Mohamed Salah u naletu (©Reuters)
Mohamed Salah u naletu (©Reuters)

Budimpeštanski vatromet za spas Liverpula ili podvig Lajpciga

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.03.21. | 12:04

Redsi brane prednost od 2:0 iz prvog susreta osmine finala Lige šampiona

Ferencvaroš je ispao u grupnoj fazi Lige šampiona, ali u Budimpešti se ipak igra nokaut faza. Liverpul i RB Lajpcig će se večeras vratiti na Puškaš Arenu u glavni grad Mađarske, na revanš meč osmine finala eminentnog kontinentalnog takmičenja. Usled virusa korona i brojnih ograničenja, i drugi susret Redsa i Bikova igra se na istom mestu, daleko od njihovih domova (21.00).

Crveni ulaze u meč sa prednošću od 2:0 iz prve utakmice i nadaće se da će poteškoće iz Premijer lige staviti po strani i rezervirati plasman u četvrtfinale. Razlozi za optimizam engleskog tima su trenutno malobrojni, ali prva etapa ovog obračuna 16. februara bila je retka svetla tačka u 2021. godini za Jirgena Klopa i njegove momke.

Izabrane vesti

21.00 (2,70) Liverpul (3,15) RB Lajpcig (2,70)

Pobeda od 2:0 u "gostujućem" meču na Puškaš Areni znači da se tim sa Enfilda vraća u Mađarsku jednom nogom u četvrtfinalu, i nikada ranije nije ispao iz ovog takmičenja posle pobede u gostima u prvom susretu. Ujedno, Redsi nijednom nisu izgubili na prethodnih 20 "domaćih" mečeva protiv nemačkih rivala, a na njima su pobedili 16 puta i remizirali u četiri navrata sa ukupnom gol-razlikom 52:9. Ipak, vredi još jednom pomenuti da je teško ovaj duel klasifikovati kao domaći, dok je Liverpul poslednjih nedelja stekao lošu naviku da postavlja negativne istorijske rekorde.

Zaista, Klop i njegovi igrači su verovatno zadovoljni što se ovaj meč odvija daleko od Mersisajda, s obzirom na to da su, do sada nezapamćeno i nezabeleženo, izgubili poslednjih šest utakmica na Enfildu, što je najgora serija u 129-godišnjoj istoriji kluba. Najnoviji od poraza bio je neuspeh protiv Fulama, kojem preti ispadanje. Povrh svega, Redsi su i dalje bez gola iz igre kod kuće u ovoj kalendarskoj godini. Njihov jedini pogodak na poslednjih sedam duela kod kuće postignut je sa bele tačke u porazu od Mančester Sitija sa 4:1.

Slične performanse bi, bez sumnje, mogle da budu kažnjene u Evropi, posebno od strane RB Lajpciga, koji na megdan ulazi u dobroj formi. Bikovi su kažnjeni u prvoj utakmici kada su Liverpulu poklonili oba gola sopstvenim greškama, ali od tog poraza bili su besprekorni sa četiri pobede iz četiri meča. Ta forma dovela je do toga da je ekipa Julijana Nagelsmana ozbiljan protivkandidat Bajernu u vrhu Bundeslige, sa samo dva boda koja ih razdvajaju.

Repriza subotnje pobede od 3:0 u Frajburgu bilo bi dovoljno za nemačku ekipu, koja je i dalje relativno novajlija na najvećoj pozornici, iako je prošle sezone stigla do polufinala. Svakako, skalp šestostrukog pobednika takmičenja bio bi jedan od najvećih do sada, i možda neće naći bolje vreme za to.

Klop je napravio sedam promena za vikend protiv Fulama, sugerišući na taj način da je prioritet sada Liga šampiona. Samo su Firmino i Kabak bili izostavljeni zbog povreda, a Firmino je pod znakom pitanja i za ovaj duel. Neizvestan je i Milner, dok su van stroja Henderson, Van Dajk, Gomez i Matip.

Sa druge strane, ne zna se da li će Lajpcig imati na raspolaganju bivšeg beka Mančester Sitija Anhelinja, koji je poslednja tri meča propustio sa problemom butine. Sabicer i Orban su takođe pod znakom pitanja, dok su sigurno odsutni Lajmer i Soboslaj.

LIVERPUL - RB LAJPCIG 21.00

Stadion: Puškaš Arena (Budimpešta)

Bez gledalaca

Sudija: Kleman Turpan (Francuska)

Liverpul (4-3-3): Alison - Aleksander-Arnold, Filips, Kabak, Robertson - Tijago, Fabinjo, Vajnaldum - Žota, Salah, Mane

RB Lajpcig (3-5-2): Gulači - Mukijele, Upamekano, Klosterman - Adams, Sabicer, Kampl, Olmo, Halstenberg - Serlot, Nkunku

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA - REVANŠ UTAKMICE

Utorak

Dortmund - Sevilja 2:2 (1:0) /prvi meč 3:2/

/Haland 35, 54pen - En Nesiri 68, 90+5/

Juventus - Porto 3:2 (3:2, 2:1, 0:1) /prvi meč 1:2/

/Kjeza 48, 63, Rabio 117 - Oliveira 19pen, 115/

Sreda

21.00 (2,70) Liverpul (3,15) RB Lajpcig (2,70)  /prvi meč 2:0/

21.00 (2,70) Pari Sen Žermen (3,30) Barselona (2,70)  /prvi meč 4:1/

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaLiverpulRB Lajpcig

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara