Vilfred Zaha (©Reuters)
Vilfred Zaha (©Reuters)

Brajton propustio istorijsku šansu da bude prvi, umesto sna - noćna mora Vilfred Zaha

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.09.21. | 23:03

Galebovi, ipak, izbegli poraz u petom minutu nadoknade - 1:1

Da je pobedio, Brajton bi se prvi put od osnivanja davne 1901. godine našao na vrhu najjačeg ranga engleskog fudbala. Bio bi vodeći na tabeli najmanje do subote, ali pošto se poraženi vraćaju iz Londona, Galebovi će ostati jedini tim od aktuelnih učesnika Premijer lige koji nikada u svojoj istoriji nije makar prenoćio na prvom mestu.

Krivac je Kristal Palas, za koji je od 1. do 72. minuta s kapitenskom trakom igrao Luka Milivojević, odnosno, preciznije - Vilfred Zaha. Napadač domaćeg tima realizovao je penal u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena i tako nastavio da teroriše goste s najpoznatije engleske plaže. Ovo mu je bio osmi pogodak protiv Brajtona, kluba kom je dao najviše golova u svojoj karijeri.

Izabrane vesti

Uspeli su gosti u 95, minutu da izbegnu poraz pogotkom Nila Mapeja, ali teško da će navijačima bod biti uteha za propuštenu šansu da se makar nekoliko dana šepure s fotografijom tabele Premijer lige. Posle šest kola Brajton je na 13 bodova, jednom manje od Liverpula, a u grupi sa Sitijem, Čelsijem, Junajtedom i Evertonom.

Gosti su u meč ušli povučenije nego što smo navikli da ih gledamo ove sezone. Prvi put su zapretili tek u 29. minute, kada je Leandro Trosar spretno šturiao iz prve, ali pogodio i samo spoljni deo mreže. Dotad je domaćin sakupio već pet udaraca, s tim da je samo jedan išao u okvir gola.

Ubrzo posle Trosarove šanse Brajton je mogao da povede. Dani Velbek je sjajno istrčao na dodavanje sa svoje polovine preko odbrane Kristal Palasa, probao je da lobuje Visentea Guaitu, ali je Španac bio dobro koncentrisan i pročitao njegovu nameru. Kako to često biva, usledila je kazna.

Prvo poluvreme produženo je za jedan minut, a nekoliko sekundi pre isteka Konor Galager je krenuo u solo-prodor. Prvo ga je Kukurelja odgurnuo na ivici, pa Trusar oborio u kaznenom prosotru. Arbitar Endi Mariner je bez mnogo razmišljanja pokazao na belu tačku, s koje je precizan bio Vilfred Zaha.

Ekipa Patrika Vijere nastavila je da igra visok presing i po povratku sa odmora, čime je držala protivnika daleko od svog kaznenog prostora.

U 52. minutu pitanje pobednika verovatno bi bilo rešeno da je Zaha iskoristio zicer koji mu je omogućio Odston Eduard posle ukradene lopte na klizanje Stivena Alzatea, ali je Robert Sančez maestralno intervenisao u situaciji jedan na jedan.

Imao je Kolumbijac sreće da greška ostane nekažnjena, ali ga je u 65. minutu zadesio novi peh, pošto je zbog povrede morao da napusti teren na koji je istrčao u 46. minutu kao zamena za Dena Brna.

U gol-šansi za 2:0 bio je i Džordan Aju u 77. minutu, ponovo nakon izgubljene lopte gostiju i kontre Kristal Palasa, ali je iz odlične pozicije koju mu je dodavanjem stvorio Kristijan Benteke šutirao pored gola.

I onda, kao što smo pomenuli - kazna za promašaje. Očajno su reagovali defanzivci Kristal Palasa, preletela ih je lopta ispucana daleko s Brajtonove polovine, a Eduard to iskoristio da lobuje Guaitu.

Ostaće navijačima Galebova maštanje da njihova ekipa postane "Novi Lester" ili da, makar, prenoći na vodećoj poziciji, dok će pristalice Kristal Palasa morati da budu mnogo realnije jer je njihov tim na samo šest bodova iz šest kola.

PREMIJER LIGA - 6. KOLO

Subota

Čelsi - Mančester Siti 0:1 (0:0)

/Žezus 53/

Mančester junajted - Aston Vila 0:1 (0:0)

/Haus 88/

Everton - Norič 2:0 (1:0)

/Taunsend 29p, Dukure 77/

Lids - Vest Hem 1:2 (1:0)

/Rafinja 19 - Firpo 67ag, Antonio 90/

Lester - Barnli 2:2 (1:2)

/Vardi 37, 85 - Vardi 12ag, Korne 40/

Votford - Njukasl 1:1 (0:1)

/Sar 72 - Longstaf 23/

Brentford - Liverpul 3:3 (1:1)

/Pinok 27, Janelt 63, Visa 82 - Žota 31, Salah 54, Džons 67/

Nedelja

Sautempton – Vulverhempton 0:1 (0:0)

/Himenez61/

Arsenal - Totenhem 3:1 (3:0)

/Smit Rou 12, Obamejan 27, Saka 34 - Son 79/

Ponedeljak

Kristal Palas - Brajton 1:1 (1:0)

/Zaha 45+2 pen - Mapej 90+5/



tagovi

Kristal PalasBrajtonPremijer ligaLuka MilivojevićVilfred ZahaPatrik Vijera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara