Maks Alegri (©Reuters)
Maks Alegri (©Reuters)

Buongiorno Italia: Juventus bez filtera – Alegri pretio gloduru Tutosporta!

Vreme čitanja: 6min | čet. 16.05.24. | 12:59

Žang može da izgubi Inter za pet dana. De Laurentis se zaigrao u potrazi sa trenerima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Trener Juventusa Maks Alegri bacio je u senku osvajanje Kupa Italije, prvog trofeja Juventusa posle tri godine i prvog, a po svoj prilici i poslednjeg, u drugoj avanturi toskanskog stručnjaka na klupi Stare dame.

Izabrane vesti

Alegri nije samo ponovio već nekoliko puta viđenu „Hulk transformaciju“ ili najavu stiptiza sa teatralnim bacanjem sakoa, skidanjem kravate i raskopčavanjem košulje, već je pred očima celog stadiona i objektivima televizijskih kamera nekoliko puta ponovio potez rukom s kojim je pokazivao da tehničkom direktoru Kristijanu Đuntoliju nije mesto među slavljenicima osvojenog trofeja. Zatim su došli intervjui za televizijske stanice u kojima je malo glumio žrtvu, malo ponos, a malo uvređenu damu koju verenik ostavlja.

Ipak, vrhunac je viđen u utrobi Olimpijskog stadiona na putu između svlačionica i sale za održavanje konferencija za novinare. Alegri je frontalno napao glavnog i odgovornog urednika Tutosporta Gvida Vačaga nazvavši ga govnarom. Po rečima Vačaga koji je snimio izliv besa Alegrija, trener Juventusa mu je doslovno rekao “Govnarski uredniče, piši istinu, a ne ono što ti klub kaže! Prestani da se ulaguješ klubu. Znam gde mogu da te nađem. Znam gde mogu da te sačekam. Iščupaću ti uši, razbiću ti nos. Piši istinu u novinama!“.

Glodur torinskog dnevnika Vačago tvrdi i da ga je Alegri uhvatio i povukao za rukav, a zatim odgurnuo i pretio mu upiranjem prsta u lice.

Odnosi između Juventusa i Maksa Alegrija su postali problematični onog momenta kada je smenjen Andrea Anjeli i svi njegovi najbliži saradnici. U klubu je ostao samo Alegri. Ne zato što su novi rukovodioci bili zadovoljni njegovim radom, nego zbog faraonske plate od 7.000.000 evra.

Jedan od najpoznatijih italijanskih novinara Sandro Sabatini, inače veoma blizak prijatelj Maksa Alegrija, ispričao mi je da je bio prisutan kada se Alegri zahvalio Real Madridu i Interu na ponudama da preuzme timove trofejnih klubova jer je dao reč Anjeliju. Sabatini takođe tvrdi da je Alegri poptisao tzv. blanko ugovor sa Anjelijem, odnosno da on nije tražio platu od 7.000.000 evra, njegov jedini uslov je bio da ugovor bude na četiri godine kako bi mogao da otvori novi ciklus. Dakle, platu je odredio Anejli, a ne Alegri i spočitavati mu visinu plate nije korektno.

Kada je došao u Juventus Kristijano Đuntoli prošlog leta, već od prvog momenta je došlo do kurcšlusa između dvojice. Naime, Alegri je insistirao na dovođenju Romelua Lukakua i finalizaciji posla koji je obavio Đovani Mana, ali je Đuntoli precrtao Belgijanca. U zimskom prelaznom roku Alegri je tražio da mu dovedu Kopmejnersa ili Edersona iz Atalante ako žele da pokušaju da osvoje skudeto. Kada njegov zahtev nije bio uslišen u poslednjim danima januara je ako alternative predložio Pereiru iz Udinezea i Bonaventuru iz Fjorentine, ali ni te želje nisu bile ispunjene.

Drugi motiv zašto je Alegri izašao iz okvira civilizovanog ponašanja je javna tajna da je Juventus već mesecima u pregovorima sa Tijagom Motom. Kao što to obično biva, Alegri se naljutio na Tutosport koji je prenosio ono što su ljudi bliski klubu, uz blagoslov čelnika, govorili kolegama iz torinskog lista, umesto da se suoči sa suoči sa rukovodiocima kluba. Kriv je glasnik, a ne onaj ko šalje poruku. Vazda bilo.

U svakom slučaju priča Alegrija sa Juventusom je u fazi odjavne špice i obe strane su prilično ogorčene. Alegri jer smatra da se klub nije koreknto poneo prema njemu, klub jer je uveren da je Alegri, sa igračima koje je imao na raspolaganju, mogao i morao da ostvari bolje rezultate.

Kap koja je prelila čašu strpljenja i razumevanja za Alegrija u Kontinasi, ali i među navijačima je, njegova manija da izvodi iz igre najbolje igrače na terenu. Prosto je neobjašnjivo da juče Alegri izvodi ubedljivo najboljeg aktera na meču Dušana Vlahovića deset minuta pre kraja meča, sa rezultatom koji je neizvestan i sa realnom opasnošću da se igraju produžeci. Sam deset dana ranije Alegri je na istom stadionu izveo Kjezu protiv Rome i pored toga što je Federiko bio najrasploženiji za igru u timu Bjankonera.

ŽANG OSTAJE BEZ INTERA

Stiven Žang može samo da se slika? (©Reuters)Stiven Žang može samo da se slika? (©Reuters)

Došao je četvrtak a ugovor familije Žang i američkog investicionog fonda „Pimco“ još nije formalizovan. Bez formalizacije dogovora, Inter će u utorak (u Luksemburgu je praznik u ponedeljak) postati vlasništvo fonda „Oaktree“. Predsednik Intera Stiven Žang frenetično pokušava da formalizuje sporazum o novoj pozajmici, ali prema informacijama Blumberga i Gazete delo Sport “Oaktree” koristi sve pravne instrumente da dogovor ne bude ozvaničen pre isteka roka 20. maja.

Sportski rezultati Intera, povećenje prihoda kluba, racionalizacija porošnje i smanjivanje dugova, probudili su apetite američkog fonda. Kaže se da su u „Oaktree“ shvatili da 1.200.000.000 evra, koliko Žang traži za prodaju Intera, nisu previsoka cena. Štaviše, imajući u vidu stanje u Seriji A, kvalitet Intera i učešće u Ligi šampiona i na prvom Mundijalu za klubove, Nerazuri mogu da budu prodati za godinu-dve za mnogo više novca.

Takođe se navodi da bi Žang u poslednjem momentu mogao da odigra kartu bogatog člana saudijske kraljevske familije. Nije reč o državnom fondu PIF i prestolonasledniku Muhamedu ibn Salmanu već o njegovom bliskom i veoma uticajnom rođaku.


DE LAURENTISOVA LISTA: GASPERINI, KONTE, PIOLI, ITALIANO

De Laurentis traži trenera (©Reuters)De Laurentis traži trenera (©Reuters)

Predsednik Napolija Aurelio De Laurentis je ponovo napravio medveđu uslugu samom sebi kontaktirajući trojicu italijanskih trenera, potcenjujući sujetu fudbalskih stručnjaka.

Poslednje informacija kažu da je De Laurentis pretumbao hijerarhiju trenera koje želi. Pre dve nedelje se činilo da je Stefano Pioli na korak od klupe Napolija, zatim se vratio u igru Antonio Konte, a u poslednjih 48 sati je izašla u javnost vest da je gazda Napolija dao sedam dana Gasperiniju da odluči da li će da priihvati ponudu i preuzme Azure. Blago rečeno De Laurentis je pokazao oskudnu senzibilnost s obzirom na to da Gasperini u tom periodu igra dva finala (Kup Italije je izgubio, ali može da osvoji još uvek Ligu Evrope) i bori se za peto mesto koje vodi u Ligu šampiona u Seriji A.

Antonio Konte je dva puta odbio u prošlosti De Laurentisa, poslednji put u oktobru, jer nije želeo da preuzme tim u toku sezone i pored toga što mu je gazda Napolija ponudio osam miliona evra po sezoni. Dve strane su se srele prošlog vikenda i došlo je do promene odnosa: Konte želi da dođe u Napoli za osam miliona evra po sezoni, ali je De Laurentis promenio mišljenje i nudi mu tri miliona evra fiksno plus tri miliona evra u slučaju plasmana u Ligu šampiona. Nedovoljno za Kontea.

Stefano Pioli nije prihvatio sa osmehom i olimpijskim mirom vesti da De Laurentis posle kontakata sa njim nastavlja da traži novog trenera Napolija i ne oseća se više obeveznim da čeka De Laurentisa. U slučaju da izvisi na sva tri fronta, De Laurentis bi se vratio na Vinčenca Italijana.

Izgleda da predsednik Napolija nije ništa naučio od prošlog leta kada je takođe vodio haotične pregovore oko novog trenera Napolija i na kraju je izabrao Rudija Garsiju koji je bio tek četvrti izbor budući da su pre njega vođeni pregovor sa Konteom, Tijagom Motom i Luisom Enrikeom.


tagovi

Buongiorno ItaliaMasimilijano AlegriKristijano ĐuntoliAurelio De LaurentisStiven ŽangJuventusInterNapoli

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara