Marinjo, Dijego Souza, Karlos Tevez i Lisandro Lopez (©Reuters, ©Shutterstock)
Marinjo, Dijego Souza, Karlos Tevez i Lisandro Lopez (©Reuters, ©Shutterstock)

Brazilski obračun u Sao Paulu, argentinski u Aveljanedi

Vreme čitanja: 4min | sre. 16.12.20. | 21:21

Kopa Libertadores: Santos – Gremio, revanš četvrtfinala na stadionu Vila Belmiro. Prvi duel Rasinga i Boke Juniors na Huan Domingo Peronu

Čeka nas paklena završnica Kopa Libertadoresa, elitnog takmičenja u Južnoj Americi. Očekivano, argentinski i brazilski klubovi vladaju Zelenim kontinentom. Prvi polufinalista je Palmeiras, River Plejt je na korak do plasmana jer u petak brani dva gola viška (2:0) u Montevideu protiv Nasionala. U ostala dva četvrtfinalna para očekuje se drama.

U sredu (23.15) na stadionu Vila Belmiro u Sao Paulo, Santos i Gremio se bore za plasman među četiri najbolja tima u Južnoj Americi. Ekipa iz Porto Alegrea je u ovaj dvomeč ušla kao favorit jer se nalazi u boljoj formi u brazilskoj Seriji A, ali u prvom duelu domaćin je jedva izborio remi – 1:1. Gremio je postigao gol u 12. minutu sudijske nadoknade, kada je iskusni 35-godišnji vezista Dijego Souza izjednačio sa bele tačke.

Izabrane vesti

Pošto u Kopa Libertadoresu važi pravilo gola u gostima, klubu koji je proslavio legendarni Pele, kasnije i Nejmar, odgovara i remi bez golova. Gremio je u impozantnoj seriji od 18 mečeva bez poraza u svim takmičenjima, a poslednji neuspeh je ostvaren upravo na stadionu Vila Belmiro, kada je Santos slavio sa 2:1. Od tog poraza u Seriji A 11. oktobra velikan iz Porto Alegreo nije doživeo poraz.

Domaćin se nalazi u lošoj seriji. Nije pobedio već četiri utakmice u nizu. Trener Santosa Kuka ne može da računa na suspendovane Dijega Pituku i Luiza Felipea. Zbog korona virusa van tima su Soteldo i Vinisijus Balijero. Najviše se očekuje od Marinja, drugog strelca Serije A. On je ove sezone u šampionatu Brazila postigao 14 golova, jedan manje od igrača Internasionala Tijaga Galjarda.

Trener Gremija Renato Portalupi odmarao je nosioce igre u prošlom kolu brazilskog šampionata protiv Gojasa kako bi imao odmorne igrače za dvoboj u Sao Paulu. Povređen je vezista Majkon koga će da zameni Darlan. Pod znakom pitanja je igranje Žana Pjera. On je rovit, trenirao je poslednjih dana i videćemo da i će Portalupi da reskira s njim. Poslednja četiri duela ova dva tima su završena tipom 2-3 gola.

Dok noćas pada odluka o drugom polufinalnom paru, u Aveljanedi, gradu u oblasti Buenos Ajresa, Rasing dočekuje ljutog rivala Boku Juniors (01.30) na stadionu Huan Domingo Peron u prvom meču četvrtfinala najjačeg takmičenja Južne Amerike. Tim sa Bombonjere se prošle nedelje provukao u revanšu sa brazilskim Internasionalom. Posle poraza na Bombonjeri sa 1:0, istim rezultatom koji je tim iz Buenos Ajresa slavio u Porto Alegreu, penali su odlučili putnika u ovu rundu, a više sreće imala je Boka.

I Rasing je posle drame prošao u četvrtfianle izbacivši branioca krune Flamengo, takođe posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Argentinski mediji ovaj meč najavljuju kao obračun dvojice kapitena, veterana koji su imali zavidne karijere u Evropi. Vođa tima iz Aveljaneda je Lisandro Lopez, nekadašnji napadač Porta, Liona i brazilskog Internasionala, dok je s druge strane ikona Boke, Karlos Tevez. Obojici je ovo možda i poslednja šansa da se dokopaju trofeja u najvažnijem klupskom takmičenju u Južnoj Americi.

U timu iz Aveljaneda je loša atmosfera mesecima. Krajem godine ugovor ističe legendi Rasinga Dijegu Militu koji je sportski direktor kluba. S njim bi u paketu mogao da ode i mladi stručnjak Sebastijan Bekasese. On nije želeo da priča o svojoj budućnosti, samo je potvrdio da je zamolio Milita da ostane dok se ne završi Kopa Libertadores.

"Veoma je lepo biti u četvrtfinalu, sa najboljim timovima, posle vrlo dobre prve faze i eliminisanja poslednjeg šampiona Južna Amerike. Uživamo, rastemo i učimo. Igraćemo srcem protiv Boke, verujem da možemo da napravimo i korak dalje“, rekao je 40-godišnji stručnjak.

Rasing je ovog meseca oba puta poražen od Veleza u Kupu Dijega Armanda Maradone, ali ekipa iz Aveljaneda nije igrala u najjačem sastavu, čuvala se za Boku.

Klub sa Bombonjere proteklog vikenda je odigrao nerešeno – 1:1 na svom stadionu protiv Arsenala Sarandija, a trener Ruso takođe je odmorio neke bitne igrače. Tevez je igrao u finišu, kao i Kolumbijac Kardona, dok Vila, Izgjuerdez i Vaskez nisu ni ulazili u igru. Rasing poslednje tri utakmice nije izgubio od Boke.

Revanš je sledeće nedelje, a pobednik ovog dvomeča igraće sa boljim iz duela Santos – Gremio. U drugom polufinalnom paru Palmeiras čeka River Plejt ili Nasional. Bliži su argentinski Milioneri koji imaju prednost iz prvog meča od 2:0.

KOPA LIBERTADORES

ČETVRTFINALE - REVANŠI

Sreda

Palmeiras - Libertad 3:0 (1:0) /prvi meč 1:1/

/Skarpa 21, Roni 68, Menino 82/

23.15: (3,45) Santos (3,15) Gremio (2,25) /prvi meč 1:1/

Petak

01.30 (3,80) Nasional (3,35) River Plejt (2,05) /prvi meč 0:2/

ČETVRTFINALE - PRVI MEČ

Četvrtak

01.30 (4,20) Rasing (3,35) Boka Juniors (1,95)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Rasing KlubBoka juniorsGremioSantosKopa Libertadores

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara