Buongiorno Italia: Alegrijev otkaz koštao bi Juve 80.000.000! Najpotkovaniji Spaleti i 'taktički taliban' Inzagi

Vreme čitanja: 6min | uto. 20.09.22. | 14:40

Štampa na Apeninima secira situaciju u najvećim klubovima na prvom preseku sezone...

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Lučano Spaleti je jedna od enigmi itailjanskog fudbala. Dobar deo fudablskih komentatora i analitičara nema sumnju da je trener Napolija najpotkovaniji među kolegama u Seriji A kada su u pitanju taktika i rad sa fudbalerima. Kada bi se rezultiti bazirali samo na pomenuta dva parametra Spaleti bi već bio ovenčan barem sa dva-tri skudeta, ako ne i više.

Izabrane vesti

Start Napolija u ovom prvenstvu, način na koji su integrisani novi fudbaleri, nova taktika i igra prožeta intenzitetom i maštovitošću Kvarachelije, stamenošću Kima, režija Lobotke i pronađena lucidnost Zjelinskog, kao i kvalitet Osimena i adekvatnost njegovih alternativa, Simeonea i Raspadorija, ukazuju da bi ovog puta Spaleti konačno mogao da napravi kvalitativni skok koji mu je uvek nedostajao u prošlosti kada je predvodio Romu ili Inter.

Velike pohvale zaslužuje i sportski direktor Federiko Đuntoli koji je odradio fantastičan posao sa Kvarchelijom i Kimom, pre svega, ali i izbor Simeonea kao zamene za Petanju i Raspadorija za Mertensa, su potezi vredni aplauza.

Takođe, Spaleti ima hrabrost za razliku od brojnih italijanskih kolega da baci u vatru mlade fudbalere, kao i da otkrije talente koji su iz ovog ili onog razloga ostali neprimećeni. Alesio Zerbin (23) je samo poslednji primer.

Tajna uspeha Napolija na startu ove sezone je u novim pojačanjima. Ne samo da su svi upotrebljeni, uključujući i Ndombelea koji je ostavio najmanje dobar utisak, nego su već postali stubovi tima, pre svih Kim i Kvarachelija, a Simeone, Raspadori i Olivera su opravdali uloge validnih alternativa. Bilo bi nepravedno ne pomenuti i preporod starosedelaca, poput golmana Mereta, ili Lobotke i Zjelinskog na sredini terena i Politana, igrača koji su pre dva meseca bili bliži izlaznim vratima Kastel Volturna nego ostanku.

INZAGI KORISTI KONTEOV RECEPT ZA SPAS KLUPE

Simone Inzagi pripada, metaforički rečeno, taktičkim “talibanima” i to je veliki njegov limit: trener Intera već šest godina igra uvek sa istom formacijom, kao da je 3-5-2 crveno slovo, od koga nema odstupanja.

Kormilar Nerazura je samouvereno rekao da su igrači sa njim i da ima podršku uprave i vlasnika kluba i da će meč sa Romom, prvi posle pauze, biti prekretnica u sezoni Intera.

Recept za povratak milanskog kluba na stazu pobeda je skidanje prašine sa taktike Antonija Kontea koja je donela Interu poslednji skudeto: formacija 3-5-2 sa niskim baricentrom koja omogućava Romelu Lukakuu da se razmaše i iskoristi na najbolji mogući način svoju fizičku dominaciju o u odnosu na protivnike.

Povratku Lukakua se najviše raduje Lautaro Martinez. Od kako je Big Rom završio u boksu zbog povrede, Toro više nije zatresao mrežu.

Belgijski as se oporavio od povrede i počeo je sa individualnim treninzima i tokom vikenda će biti u potpunosti reintegrisan u rad sa grupom u Apijano Đentileu. Inzagijev plan ima dve slabe tačke: umesto Hakimija i Perišića na bokovima ima Damfrisa i Darmjana ili Dimarka, pošto se Gosens Inzagiju očigledno ne sviđa.

Naruku Inzagija ne ide ni činjenica da je Brozović van forme i zbog toga nervozan, o čemu svedoči pet žutih kartona na prvih sedam mečeva u prvenstvu, tako da će morati da preskoči meč sa Romom.

Istovremeno svojim potezima i taktikom Inzagi nije samo učinio depresivnim Gosensa, nego i polovinu startne postave: od startne defanzivne linije (Škrinjar - De Fraj - Bastoni) preko Barele do Mhitarjana i Džeka.

Svi igrači koji su došli na insistiranje Inzagija, od Koree i Kaiseda do Ačerbija, su se pokazali kao veliki promašaji i bačeni novac u vremenima oskudice. Istina Ačerbi je bio među manje lošim u Udinama, ali se videlo da je previše spor za Seriju A, odnosno za tim koji igra sa visokom zadnjom linijom i ima šampionske ambicije.

NEDVED PROTIV ALEGRIJA

Pavel Nedved nije nikada krio svoje nedoumice oko povratka Maksa Alegrija. Češki legendarni fudbaler je sa Fabijom Paratičijem pripremio treren za prvi otkaz Alegriju na klupi Juventusa pre tri i po godine, ali posle iskustava sa Mauricijom Sarijem i Andreom Pirlom, nije imao snage da se odupre Andrei Anjeliju.

Nova posrtanja Juventusa su dala benzin stavovima Nedveda i on sve više insistira na udaljavanju Alegija iz Kontinase. Za sada Anjeli i generalni direktora Mauricio Arivabene odolevaju, pre svega zato što bi otkaz Alegriju koštao klub, više-manje, oko 80 miliona evra, računajući njegovu platu, njegovih saradnika kojih ima, verovali ili ne, čak 18, plus plata za novog trenera i njegov staf. Prevedeno, zadovoljstvo da pokažu vrata Alegriju bi koštalo rukovodstvo Stare dame koliko cena jednog top fudbalera.

Navijači Juventusa su sve glasniji u traženju da Paolo Montero, trenutno trener juniora Bjankonera, preuzme prvi tim. Anjeli i njegovi ljudi smatraju da će biti potrebno veliko ime ako se otpusti Alegri jer je od fundamentalne važnosti da se klub ne nađe izvan Lige šampiona.

Paralelno, Alegri je preduzeo neke korake da reši pitanje velikog broja povreda i zamenio je svog saradnika odgovornog za kondicionu pripremljenost igrača.

Bivši as Juvea Fabricio Ravaneli je u intervjuu za Tutosport optužio igrače Juventusa da nemaju hrabrosti i štofa za tim kao što je Stara dama: “Juve je hrabrost i bezobzirnost a lideršip ne može da se trenira. Ili jesi ili nisi”, poručio je Ravaneli.

MILAN BEZ KESIJA NIJE ISTI TIM

Sedam golova na poslednjih pet utakmica nije posledica samo slabije forme defanzivne linije Rosonere već i činjenice da Milan nije pronašao odgovarajuću zamenu za Franka Kesija. Benaser i Tonali ne mogu da daju ono što je reprezentativac Obale Slonovače pružao u igri šampiona Italije. Prvi zadatak Stefana Piolija tokom ove pauze će biti da pronađe adekvatno rešenje sa raspoloživim snagama koje ima.

Milan nije samo izgubio bodove protiv Napolija već reskira da ostane i bez nekoliko važnih fudbalera. Teo Ernandez se vratio sa prirpema Francuske zbog povrede primicača, a povređeni su i kapitan Kalabrija i Tonali. U Milanelu strahuju da dve nedelje pauze neće biti dovoljno da se oporave za nastavak sezone.

POVREDE DOVODE U PITANJE MURINJOV RAD

Žoze Murinjo nema sreće sa povredama u ovoj sezoni: Vajnalduma praktično nije ni imao, Zaniolo je bio gotovo mesec dana odsutan zbog povrede ramena, Karsdorp je završio na operaciji, Dibala se povredio pred sam početak meča sa Atalantom, a kapiten Lorenco Pelegrini tokom utakmice sa Boginjom.

Odsustvo Vajnalduma je lišilo Murinja važna karte na sredini terana, povreda Zaniola, a zatim Dibale, je primorala Portugalca da igra sa Kristanteom i Matićem na sredini terena, za koje on prvi kaže da nisu kompatibilni.

Izostanak Dibale je koštao Romu poraza od tima iz Bergama. U Rimu su svi uvereni da bi sa Hojom Đalorosi, ako ništa drugo, remizirali. Uostalom pet od osam golova Rome u Seriji A nosi pečat Dibale (tri goal i dve asistencije).

Za razliku od Pelegrinija koji se već vratio u Rim sa priprema reprezentacije Italije, Dibala je ostao sa nacionalnom selekcijom i u Trigoriji mole svevišnjeg da se dodatno ne povredi i tako ostavi na cedilu Romu na duži vremenski interval.

Povrede su učinile dodatno nervoznim čitav ambijent Đalorosih, a posebno Murinja. Primirje sa sudijama i stišavanja polemika koje su vlasnici Rome tražili od “zaposlenih” i trenera je palo u vodu već posle sedam kola, s obzirom na ponašenje Murinja i uprave kluba povodom suđenja arbitra Kifija.

STANKOVIĆ NA LISTI TRENERA ZA VELIKE KLUBOBE

Gazeta delo Sport je analizirala koja su sve imena moguća za klupe koje se tresu u Seriji A, deleći ih u tri kategorije: velika imena i skupa rešenja, iskusni i provereni fudbalski vukovi, i nekadašnje zastave i bivši igrači.

U prvoj kategoriji su se našli Tuhel i Poketino koji su trenutno bez posla, u drugoj su Rafa Benitez, Loran Blan i Klaudio Ranijeri, a u trećoj, posebno kada se radi o Juveu i Interu, dvojica bivših igrača - Paulo Sousa i Dejan Stanković.


tagovi

Serija ABuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara