Aurelio De Laurentis (©AFP)
Aurelio De Laurentis (©AFP)

Buongiorno Italia: De Laurentisovi balkanski maniri

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.03.24. | 12:47

Prvi čovek Napolija se nameračio na televizije kojе popunjavaju dve trećine budžeta kluba

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Aurelio de Laurentis je malo nervozan, rekao bi Milutin, alijas Pavle Vuisić iz Maratonaca. Nakon pretnji sudskim tužbama protiv Juventusa ako Napoli ne obezbedi na terenu učešće na Mundijalu za klubove i obećavanja premije od 10.000.000 evra igračima u slučaju da ostvare taj cilj, De Laurentis se nameračio i na televizije koja popunjavaju dve trećine budžeta kluba iz Napulja.

Izabrane vesti

Sinoć je prešao sve limite civilizovanog i korektnog ponašanja. Gazda Napolija se ophodi i nastupa kao da živi na Balkanu gde je, nažalost, postalo normalno da predsednici klubova određuju koji novinari ili komentatori mogu da izveštavaju ili komentarišu utakmice njihovih timova, da psuju i prete javno kad god i gde god stignu ili da ne poštuju potpisane ugovore i usvojena pravila.

Tokom uobičajene serije intervjua sa igračima i trenerima pred revanš meč osmine finala Lige šampiona Barselona - Napoli, De Laurentis je uleteo razjaren na teren "Monžuika" i bukvalno odvukao Matea Politana upotrebljavajući vulgarne psovke. Razlog besa je bio novinar Skaja Masimo Ugolini koji je intervjuisao Politana. Aurelio je optužio ranije Ugolinija da navija za Lacio i da mrzi Napoli zbog čega je sebi uzao slobodu da mu zabrani da radi svoj posao, izveštava i intervjuiše igrače Napolija. Ovde valja podsetiti da je Ugolini profesionalni novinar i da je više od 15 godina izveštač Skaja iz Napulja. Štaviše, on je prvi novinar te medijske kuće koji se specijalizovao da prati samo jedan tim.

De Laurentisov nastup je bio još više ispod nivoa budući da je tražio da sa igračima Napolija razgovara isključivo Đanluka di Marcio, takođe stalno zaposlen u Skaju, mada je široj svetskoj javnosti poznat kao ekspert za transfere fudbalera i trenera.

Prvom čoveku Napolija nije bilo dovoljno što je bukvalno odvukao Politana psujući kao kočijaš nego se na kraju zaleteo i odgurnuo kameru sa stativom iza koje je stajao video operater Skaja, ni kriv ni dužan.

Sukob sa Skajom De Laurentisa dolazi samo sedam dana posle urnebesne svađe sa ljudima iz Dazona na utakmici Napoli - Torino na „Maradoni“. Mali-veliki rat između alfe i omege Napolija i multinacionalne kompanije počeo je posle intervjua De Laurentisa Fajnenšel tajmsu u kojem je rekao da fudbal mora da bude gratis na televizijama ako želimo da mu vratimo popularnost i zaustavimo njegovu silaznu putanju. Naravno, ta pozicija se nije svidela Dazonu koji je izdvojio milijarde evra kako bi kupio televzijska prava za fudbalske mečeve do 2029. godine u Italiji i drugim državama.

Slučajno ili ne, nakon pomenutog intervjua je određeno da Napoli igra protiv Atalante u 12.30. Vreme koje posebno iritira De Laurentisa još od kada je uvedeno u Seriji A. Predsednik Napolija je tu odluku Dazona video kao neku vrstu osvete za ono što je rekao prestižnom engleskom dnevniku. Usledila je odmazda u prepoznatljivom stilu vlasnika Napolija: zabranio je prisustvo kamerama Dazona koje nisu predviđene za prenos utakmice, a igračima i trenerima da daju izjave novinarima Dazona.

Kada je ugledao tehničko osoblje Dazona na stadionu „Maradona“, De Laurentis je izgubio živce i počeo je da urla i vređa nedužne radnike. Uzalud su ga podsećeli da po slovu ugovora Dazon ne samo da može da snima dolazak fudbalera na stadiona i prolaz od autobusa do svlačionice već i da ima pravo da uđe sa kamerama u svlačionicu.

Posebna priča su intervjui, pošto je ta materija takođe jasno definisana ugovorom. Klubovi mogu da se provuku ako dva puta njihovi igrači i treneri izbegnu mikrofone, obavezni su da pričaju pre utakmice (trener ili rukodilac + fudbaler), u polovremenu (samo fudbaler) i posle utakmice (trener ili rukovodilac + fudbaler). Prva dva nepoštovanja se tolerišu, treće se plaća 10.000 evra. Ako se cela priča ponovi na sledećem meču kazna se diže na 140.000 evra dok se na trećem meču penje na ozbiljnijih milion evra. Zatim se sa svakim sledećim mečom cifra postaje astronomska. Budući da je De Laurentis veom tvrdoglav i težak na novcu nije lako zamisliti sudski proces između njega i Dazona i nove varnice.

Razlog za nervozu De Laurentisa je novac. Napoli rizikuje da u sledećih par nedelja ostane bez više od 100.000.000 evra i potencijalno blizu 200.000.000 evra. Izostanak kvalifikacije za Ligu šampiona u sledećoj sezoni nosi gubitak od najmanje 40.000.000 evra i mogućnost da se zaradi preko 100.000.000. U slučaju da se ne plasira na Mundijal za klubove gubitak je još veći i ide u rasponu od 50.000.000 do 200.000.000 evra u zavisnosti dokle bi Napoli dogurao na prvom Svetskom prvenstvu za klubove.

Inače, Napoli je došao u Barselonu sa najjačim sastavom dok je Barselona prilično oslabljena budući da Ćavi ne može da računa na polovinu startera od Gabija, Baldea i Pedra do De Jonga, Ferana Toresa i Markosa Alonsa.

U Napulju najveće nade polažu u Hviču Kvarcheliju koji se nalazi u usponu forme za razliku od Viktora Osimena koji je pokazao zabrinjavajuće signale zamora i maglovite lucidnosti protiv Juventusa i Torina. Takođe, zbog De Laurentisove ovetoljubivosti Frančesko Kalcona večeras ne može da računa na Pjotra Zjelinskog, isključenog sa liste UEFA za Ligu šampiona jer nije želeo da produži ugovor sa Napolijem koji ističe u junu. Umesto Poljaka će igrati Traore na sredini terena dok se Rahmani vraća među startere u odbrani.

Kalcona nema velike šanse da ostane na klupi Napolija u sledećoj sezoni. Javna je tajna da ga je De Laurentis angažovao jer nijedan slobodan veliki trener nije želeo da preuzme tim potpisujući ugovor do juna. U Napulju se šuška već mesecima da je De Laurentis već napravio dogovor sa budućim trenerom Napolija, ali da nije računao da će njegova teorija da ovaj tim Napolija i bez trenera može da stigne među četiri tima u Seriji A biti tako dramatično demantovana. Štedeći na trenerima par miliona evra, De Laurentis je na putu da izgubi stotine miliona. Što se ne plati na mostu, plati se na ćupriji.

NAPOLI (4-3-3): Meret – Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Olivera – Angisa, Lobotka, Traore – Politano, Osimen, Kvarachelija.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

21.00: (1,25) Arsenal (6,50) Porto (14,0), prvi meč 0:1

21.00: (1,90) Barselona (3,60) Napoli (4,50), prvi meč 1:1

Sreda

21.00: (2,95) Atletiko Madrid (3,30) Inter (2,60), prvi meč 0:1

21.00: (2,15) Dortmund (3,60) PSV (3,50), prvi meč 1:1

Utorak (05.3.)

Bajern - Lacio 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

Sosijedad – PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč: 0:2

/Merino 89 – Embape 15, 56/

Sreda (06.3.)

Mančester Siti - Kopenhagen 3:1 (3:1), prvi meč 3:1

/Akanđi 5, Alvarez 9, Haland 45+3 - Eljunusi 29/

Real Madrid - RB Lajpcig 1:1 (0:0), prvi meč 1:0

/Vinisijus 65 - Orban 68/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Buongiorno ItaliaAurelio De Laurentis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara