmica odigrana u Belo Orizonteu završila se bez golova, tako da će pobednik iz ovog sukoba obezbediti mesto među kontinentalnom elitom. U slučaju novog remija šutiraće se jedanaesterci, jer pravilo gola u gostima ne važi. Onaj ko prođe dalje inkasiraće nešto više od 2.700.000 evra, a poraženi će imati utešnu nagradu i mogućnost učešća u Kopa Sudamerikani.

Izabrane vesti

U subotu, 12. marta, Barselona je imala okršaj sa braniocem titule Independijente del Valjeom u utakmici koja je važila za četvrto kolo Prve faze ekvadorske Lige Pro. Na svom terenu, Astiljeri su uspeli da savladaju zvaničnog šampiona države sa 2:0, uz daleko bolji rezultat od igre koju su prikazali na tom meču. Gosti, koji su imali kontrolu nad loptom više od 65 odsto vremena, stvorili su skoro duplo više prilika, međutim, imali su ozbiljnih poteškoća u završnom udarcu i realizaciji istih. Sa druge strane, tim sa obale Pacifika je iskoristio dve od četiri stvorene šanse tokom čitavog meča, što je bilo dovoljno za nova tri boda.

01.30: (1,90) Barselona Gvajakil (3,30) Amerika Mineiro (4,00)

Domaći su rano poveli, posle samo pet minuta igre preko Gabrijela Korteza. Od tog trenutka Independijente je kranuo ofanzivno u potrazi za izjednačenjem. Posle sat vremena igre situacija se po goste dodatno pogoršala kada je isključen Peljerano. Delujući u brojčanoj prednosti, Astiljeri su do drugog gola stigli u 70. minutu, Gabrijel Kortez ponovo je postigao gol, ovog puta uz asistenciju Presijada.

Ekipa iz Gvajakila je tako stigla i do 12. boda i jedini je tim sa maksimalnim učinkom u dosadašnjem toku prvenstva, i trenutno ima tri boda prednosti u odnosu na drugoplasirani LDU Kito. Barselona ostaje neporažena u sezoni 2022, a između utakmica u nacionalnoj ligi zabeležila je i pet mečeva u kvalifikacijama za Kopa Libertadores, u kojima je startovala u prvoj fazi. Od početka takmičarske sezone, zabeležila je šest pobeda i tri remija u svim takmičenjima, a pretrpela je i odlazak dugogodišnjeg trenera Fabijana Bustosa, koji je prihvatio ekonomski superiorniju ponudu Santosa. Kao prelazno rešenje pojavio se Horhe Seliko, koji će i noćas da predvodi Astiljere.

--------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Sa druge strane, ostvarivši svoje prvo učešće u istoriji na nekom zvaničnom međunarodnom turniru, Amerika je zapostavila učešće u saveznom prvenstvu. Kolo pred okončanje ligaškog dela, Koeljosi već znaju da su izostavljeni iz odlučujuće faze takmičenja u sezoni 2022. šampionata Mineiro.

Eliminacija je matematički zapečaćena porazom 2:1, u Parke do Sabia, od Uberlandije, koja je do tada bila na začelju tabele i nije ostvarila nijednu pobedu kao domaći tim. Zbog umora pojednih igrača iz startne postave, trener Markinjos Santos izabrao je tim pun rezervi, sačuvavši svoje glavne adute za duel protiv ekvadorskog predstavnika.

Tim porazom, Amerika je stacionirana na šestoj poziciju na tabeli sa 14 bodova (četiri pobede, dva remija i četiri poraza), četiri ispod Kaldensea, koji zauzima četvrto i poslednje mesto koje omogućava dalji plasman u polufinale i nastavak borbe za titulu. Ima pet bodova prednosti u odnosu na Uberlandiju, koja zauzima deveto mesto i prvi je klub van zone učešća u borbi za utešni trofej Inkonfidensija.

U prvoj utakmici, igrajući kod kuće, Amerika je bila ofanzivnija tokom većeg dela meča, ali je imala kreativnih poteškoća i nekoliko neiskorišćenih čistih šansi za gol. Kada se sve sabere, brazilski predstavnik još je dobro prošao, jer je Barselona promašila penal u drugom poluvremenu i napustila teren u Belo Orizonteu sa zadovoljavajućim remijem.

-------------------------------

Sve utakmice kvalifikacija za Kopa Libertadores možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - TREĆE KOLO, REVANŠI

Sreda

01.30: (1,90) Barselona Gvajakil (3,30) Amerika Mineiro (4,00) /prvi meč 0:0/

23.15: (1,53) Estudijantes (3,50) Everton (7,00) /prvi meč 1:0/

Četvrtak

01.30: (2,65) Olimpija (3,20) Fluminense (2,55) /prvi meč 1:3/

Petak

01.30: (1,80) Strongest (3,40) Universidad Katolika (4,30) /prvi meč 0:0/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresAmerika MineiroBarselona Gvajakil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara