Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Milan duplira platu Pioliju, Brozović kao Kesi

Vreme čitanja: 6min | čet. 11.11.21. | 12:54

Juve i Pogba flertuju uzalud, Spaleti i Murinjo se pripremaju za januar

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Ugovor Stefana Piolija sa Milanom biće produžen do 2024. godine krajem ovog meseca, odnosno čim se u Italiju vrati Ivan Gazidis. Kormilaru Milana neće biti samo obnovljeno poverenje na dodatne dve godine nego će mu biti i udvostručena plata, sa 2.000.000 na 4.000.000 evra.

Izabrane vesti

Pioli je u prethodne dve godine zajedno sa Milanom napravio veliki kvalitativni skok. Milan je podigao prosek osvojenih bodova sa 1,84, u sezoni 2019/2020, na aktuelnih 2,67 a Pioli je preokrenuo tendenciju u trenerskoj karijeri da u drugoj sezoni ne uspeva da bude na visini prve.

Paralelno, Pioli je revalorizovao seriju igrača Rosonera, uvećavajući značajno njihovu vrednost na tržištu i samim tim rejting kluba u celini. Naoružan strpljenjem, životnom mudrošću, iskustvom iskovanim tokom dugogodišnjeg rada i armiranim neuspesima i tragedijama, Pioli je naučio kako da upravlja svlačionicom, od mladih i još neiskazanih fudbalera do velikih zvezda. Tajna uspeha Milana u poslednje dve sezone je upravo Piolijev rad. Sve ono što nije uspeo, ili nije imao vremena da uradi na prethodnim važnim stanicama u karijeri kao što su bili Lacio i Inter, Pioli sada realizuje sa zavidnom efikasnošću.

BROZOVIĆ IMITIRA KESIJA

Marcelo Brozović (©Reuters) Marcelo Brozović (©Reuters)

Inter počinje da gubi strpljenje sa Marcelom Brozovićem. Hrvatu je prakitčno postavljen ultimatum: ili će potpisati novi ugovor sa Nerazurima do Božića, ili će se u junu putevi kluba i hrvatskog internacionalca razići.

Milanski klub je na sto stavio četvorogodišnji ugovor sa platom od 5.500.000 evra, uključujući i i bonuse. Brozovićevi zahtevi su, u međuvremenu, porasli sa 6.000.000 evra na 7.000.000. U Italiji postoje dve škole mišljenja. Prva kaže da Brozović već ima obećanje i ponudu velikih evropskih klubova koji ne bi imali problem da mu daju traženu platu budući da bi uštedeli na transferu. Druga pak insitira da je Brozovićeva taktika u duhu izreke „ako prođe, prođe“, odnosno da je ispalio cifru računajući da nema šta da izgubi, a ako se Inter upeca utoliko bolje.

Nerazuri ne mogu Brozoviću da ponude više od 5.500.000 evra ne zato što ne bi mogli finansijski da izdrže njegovu platu, već zato što bi izlazak u susret zahtevima Hrvata napravio osinjak u Apijano Đentileu i stvorio red igrača ispred vrata Bepea Marote i Pjera Auzilija koji bi tražili povećanje plate proporcionalno Marcelovoj povišici.

Ostaje utisak da Brozović igra sličnu igru kao i Frank Kesi u Milanu znajući da vreme radi za njega. U slučaju Marcela još i više jer će u 2022. napuniti 30 godina i sledeći ugovor će biti njegov poslednji veliki u karijeri.

Osmorici fudbalera Intera, uključujući i Brozovića, ističe ugovor u junu. Reč je o Handanoviću, Ranokji, Kolarovu, DAmbroziju, Vidalu, Perišiću i Vesinu. Njihove plate koštaju klub preko 50.000.000 evra. Ne treba biti veliki ekonomista pa svhatiti da će njihov odlazak olakšati poprilično finansijsku situaciju u Interu, tim pre što niko od njih, osim Brozovića i Samira Handanovića nije siguran starter. S druge strane za kapitena Intera je već pronađeno rešenje koje klub neće koštati ni evra budući da će Andrea Onana iz Ajaksa stići bez evra obeštećenja.

JUVE SANJA POGBU

Pol Pogba ne prestaje da šalje signale da bi se vrlo rado vratio u Torino i da bi poneo ponovo sa zadovoljstvom dres Juventusa. Po karakteristikama, Francuz je školski primer igrača potrebnog, kao hleb nasušni, Maksu Alegriju. Međutim, osim povoljne okolnosti da Pogbi sledećeg leta ističe ugovor sa Mančester Junajtedom i volje fudbalera da zaigra za Juve još jednom, ništa drugo ne ide u prilog „povratku u prošlost“.

Najveća prepreka je plata Pogbe koja trenutno iznosi 14.000.000 evra plus bonusi. Teško je poverovati da bi Pogba u 29. godini prihvatio drastično smanjenje primanja. Drugi otežavajući detalj je provizija koju traži Mino Rajola za „isporuku“ igrača bez evra obeštećenja prethodnom klubu. Treći negativan aspekt su godine Pogbe, odnosno novac koji bi Juve uložio u platu i plaćanje provizije Rajoli ne bi mogao više da nadoknadi jer je teško poverovati da bi neko pristao da investira veliku sumu novca u transfer igrača u četvrtoj deceniji života i sa faraonskom platom.

Pomenuti ekonomski aspekti angažmana Pogbe u sadejstvu sa alarmantnom ekonomskom situacijom Juvea kao i ozbiljan rizik da se tim sledeće godine ne nađe u Ligi šampiona, upućuju da će san biti teško realizovan, i pored dobre volje kluba i Pogbe.

Dobra vest za Juve je oporavak Mojzea Kina koji će biti na raspolaganju Alegriju za meč sa Lacijom posle pauze. Istovremeno, stižu glasine da je Stara dama fiksirala cenu za Dejana Kuluševskog. Ko želi Šveđanina može da ga odvede za 35.000.000 evra. Ideja je da se pomemuti novac upotrebi za finansiranje dovođenja Dušana Vlahovića. Međutim, s obzirom na to kako igra Kuluševski u ovoj sezoni, malo je verovatno da bi neko potrošio u januaru pomenutu cifru za Dejana.

SPALETI VEĆ SPREMA ALTERNATIVNI PLAN ZA JANUAR

Lučano Spaleti (©Reuters)Lučano Spaleti (©Reuters)

Miris skudeta u Napuljskom zalivu primorava Lučana Spaletija da razmišlja na duge staze. Napoli čeka veoma težak kalendar do Božića, a zatim Kup Afrike koji će ga lišiti od početka januara do 6. februara, trojice ključnih igrača: Kulibalija, Angise i Osimena.

Sledećih mesec i po dana Spaleti ima nameru da pripremi prirodne zamene za trojicu Afrikanaca. Kostas Manolas se oporavlja od povrede i od Grka se očekuje da na početku godine odradi veliki deo posla u odbrani i odmeni dostojno Kalidua Kulibalija. Na sredini terena Dijego Deme je već u pripravnosti da uskoči na mesto Frank Andrea Zambo Angise dok je u napadu, po svojoj fizičkoj strukturi Andrea Petanja prirodna alternativa Viktoru Osimenu. Ipak, verovatnije je da Dris Mertens bude starter u timu, a Petanja će imati svakako veću minutažu od aktuelne jer će biti efektivno prva zamena u napadu.

Za trenera Napolija je od fundamentalnog značaja da se svi vodeći igrači vrate zdravi sa reprezentativnih obaveza pošto ga u poslednjoj dekadi novembra čeka paklena nedelja: Inter, Spartak Moskva, Lacio.

Dobra vest za Napoli je povreda Čira Imobilea i činjenica da centarfor Lacija po svoj prilici neće igrati protiv Lorenca Insinjea i drugova, a statistika je neumoljiva: bez Imobilea na osam utakmica, Lacio je ostvario samo jednu pobedu. Tek sutra ćemo znati, sa preciznošću, posle dodatnih kontrola Imobilea, koliko će morati da odsustvuje sa terena.

ROMA IMA VREMENA DO BOŽIĆA DA NAPRAVI ZAOKRET

Raspored Rome do Nove godine je takav da omogućava Žoze Murinju i njegovim igračima da značajno poprave dosadašnji utisak. Đalorosi u nastavku sezone igraju protiv Đenove na Marasiju gde će na klupi Grifonea debitovati Andrej Ševčenko, zatim će na Olimpiku ugostiti Zorju (Liga konferencija) i Torino. Slede mečevi sa Bolonjom (gostovanje), Interom (kod kuće) u šampionatu i CSKA u Sofiji s kojim se zatvara grupna faza Lige konferencija. Pred Božić, Roma će igrati u Rimu protiv Specije i Sampdorije, a između će posetiti Atalantu u Bergamu.

Dakle, od devet utakmica, samo dve su izuzetno teške (Inter i Atalanta). U prilog Žozeu Murinju idu ohrabrujući signali od Krisa Smolinga koji bi konačno trebalo da bude fit za Đenovu, a čini se i da se Portugalac opredelio da igra sa dva špica budući da je eksperiment u Veneciji, što se napada tiče, bio pozitivan. Naravno, imajući u vidu dva gola i broja proizvedenih šansi.

Serija dobrih rezultata je preko potrebna Murinju i da bi se stekli uslovi za ambiciozan prelazni rok u januaru. Fridkinovi će svakako imati različit pristup u zavisnosti da li se Roma nalazi u zoni Lige šampiona za dva meseca ili su nade za povratak u elitno takmičenje svedene na teoriju. U novinama kruže brojna imena, ali zasada, nema ništa konkretno na horizontu.


tagovi

Buongiorno ItaliaMarcelo BrozovićStefano Pioli

Obaveštavaj me

Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara