Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Botafogo bez najboljeg igrača u Asunsionu, Gvarani vidi svoju šansu

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.08.23. | 22:25

Interesantan revanš osmine finala Kopa Sudamerikane u Paragvaju

Botafogo se suočava sa Gvaranijem u svom prvom testu bez Tikinja Soareša, njihovog najvažnijeg igrača u sezoni. Utakmica koja predstavlja revanš susret osmine finala Kopa Sudamerikane odigraće se na stadionu Defensores Del Čako u Asunsionu, sa početkom od 23.55 časa po srednjoevropskom vremenu. U prvom okršaju na Enženjau u Rio de Žaneiru, brazilski tim slavio je sa 2:1, pa će tako u slučaju nove pobede ili čak nerešenog rezultata moći da napreduje u dalji tok takmičenja. Sa druge strane, paragvajskom predstavniku da bi preokrenuo situaciju, potrebna je pobeda sa dva ili više golova razlike. Uspeh Aurinegrosa sa minimalnom razlikom značiće da će odluka o četvrtfinalisti biti izvršena kroz jedanaesterce.

U nedelju, 6. avgusta, u utakmici koja je imala osam golova, igrači Gvaranija napustili su teren poraženi od gradskog rivala Olimpije, rezultatom 5:3, u meču petog kola Torneo Enseramenta 2023, drugog dela paragvajskog prvenstva. Trener Huan Pablo Pumpido je kao startere iskoristio samo tri igrača koji su bili na listi od prvog minuta u prvoj utakmici sa Botafogom. Naravno, želeo je da sačuva svoje glavne resurse, napravivši taktičku promenu koju bi mogao da iskoristi u revanš duelu. Umesto 4-4-2 kojom se koristio na Enženjau, Gvarani je postavio igru po sistemu 4-3-3. Ovim potezom, očigledno je pokušao da pruži veću ofanzivnu moć svom timu.

Izabrane vesti

To je postignuto. Uostalom, Aurinegro je postigao tri gola. Međutim, cena plaćena za ovo je bila veoma visoka. Odbrambeni sektor je bio veoma slab, primivši čak pet golova od Olimpije, tima koji takođe ima obaveza u kontinentalnom takmičenju, ali za Kopa Libertadores. U poslednjih pet utakmica odigranih, zabeležena je samo jedna pobeda, remi i tri poraza. Jedina pobeda ostvarena je protiv Takuarija, remi je zabeležen sa Nasionalom, pored poraza od Libertada, Olimpije i Botafoga. Igrajući kod kuće, na stadionu Rohelio Livijeres, ekipa Gvaranija ima nedavni učinak od tri pobede, tri remija i četiri poraza u poslednjih deset odigranih utakmica.

Botafogo, koji je u prvom meču na Enženjau isprva bio u rezultatskom deficitu, uspeo je da preokrene situaciju u svoju korist pošto je na poluvremenu ušao napadač Tikinjo Soareš, koji je postigao drugi gol sa bele tačke, za potpuni obrt. Ipak, brazilski tim ovoga puta neće imati svog najvažnijeg igrača u sezoni, koji je prethodnog vikenda doživeo uganuće levog kolena na utakmici 18. kola elitnog nacionalnog prvenstva protiv Kruzeira na Mineirau.

23.55: (3,60) Gvarani Asunsion (3,45) Botafogo (2,05)

Medicinsko odeljenje Alvinegra nije dalo nikakve prognoze o povratku Tikinja, koji je u 17 mečeva u Seriji A brazilskog šampionata postigao 13 golova i upisao četiri asistencije. Ipak, izvesno je da će biti van terena najmanje dva meča. Pored toga što neće biti na listi za meč u Asunsionu, on takođe neće moći da se suoči sa Internasionalom idućeg vikenda, zbog suspenzije dobijene nagomilavanjem žutih kartona.

Za noćašnji okršaj, trener Bruno Laž će najverovatnije ponovo koristiti Žandersona, koji je i u prvom meču bio startna opcija u napadu. Valentin Adalmo, nedavno angažovan da bude rezerva Tikinja Soareša, još uvek nije registrovan za Kopa Sudamerikanu. Žunior Santos i Karlos Alberto, bili bi alternativne opcije u ofanzivi.

Bitno je naglasiti i to da je ekipa Botafoga, neporažena već 14 uzastopnih mečeva, iznenadivši sve fantastičnom kampanjom u nacionalnom prvenstvu, gde se nalazi u izolovanom vođstvu sa čak 13 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Flamengo. Prošle nedelje, Glorioso se suočio sa Kruzeirom u Belo Orizonteu, gde je i pored loše igre uspeo da uradi dovoljno da zabeleži važan remi bez golova u gostima.

U poslednjih pet utakmica, ekipa Bruna Laža zabeležila je dve pobede i tri, bez poraza, pobedivši Gvarani i Koritibu, pored toga što je remizirao sa Santosom, Patronatom i već pomenutim Kruzeirom. U poslednjih deset mečeva koje je ekipa Botafoga odigrala kao gost, bilo je pet pobeda, tri nerešena ishoda i dva poraza.

Činjenica da nema potrebe za pobedom kako bi se kvalifikovao, teži da zadrži Botafoga u zoni komfora, s obzirom da tim ima skoro neprobojan odbrambeni sistem, koji je upravo glavni stub njihovog uspeha u ovoj sezoni. Odbrambeni stav tima trebalo bi da bude pojačan odsustvom njihovog glavnog napadača, s obzirom da Tikinjo Soareš predstavlja značajan deo vatrene moći Gloriosa, koga u Paragvaju ne očekuje lak posao, kao što ga nije imao ni u prvoj utakmici.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vaučer Belodore parfimerije od 25.000 rsd + 10.000 rsd

---------------------

KOPA SUDAMERIKANA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

Fortaleza - Libertad 1:1 (0:1), prvi meč 1:0

/Marinjo 90+1 - Espinoza 44/

Sreda

Defensa i Hustisija - Emelek 1:0 (0:0), prvi meč 2:1

/Barbona 62/

Njuels - Korintijans 0:0, prvi meč 1:2

23.55: (2,35) Gojas (3,40) Estudijantes (3,00), prvi meč 0:3

23.55: (3,60) Guarani Asunsion (3,45) Botafogo (2,05), prvi meč 1:2

Četvrtak

23.55: (1,67) Sao Paulo (3,60) San Lorenco (5,70), prvi meč 0:1

Petak

02.00: (1,58) RB Bragantino (4,00) Amerika Mineiro (5,90), prvi meč 1:1

02.00: (1,35) LDU Kito (5,00) Njublense (9,00), prvi meč 1:0

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kopa SudamerikanaKlub GuaraniBotafogo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara