Fađoli slavi gol protiv Lećea prošle sezone (© Reuters)
Fađoli slavi gol protiv Lećea prošle sezone (© Reuters)

Buongiorno Italia: Juve na psihoterapiji, prva seansa Lećester

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.09.23. | 13:24

Vlahović i Kostić se, izgleda, sele na klupu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prvi put u istoriji Leće će izaći na megdan Juventusu sa više bodova na tabeli. Podatak koji dobija na značaju, jer nije Stara dama toliko loše startovala u prvenstvu koliko je tim sa Salenta imao učinak iznad svih očekivanja. Ako ovako nastavi, Leće bi moglo da opravda i novi nadimak Lećester s kojim se aludira na Lester Klaudija Ranijeri koji je osvojio Premijer ligu. Skudeto Lećea se na početku sezone plaćao u kladionicama 2.500 na svaki uloženi evro, danas je kvota spuštena na 250.

Izabrane vesti

Trener Lećea Roberto D’Aversa je svestan da se radi o preterivanjima i čvrsto drži noge na zemlji i to pokušava da uradi sa igračima, ponavljajući mantru svih klubova iz provincije: prvo da stignemo do 40 bodova (magična granica koja garantuje ostanak u Seriji A) a onda sve ostalo.

Za razliku od Maksa Alegrija koji ne želi da Juve bude uvršten u grupu klubova koji igraju za skudeto, D’Aversa nema mnogo sumnji: Juve ima tim za šampionsku titulu.

To je ujedno i jedno od pitanje koji izaziva najviše polemika u fudbalskoj javnosti na Čizmi: da li Juve ima tim za skudeto ili za četvrto mesto?

Ako uzmemo kao parametar plate fudbalera, odgovor je „da“, imajući u vidu da Stara dama ima najskuplji kadar (na plate odlazi gotovo 150.000.000 evra godišnje). Taj podatak se relativizuje ako uzmete činjenicu da gotovo polovina otpada na petoricu igrača: Pogbu, Rabioa, Vlahovića, Ščensnija i Aleksa Sandra. Pritom, Pogba je već godinu i po neka vrsta duha u Kontinasi, Aleks Sandro je na silaznoj putanji karijere, Ščensni sve češće pravi kikseve (poraz od Sasuola u dobroj meri ide na njegovu dušu), Vlahović je dugo vremena vukao problem sa kilom, tako da ostaje samo Rabio kao, relativno, standarni starter.

Kao velika prednost za Maksa Alegrija se navodi izostanak evropskih takmičenja. Igrači Juve će imati manje utakmica u sezoni u odnosu na glavne rivale, barem desetak, i samim tim će biti izloženi manjem riziku od povreda a moći će i na miru da spremaju prvenstvene mečeve tokom nedelje. Neko kvantifikuje tu prednost kroz sedam bodova u celoj sezoni, neko kroz pet (Fabio Kapelo).

Meč sa Lećeom će biti indikativna proba koja će nam ukazati da li smo u Ređo Emiliji videli kiks, koji može svakom da se dogodi, ili smo potrčali da kažemo da se Juve promenio u novoj sezoni i da je u suštini onaj stari koji gledamo još od dolaska Andree Pirla na kormilo Bjankonera pre tri i po godine.

Tehnički direktor Kristijano Đuntoli i šef stručnog štaba Maks Alegri su posle poraza od Sasuola primenili drugačiji psihološki pristup od uobičajenog. Nisu letele teške reči, optužbe, nije se tražio pojedninačo krivac za neuspeh. I Đuntoli i Alegri su racionalno prišli problemu i od igrača su tražili da razočaranost, jed i bes zbog pretrpljenog poraza transformišu u veliku motivaciju za nastavak šampionata.

Veruje se da je taj pristup Đuntolija i Alegrija posledica činjenice da su na Mapei stadionu podbacili senatori, poput Ščensnog, Danila i Rabioa, koji zajedno imaju blizu 600 nastupa u dresu Juvea i 55 osvojenih trofeja u karijerama.

To je jedan od motiva što će sva trojica biti na terenu protiv Lećea, jer bi, da su mogli, platili šta je potrebno samo da mogu da ponove meč sa Sasuolom, moraće da sačekaju na tu priliku na proleće. Cenu pogrešnog goraka u Ređo Emiliji platiće, barem prema najavama, naša dva reprezentativca Dušan Vlahović i Filp Kostić, mada su i jedan i drugi i dalje u igri za mesto u startnoj postavi. Na terenu neće biti sigurno Gatija čije će mesto zauzeti Rugani.

Sezonski debitantski meč bi trebalo da ima u dresu Juvea Arkadijuš Milik. Poljak će predvoditi, napad a partner će mu biti, najverovatnije Federiko Kjeza koji je prvi put vezao tri utakmice na kojima je postigao gol.

Za Dušana Vlahovića kruži priča da on ima platu i bonuse koji progresivno rastu i mogu da dostignu cifru od 12.000.000 evra po sezoni. To je glavni motiv zašto će Dušan biti prodat čim se ukaže prilika, odnosno čim se neko pojavi u Torinu sa 70.000.000 evra. Isti izvori ne isključuju da se to dogodi već u januaru.

Juventus je samo jednom izgubio u Torinu od Lećea, pre 19 godina, uz 12 pobeda i četiri remija. Važan je podatak da Bjankoneri postižu, u proseku, 2,6 golova Lećeu kada igraju na svom terenu. Takođe, utorak kao dan za igranje mečeva Serije A prija Juventusu. Stopostotan učinak na poslednjih pet izlazaka na teren utorkom uz gol razliku 14:2.

U timu Juventusa neće biti suspendovanog Pogbe (doping) kao i De Šilja i Aleksa Sandra koji će se vratiti na teren tek krajem godine. Na drugoj strani Leće ne može da računa na Bandu i Dermakua.

Projektovani sastavi

JUVENTUS 3-5-2: Ščensni - Danilo, Bremer, Rugani - Mekeni, Fađoli, Lokateli, Rabio, Kambijazo (Kostić) - Milik, Kjeza (Vlahović).

LEĆE 4-3-3: Falkone - Džendri, Pongarčić, Baskiroto, Galo - Kaba (Blin), Ramadani, Rafia - Almkvist, Krstović, Strefeca.


JUVE NA METI SUDIJA!? DELE MU „LAKE“ KARTONE

Neiscrpni „klasik“ italijanskog fudbala je odnos između sudija i Juventusa. Nisu se još stišale polemike oko gola Juventusa protiv Lacija (da li je Mekeni zaustavio loptu pre nego što je prešla aut-liniju) a usledio je odgovor od strane medija bliskih Staroj dami.

Posle Sasuola Juve je reklamirao nedosuđeni crveni karton Berardiju zbog pogibeljnog starta na Bremera u momentu kada je rezultat meča bio neizvestan i verovatno bi krenuo drugim tokom da je kapiten Sasuola napustio teren pre poslednjeg sudijskog zvižduka.

Tutosport je otišao korak dalje. Torinski list je objavio statistiku koja pokazuje da sudije u Seriji A imaju „lak“ žuti karton za fudbalere Juvea. Brojevi pokazuju da Alegrijevi igrači bivaju javno opomenuti na svaka 3,9 faula, to jest Bjankoneri su napravili ukupno 59 prekršaja na prvih pet utakmica i zaradili 15 žutih kartona.  

Primera radi, Interovi igrači su načinili 58 prekršaja sa samo su sedam put „požutelih“ ili prosekom od 8,3 prekršaja na svaki karton. Roma ima odnos 58:9 i prosek 6,4 faula po žutom kartonu. Ispred su i Lacio 5,5 (60:11), Napoli 5,4 (54:10) i Milan 4,4 (57:13).

Statistika, to je poznato, je kao bikini, otkriva sve ne pokazuje ništa, ali je dovoljna da se polemika rasplasa, uz čuvenu dilemu: da li je Juve zaštićeni ili nezaštićeni klub Serije A?


SERIJA A - 6. KOLO

Utorak

20.45: (1,50) Juventus (4,10) Leče (7,00)

Sreda

18.30: (5,60) Kaljari (3,70) Milan (1,65)

18.30: (2,45) Empoli (3,40) Salernitana (3,10)

18.30: (4,70) Verona (3,70) Atalanta (1,85)

20.45: (1,35) Inter (5,30) Sasuolo (8,00)

20.45: (2,20) Lacio (3,35) Torino (3,60)

20.45: (1,38) Napoli (4,80) Udineze (8,50)

Četvrtak

18.30: (3,90) Frozinone (3,60) Fjorentina (2,05)

18.30: (2,50) Monca (3,40) Bolonja (3,00)

20.45: (3,70) Đenova (3,30) Roma (2,20)

***kvote su podložne promenama





tagovi

Buongiorno ItaliaItalijaSerija AJuventusMasimilijano AlegriLeče

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara