Fudbaler Botafoga Če Če (©AFP)
Fudbaler Botafoga Če Če (©AFP)

Botafogo pobedonosni niz nastavlja protiv bivšeg šampiona Južne Amerike

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.05.23. | 23:10

Meč u Rio de Žaneiru je na programu u petak od 02.00 časova po srednjoevropskom vremenu

Uz niz bez poraza koji je sada dostigao već desetak mečeva u svim takmičenjima, Botafogo se u noći između četvrtka i petka (02:00) upušta u borbu za prevlast u A grupi Kopa Sudamerikane. Na stadion Nuilton Santos u Rio de Ženeiru dolazi ekvadorski velikan i nekadašnji kontinentalni prvak, LDU Kito.

U grupi su još i Magaljanes iz Čilea i Sesar Valjeho iz Perua, koji su u sredu odigrali 2:2. Prošlo je skoro dva meseca otkako je Botafogo poslednji put napustio teren poražen. To se dogodilo 8. marta kada ga je minimalnim rezultatom savladala Portugesa, koju je Fogao na kraju uspeo da eliminiše u polufinalu šampionata Karioke. Ipak, možda I najupečatljivija pobeda u ovom nizu, izvojevana u nedelju, 30. aprila, izuzetnom pobedom od 3:2, na gostovanju protiv Flamenga.

Izabrane vesti

Na Marakani, u sučeljavanju za treće kolo brazilske Serije A, Botafogo je bio čak i brojčano oslabljen na terenu isključenjem Rafaela Pereire u 51 minutu meča, a u tom trenutku tim Luisa Kastra već je vodio sa 2:0. Flamengo je uspeo da iskoristi prednost igrača više u polju i smanji prednost gostiju u 58 minutu golom Leaa Perira. Ipak, gosti nisu poklekli pred naletima crveno-crnih, čak su u 71 minutu ponovo došli do prednosti od dva gola razlike, pogotkom Tikinja Soareša. Do kraja meča, Flamingosi su uspeli samo da ublaže poraz na 3:2 drugim golom Leaa Pereira.

Jedan od tri nerešena ishoda od početka sezone, bio je njihov debi u grupnoj fazi Kupa Sudamerikane od 2:2 protiv Magaljanesa u Čileu. Malo frustrirajući rezultat, jer su imali prednost od 2:1, a drugi, izjednačujući gol primili su kada je čileanski predstavnik ostao sa deset igrača u polju, posle isključenja Karlosa Viljanueve. U prvoj utakmici na svom terenu u okviru Sudamerikane, Botafogo je ubedljivo savladao peruanski Sesar Valjeho rezultatom 4:0.

02.00: (1,73) Botafogo (3,50) LDU Kito (5,20)

U poslednjih deset utakmica koliko je odigrao ove sezone u svim takmičenjima kod kuće, Fogao je zabeležio sedam pobeda jedan remi i dva poraza. Odbrambena čvrstoća nije bila njihova jača strana, pošto su primili golove u sedam, ali njihov napad je redovno je tresao mreže protivnika, pošto su postigli najmanje jedan gol u svakoj od poslednjih deset utakmica.

Sa druge strane, LDU Kito koji u svojoj galeriji ima šampionski trofej Kopa Libertadores, startovao je u grupnoj fazi Kopa Sudamerikane, pobedom nad Sezar Valjehom sa 2:1 na tlu Perua. Ekvadorski tim uspeo je da iskoristi brojčanu prednost koju je imao od 75. minuta posle isključenja Žaira Veleza, u trenutku kada je rezultat bio 1:1. Blankosi su do sva tri boda došli tek u petom minutu sudijske nadoknade, golom rezerviste Huana Anangona.

U drugom meču grupne faze, na svom terenu, nije imao većih poteškoća protiv Magaljanesa koga je uspeo da savlada sa ubedljivih 4:0. Tim argentinskog stručnjaka Luisa Zunbeldije i ovoga puta imao je brojčanu prednost već posle pola sata igre, kada je Marselo Filja dobio direktan crveni karton. Ipak, svi golovi postignuti su drugom delu meča. Na ovaj način LDU je ostvario svoj 100% učinak, čime je zauzeo čeono mesto u grupi A.

U subotu u okviru nacionalnog prvenstva, ponovili su rezultat od 4:0. Ovoga puta kao žrtvu su imali Universidad Katoliku. To je dosta olakšalo posao LDU-u, koji je dostigao 13 bodova iz četiri pobede, sa jednim remijem i tri poraza, što je dovoljno da zauzme treću poziciju u prvenstvu i sada zaostaje šest bodova za liderom, Independiente del Valjeom. U poslednjih deset utakmica kao gost, LDU Kito je pobedio šest, remizirao jednom i izgubio tri puta. Njihov napad je redovno davao golove, pošto su ih postizali u devet od poslednjih deset utakmica.

Botafogo prolazi kroz odličan trenutak u sezoni, međutim, primeto je da se tim Luisa Kastra mnogo prijatnije oseća kada protivnik zauzme agresivniji stav, gde tada može da iskoristi svoje brze kontranapade kao oružje. Ipak, to je scenario koji najverovatnije neće biti zastupljen protiv LDU Kita, koji će morati da se pozicionira, primoravajući domaćina da preuzme veće rizike. Ekvadorski tim će pokušati da iznenadi protivnika u gostima, gde moraju da nametnu svoj stil igre protiv Botafoga kako bi pokušali da održe pozitivan niz rezultata i ostanu na vrhu A grupe.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

KOPA SUDAMERIKANA - 3. KOLO

GRUPA A

Sreda

Magaljanes - Sezar Valjeho 2:2 (2:1)

/Berardo 23, Santibanjez 33ag - Isike 19, Mena 56/

Petak

02.00: (1,73) Botafogo (3,50) LDU Kito (5,20)

GRUPA B

Utorak

Urakan - Danubio 1:1 (0:1)

/Noviljo 69 - Aler 24/

Četvrtak

Guarani – Emelek 1:1 (0:0)

/Santander 63 – Kabeza 83/

GRUPA C

Utorak

Takuari - Orijente Petrolero 3:1 (1:1)

/Karijus 14, 52, Alfonso 57 - Alvarez 29pen/

Sreda

RB Bragantino - Estudijantes 0:0

GRUPA D

Utorak

Tolima - Sao Paulo 0:0

Četvrtak

Puerto Kabeljo – Tigre 0:3 (0:1)

/Retegi 24pen, Menosi 68, Blondel 81/

GRUPA E

Sreda

Njuels - Santos 1:0 (0:0)

/Gomez 84/

Petak

02.00: (1,45) Audaks Italijano (4,40) Bluming (7,50)

GRUPA F

Četvrtak

Miljonarios – Amerika Mineiro 1:1 (1:1)

/Kastro 16 – Azevedo 45+2/

Petak

02.00: (1,90) Defensa i Hustisija (3,40) Penjarol (4,30)

GRUPA G

Četvrtak

23.55: (2,55) Himnasija LP (3,10) Gojas (2,95)

Petak

04.00: (2,40) Universitario (3,30) Santa Fe (3,00)

GRUPA H

Sreda

Palestino – San Lorenco 0:0

Petak

02.00: (1,07) Fortaleza (13,0) Estudijantes de Merida (25,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kopa SudamerikanaBotafogoLDU Kito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara