Fudbaleri Serveta (©AFP)
Fudbaleri Serveta (©AFP)

Buđenje posrnulog velikana: Servet u elitnom društvu posle 24 godine

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.08.23. | 13:04

Treći najtrofejniji švajcarski klub gostuje Glazgov Rendžersu na Ajbroksu u sredu od 20.45 časova, u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona

Čak ni kada je najcrnje, ne treba se predavati. Verovatno čak ni najoptimističniji Servetovi navijači pre sedam godina nisu mogli ni da zamisle da će tako brzo ovaj dan doći, jer je njihov voljeni klub igrao treću ligu, ali ove srede ćemo ga gledati u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Treći najtrofejniji klub u Švajcarskoj će predstavljati svoju zemlju u 3. kolu kvalifikacija, u prvom meču će od 20.45 časova gostovati Glazgov Rendžersu na Ajbroksu.

Nestvaran put od raja do pakla i nazad prošao je klub iz Ženeve. Tim u bordo dresovima je bio prvak Švajcarske čak 17 puta, ali u 21. veku nije osvojio nijedan pehar. Poslednji je uzeo u sezoni 1998/1999, posle čega je narednog leta dobio šansu da igra kvalifikacije za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Ipak, nije se tamo proslavio. Eliminisao ga je odmah Šturm iz Graca (ukupnih 4:3), posle čega je i u Kupu UEFA prva prepreka bila previsoka. Aris iz Soluna je prošao dalje (3:2).

Do 2005. godine je Servet još tri puta uspevao da izađe u Kup UEFA, u sezoni 2001/2002. čak i da stigne do 4. kola. Izbacio je Slaviju iz Praga, Saragosu i Hertu, a zatim je izgubio od Valensije.

20.45: (1,57) Glazgov Rendžers (4,00) Servet (6,00)

Međutim, Servet je 4. februara 2005. godine proglasio bankrot. Dugovao je više od deset miliona švajcarskih franaka, igračima su se dugovale plate od novembra i svi fudbaleri su napustili ekipu. Servet je sezonu završio sa omladincima, posle čega je za naredni šampionat izbačen u treći rang.

Punih šest godina je timu i Ženeve trebalo da se vrati u Superligu, ali ni u njoj se nije dugo zadržao. Već druge sezone je ispao nazad, a šampionat 2015/2016 je čak igrao ponovo u trećoj ligi.

Tek kada je 2018. na klupu seo Alen Gejger, trener sa bogatim iskustvom u afričkom fudbalu, Servet je krenuo da napreduje. Prvo se konsolidovao u drugom rangu, pa je naredne sezone ušao u elitu.

Pod Gejgerom je bordo tim igrao dva puta evropske kvalifikacije, gubio je od Remsa i Moldea. Iskusnog stručnjaka je ovog leta zamenio Rene Vejler, koji je preuzeo ekipu koja je prošli šampionat okončala na fenomenalnoj drugoj poziciji. I zato, Servet je opet deo elite.

Jednu ogromnu prepreku već je preskočio, u 2. kolu je posle penala eliminisao Genk. U Švajcarskoj je bilo 1:1, u Belgiji je Servet ostao sa igračem manje zbog isključenja Enca Kriveljija (ne igra na Ajbroksu) već u 3. minutu. Genk je dva puta vodio, Servet se vraćao i stigao do 2:2, a posle toga izdržao do jedanaesteraca. Herojski uspeh, kojim je obezbežena grupna faza Lige Evrope.

Nažalost, zbog povrede nije mogao saigračima da pomogne Miroslav Stevanović, nekadašnji fudbaler Vojvodine, kojeg je Sevilja kupila od Novosađana za 1.500.000 evra. Krilo reprezentacije BiH je igralo u prvom kolu prvenstva protiv Grashopersa (3:1), ali od onda nije u protokolu.

Kada pominjemo švajcarsku Superligu, Servet posle tri kola ima pet poena. Savladao je Grashopers, ali je posle toga odigrao 2:2 sa Cirihom i 1:1 sa Lozanom Uši.

Glazgov Rendžers je veliki favorit protiv Serveta. Pogotovo na Ajbroksu. Ne tako davno je igrao finale Lige Evrope, ozbiljan je i iskusan tim. Na čuvenom škotskom stadionu su padali i mnogo veći timovi od ovog iz Ženeve.

Vejlerovom timu večeras je cilj da ne prođe baš kao TSC Bačka Topola u Bragi, da zadrži aktivan rezultat za revanš, pa da pred svojim navijačima proba da se izbori za dvomeč sa PSV Ajndhovenom. Svakako, nema opterećenje.

To s druge strane ne možemo da konstatujemo i za Rendžers, trener Majkl Bili je pod posebnim pritiskom posle lošeg otvaranja škotske Premijer lige. Policajci su za vikend izgubili u 1. kolu od Kilmarnoka, uputili su 21 šut, ali je samo pet njih uopšte išlo u okvir gola. Kazna je stigla sredinom drugog poluvremena, kada je Lajons doneo Kilmarnoku veliki trijumf. Videćemo da li će to dodatno da „veže noge“ igračima Rendžersa.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

---------------------

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA - 3. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

Kopenhagen - Sparta Prag 0:0

Rakov - Aris Limasol 2:1 (1:0)

/Kočergin 7, Pjasecki 63pen - Majambela 88/

PSV Ajndhoven - Šturm 4:1 (3:1)

/Babadi 4, De Jong 22, 32, Sangare 73 - Stanković 40/

Ki Klaksvik - Molde 2:1 (0:1)

/Frederiksberg 64, 86 - Ejkrem 49/

Braga - TSC 3:0 (2:0)

/Bruma 17, Pici 19, Đalo 87/

Olimpija Ljubljana - Galatasaraj 0:3 (0:1)

/Akturkoglu 9, Mertens 48, Dervišoglu 90+1/

Sreda

20.00: (3,60) Panatinaikos (3,35) Olimpik Marselj (2,10)

20.30: (3,25) Slovan Bratislava (3,35) Makabi Haifa (2,25)

20.45: (1,57) Glazgov Rendžers (4,00) Servet (6,00)

Odloženo

AEK - Dinamo Zagreb

***kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaservetGlazgov Rendžers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara