©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Inzagi do 2027! Lukaku bi da ostane u Rimu

Vreme čitanja: 6min | čet. 28.03.24. | 13:24

Juve prodaje Bremera i kupuje Kalafjorija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U fubalu je i nekoliko nedelja veoma dugačak period, a kamoli nekoliko meseci ili godina. Zato deluje neuobičajeno usaglašavanje ugovora rukovodilaca Intera, Bepea Marote i Pjera Auzilija, sa predlogom o produžetku saradnje Simeoneu Inzagiju do 2027. godine.

Izabrane vesti

Inter je već spremio nacrt novog ugovora za Inzagija sa formulom 2+1 koji predviđa i povećanje plate za trenera sa 5.500.000 evra na 6.500.000 plus bonusi. Za samo godinu dana Inzagi je prešao put od trenera na izlazsnim vratima Apijano Đentilea do šefa stručnog štaba koji bi, ako ostane do kraja predviđenog dogovora, postao drugi najdugovečniji trener u istoriji Nerazura, odmah iza Elenija Erere (Argentinski čarobnjak (Mago) je vodio Inter tokom ere Anđela Moratija od 1960. do 1968. godine).

Inzagi će za nekoliko nedelja i matematički kompletirati svoju kolekciju domaćih trofeja sa Interom jer mu je nedostajala samo šampionska titula nakon dva nacionalna kupa i tri superkupa osvojenih od dolaska na čelo milanskog kluba. Navodi se da će Inzagiju ugovor biti dat na potpis odmah po matematički osvojenom skudetu, a da će trener staviti svoj paraf pre kraja sezone.

Marota i Auzilio su već spakovali dva poklona za novu sezonu Inzagiju (Zjelinski i Taremi), tu su i dva supertalentovana igrača na kaljenju u Monci i Bolonji, Valentin Karboni i Đovani Fabijan, a san je da se dovede na pozajmicu defanzivac Bajerna Kim. Karboni je debitovao u dresu repezentacije Argentine, a Fabijan je među potencijalnim kandidatima za poziv na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Inače, Milanom kruže priče da američki fond Oaktree već ima kupca za Inter i da je zato zalupio vrata Stivenu Žangu povodom predloga da se dug reprogramira do 2027. godine. Jedina šansa Žangu da zadrži klub je da pronađe novog zajmodavca do 20. maja ili da predstavi američkom fondu ozbiljnog kupca koji bi garantovao vraćanje duga koji sa kamatama iznosi preko 350.000.000 evra.

LUKAKU BI DA OSTANE U RIMU

Romelu Lukakuu se sviđa u Večnom gradu, ali da bi ostao u Romi potrebno je da se verifikuju tri okolnosti. Prva je da se Roma plasira u Ligu šampiona. Zvuči paradoksalno, ali je to najlakše dostižan uslov. Drugi je da Lukaku prihvati smanjenje plate jer u Italiji više ne važe poreske olakšice na koje su mogli da računaju klubovi u isplati godišnjih primanja fudbalera. Treći uslov je da Čelsi, aktuelni vlasnik igračkog kartona Belgijanca, ne dobije nijednu unosnu ponudu tokom leta. Podsetimo, engleski klub je fiksirao otkupnu klauzulu na 37.000.000 evra jer je to cifra koja Plavcima omogućava da ne ostvare tzv. minusvalencu, odnosno da u poslovnim knjigama rubrika Lukaku ne bude u gubitku.

U svakom slučaju za Lukakua je prva opcija Roma, pošto želi da ostane na glavnoj fudbalskoj pozornici. Druga solucija je Saudijska Arabija dok su Sjedinjene Države padobran u slučaju da prve dve opciije otpadnu.

Roma takođe traži alternative. Tami Ejbraham ostaje u Romi budući da će se vratiti ne teren posle jednogodišnje pauze i biće mu potrebno vreme da se vrati na pređašnji nivo. Đalorosi gledaju s pažnjom na Ekitikea, napadača PSŽ-a na pozajmici u Ajntrahtu i na Luku iz Udinezea.

Rimski klub mora da bude oprezan oko Danielea De Rosija. Mladi fudbalski trener je privukao pažnju brojnih klubova. Fjorentina je već izašla na čistinu stavljajući do znanje De Rosiju da je on prvi izbor toskanskog kluba ako se ne dogovori sa Romom. Vinčenco Italijano, bez obzira kako se završi sezona u Firenci, napušta grad na reci Arno i najverovatnije će nastaviti karijeru u Napoliju.

JUVEOVA RAČUNICA

Prodati Glejsona Bremera za 50-60 miliona evra i kupiti Rikarda Kalafjorija za 20-25 miliona. To je pojednostavljen i sublimiran u jednoj rečenici plan Juvea za sledeći prealazni rok. Stara dama mora da proda jednog ili dvojicu svojih top igrača, plus nekoliko mladih nada, kako bi mogla da finansira masovnu obnovu tima i konstrukciju, pre svega, novog veznog reda.

Pored Bremera, Juve ima samo još dvojicu top igrača od čije prodaje može da uzme solidan keš: Federika Kjezu i Dušana Vlahovića. U ovom momentu se čini da je Italijan taj koji bi mogao da bude lakše žrtvovan, između ostalog i zato što bi Juve za njega imao dva rešenja: Felipe Anderson (došao bi iz Lacija bez evra obeštećenja) ili mladi Matijas Sule na pozajmici u Frozinoneu.

Juventusu je neophodno oko 150.000.000 evra da bi konstruisao vezni red, uključujući i spoljne vezne, kadar da napadne dominaciju Intera u Seriji A i da odigra zapaženu ulogu u Ligi šampiona i na Mundijalu za klubove. Vezna linija Stare dame će morati da bude revidirana bez obzira da li će Rabio ostati Juveu.

Kopmejners, Ferguson, Gorecka, Samardžić, Merino su igrači sa relativno visokim cenama. Od najjeftinijeg Samardžića čija je cena pala, do Kopmejnersa za koga Atalanta traži čak 60.000.000 (realno, Holanđanin bi mogao da ode i za 40-45 miliona).

MILAN JURI MLAĐEG TIRAMOVOG SINA

Lilijan Tiram, nekadašnja zvezda Juventusa, mogao bi u sledećoj godini da gleda na San Siru milanski derbi sa podeljenim srcem: Markus u Interu a Kefren u dresu Milana.

Velika trenerska italijanska nada Frančesko Farioli lansirao je mlađeg Tirama u ovoj sezoni u dresu Nice. Kefrenova cena se popela čak do 40.000.000 evra mada je moguće pregovarati i za nešto manju ili fleksibilniju formu kupoprodaje.

Gazeta piše da bi Markus Tiram mogao da odigra vrlo važnu ulogu, naravno indirektno, u korist Milana. Izuzetno pozitivno iskustvo Markusa u Interu i lombardijskoj prestonici nije beznačajan detalj imajući u vidu veoma blizak odnos braće Tiram, kao i činjenica da je i Kefren rođen u Italiji kao i stariji brat.

Potpisivanje prvog ugovora sa Frančeskom Kamrdom se protivno svim očekivanjima iskomplikovalo u Milanelu. Nisu u pitanju pare već perspektiva daljeg razvoja 16-ogodišnjeg fudbalera. Roditelji i menadžer mladog napadača žele dobro da prouče sve opcije pre nego što Frančesko potpiše trogodišnji ugovor. Podsetimo, izričito je zabranjeno da menadžeri ili roditelji dobiju provizije ili drugačije zaveden sume novca za potpise maloletnih igrača. Jednostavno, Kamarda želi da igra i da što pre postane standarni prvotimac u seniorskom timu a to u Milanu ne mogu da mu garantuju i pored toga što ima sve predispozicije da to postane.

KVARACHELIJA KRUNIŠE NAJBOLJU GODINU SA NOVIM UGOVOROM

Hviča Kvarcehelija prolazi kroz čarobni period svog života. Prošlog maja je osvojio skudeto sa Napolijem, oženio se dobio dete, proglašen je za najboljeg debitanta u Seriji A, sa Gruzijom je ostavio istorijski uspeh sa plasmanom na Evropsko prvenstvo. Ostalo je samo da potpiše novi ugovor sa Napolijem koji bi trebalo da gra transformiše u najplaćenijeg fudbalera kluba u sledećoj sezoni budući da nema mnogo sumnji da će Viktor Osimen biti prodat.

Kvarchelija trenutno prima 1.500.000 evra. Uprkos obećanjima da će mu jednostrano povećati platu kao znak zahvalnosti Aurelio De Laurentis nije napravio taj korak razvlačeći proces pregovora o novom ugovoru. Gazda Napolija je mogao tako da se ponaša jer Kvarchelijin ugovor ističe tek 2027. godine.

Menadžeri gruzijskog asa traže pet miliona evra na ime godišnje plate i produžetak ugovora do 2028. godine i definisanje raskidne klauzulu – priča se da Kvarchelija već ima par ponuda za leto 2025. godine od najvećih evropskih klubova – na drugoj strani Napoli ne želi raskidnu klauzulu u ugovoru i nudi 4 miliona evra po sezoni do 2028. godine.

Kompromis bi mogao da bude na sredini, plata oko 4.500.000 evra uz evetnualno trajanje ugovora do 2029. godine dok će pregovori o raskidnoj klauzuli biti veoma teški i naporni imajući pred očima iskustvo sa Viktorom Osimenom.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara