Stadion Kraj Moravice u Ivanjici (©Starsport)
Stadion Kraj Moravice u Ivanjici (©Starsport)

Borba za opstanak u Mozzart Bet Superligi: Meč odluke Javor – Železničar

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.05.24. | 11:12

IMT blizu cilja, Voždovac ima baraž na nišanu, a sve se “crta” tako da će duel poslednjeg kola u Ivanjici direktno odlučiti ko ispada iz elite

Runda broj 35 plej-auta Mozzart Bet Superlige nije razrešila nijednu dilemu, samo je dodatno zakuvala situaciju na tabeli doigravanja u borbi za opstanak u eliti. Kuriozitet je da se nakon pet odigranih kola poredak na toj tabeli nije ni za dlaku promenio u odnosu na onaj s kraja osnovnog dela šampionata, posle 30 rundi.

Novi Pazar i Spartak, koji su se međusobno sastali kraj Jošanice (0:1), nisu dobili društvo među “bezbrižnima” u poslednja dva kola, jer Radnički na Čairu nije iskoristio prvu meč loptu protiv IMT-a (0:0).

Izabrane vesti

Ali, Nišlije, objektivno, nisu ni najmanje ugrožene i deluje da su overu opstanka samo prolongirale za subotu, kada će im protiv Javora, takođe na domaćem terenu, biti dovoljan i jedan bod za potvrdu da će i 13. sezonu zaredom biti članovi elitnog ranga. Štaviše, ukoliko Voždovac pobedi IMT u duelu koji se igra u isto vreme, Radnički će imati potvrđen opstanak čak i ako izgubi od Javora.

Podela plena sinoć u Nišu slađi bod donela je popularnim Traktoristima, jer im gotovo garantuje najmanje baraž, sve i da izgube oba preostala meča. Oni, međutim, imaju velike izglede da sebe poštede stresa koji donosi dvomeč sa nekim od visoko plasiranih prvoligaša i obezbede direktan opstanak u eliti.

Prvu meč loptu imaju u subotu, u gradskom derbiju dva tima koja ove sezone svoje rivale dočekuju na istom stadionu, jer ukoliko Javor ne slavi u Nišu, Novobeograđanima pobeda nad Voždovcem donosi siguran opstanak. No, čak i da izgubi taj meč, IMT će imati šansu da u poslednjem kolu u Subotici, protiv takmičarski nezainteresovanog Spartaka, overi opstanak u svojoj debitantskoj superligaškoj sezoni.

Voždovac ima “keca u rukavu“ u vidu duela sa otpisanim Radnikom u poslednjem kolu. Direktan opstanak mu je daleko – potrebne su mu obe pobede, a da IMT ne slavi u Subotici – ali sa ta tri „već upisana“ boda u završnoj rundi, čak i jedan protiv IMT-a mu je dovoljan za siguran baraž. U slučaju poraza u gradskom derbiju, Zmajevi moraju da navijaju za Radnički protiv Javora.

U jednom momentu delovalo je da će Železničar praviti društvo Radniku na putu za niži rang, ali Pančevci su bez poraza u plej-autu, vezali su dva trijumfa uz sedam postignutih golova i sada sami odlučuju o svojoj sudbini, makar kada je izbegavanje direktnog ispadanja u pitanju, jer više od baraža nije realno da domaše. Mada i to postaje moguće ako IMT i Voždovac remiziraju. 

Sve ide u tom pravcu da će utakmica odluke biti direktan duel Javora i Železničara u Ivanjici u poslednjem kolu. Javor trenutno ima bod više i prednost ukoliko dva tima okončaju šampionat sa istim brojem bodova. Ivanjičani, dakle, u subotu odlaze u Niš, dok u Pančevo stiže Novi Pazar, takmičarski rasterećen, ali igrački jak i još sa relativno svežim sećanjima na poslednje gostovanje Železničaru, u prvom kolu prolećnog dela sezone, kada se klub, nakon remija 2:2, javno oglasio prilično oštrim saopštenjem. 

Ako četa Tomislava Sivića savlada Novi Pazar, a Javor ne pobedi u Nišu, Ivanjičanima će u poslednjem kolu biti neophodan trijumf. Ukoliko Novi Pazar ostane neporažen u Pančevu, onda će Železničar morati da pobedi u Ivanjici.

Ko li će suditi tu utakmicu?

36. KOLO

Železničar – Novi Pazar

Radnički Niš – Javor

IMT – Voždovac

Radnik – Spartak

37. KOLO

Novi Pazar – Radnički Niš

Javor – Železničar Pančevo

Spartak Subotica – IMT

Voždovac – Radnik


 



tagovi

JavorŽelezničar PančevoIMTfk voždovacRadnički NišSpartak SuboticaFK Novi Pazar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara