©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Murinjo i Roma, kraj još nije napisan

Vreme čitanja: 6min | uto. 05.12.23. | 12:35

Svađa u Laciju pred utakmicu Kupa Italije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Ništa u životu, a posebno u sportu, ne uspeva kao uspeh. Žoze Murinjo je posle debkla na Marasiju pre dva meseca bio na korak od otkaza, Fridkinovi nisu odgovarali na njegove pozive, Tijago Pinto se nije mešao u svoju posao, ključni igrači su bili povređeni, u medjima se kreirala tradicionalna podela na gvelfe i gibeline, jedni za Murinja - drugi protiv.

Izabrane vesti

Special One nije klonuo duhom, počeo je da organizuje redovno konferencije za novinare pre utakmica Rome, što nije bio slučaj u prethodnim sezonama, i da na svakoj „pokloni“ po par bombastičnih naslova i temama koje su skretale pažnju sa utakmica i problema u igri Đalorosih.

Medijska taktika se pokazala uspešnom. Roma je počela da pobeđuje, po pravilu u poslednjih 15 minuta meča, neretko i u sudijskoj nadoknadi vremena. Fridkinovi su počeli da se javljaju Murinju na pozive, Tijago Pinto je počeo da radi svoj posao, klub je počeo da brani, bez ograda, svog trenera, kritičari Murinjovog lika i dela su se utišali ili povukli u drugu liniju do sledeće prilike.

Sezona Rome nije sjajna, moglo je bolje, ali obezbeđena kvalifikacija u sledeću fazu Lige Evrope (istina Roma će najverovatnija morati da igra plej of jer će, po svoj prilici, biti druga iza Slavije) i četvrto mesto u Seriji A, dakle u zoni Lige šampiona, razvedrili su nebo iznad Trigorije.

Produžetak Murinjovog ugovora koji ističe sledećeg juna je ličio, sve do pre dve nedelje, na naučnu fantastiku čija je realizacija bila moguća samo u teoriji i sledeći logiku „nikad ne reci nikad“. Danas je nastavak saradnje Rome i Portugalca opcija koja mora da se uzme ozbiljno u obzir. Još smo daleko od toga da je izvesna, ali je došlo do određenih promena koje su otvorile vrata i za takav scenario.

Murinjo u svojoj karijeri je samo u Čelsiju, u prvoj avanturi na Stamford Bridžu, počeo četriri uzastopne sezone, ali je u poslednjoj dobio otkaz posle mesec dana i šest kola. Dakle, novi ugovor sa Romom bi bio apsolutna novina a Đalorosi bi postali klub gde je Žoze proveo najviše vremena, budući da je ostajao najviše dva ili tri godine na istom radnom mestu.

Ipak, i poklonici Murinja moraju da budu oprezni jer Romu čeka pet nedelja žestokih okrpšaja sa direktnim konkurentima u borbi za mesta u LŠ. Naime, Đalorosi će do Srpske nove godine ukrstiti koplja sa Fjorentinom, Bolonjom, Napolijem, Juventusom, Atalantom i Milanom.

VESINO SE ZAVADIO SA SARIJEM

Svađa između Matijasa Vesina i trenera Lacija Maurisija Sarija je bila toliko žestoka u Formelu da je klub morao da izađe u javnost sa zvaničnim saopštenjem u kojem je objavio da će Urugvajac biti na tribinama na meču Kup Italije protiv Đenove jer se nije poneo sa dužnim poštovanjem prema treneru.

Kaže se da je kap koja je prelila čašu strpljenja Vesina bio meč sa Kaljarijem na kojem je Urugvajac odigrao samo nekoliko minuta u završnici. Bivši igrač Intera, Fjorentine i Empolija je početkom septembra imao u rukama unosan ugovor sa Galatasarajom, ali ga nije potpisao jer mu je Sari obećao značajnu minutažu i poseban tretman u Laciju.

Vesino je i pored toga što je svaki put odgovorio veoma zadovoljavajuće, kada mu je Sari ukazao priliku, imao vrlo limitranu minutažu i nije gotovo nikad počinjao meč kao starter. Nisu mu pomogli ni odlučujući golovi protiv Atalante na Olimpiku ni protiv Seltika u Glazgovu, kao ni asistencije da se pomeri na hijerarhijskoj listi Sarija za veznu liniju.

Sve je kulminiralo između nedelje i ponedeljka. Verbalni sukob je bio toliko oštar da su male šanse da dođe do pomirenja i već se otvoreno priča o trasferu Vesina već u januaru.

Najavljeni odlazak Vesina, ali i učešće Daičija Kamade na Kupu Azije, podgrejali su priče o interesovanju Lacija za Ričija koga je Sari stavio u vrh lita želja u prethodnom prelaznom roku. Novinu predstavlja pominjanje mladog Škota iz Bolonje Luisa Fergusona koji je silno napredovao pod komandnom palicom Tijaga Mote.

LEAO U SUKNJI, ALI NE BI DA RIZIKUJE PROTIV ATALANTE

Rafa Leao je bio apsolutna zvezda na Gala večeri Serije A na kojoj su dodeljena priznanja najboljim akterima u prethodnoj sezoni. Napadač Milana se pojavio u suknji, istina preko pantalona, i bio je najfotografisanija i najtraženija ličnost na skupu.

Portugalac je izjavio da ne oseća više bol u mišiću, ali je ohladio očekivanja da bi mogao da zaigra od prvog minuta protiv Atalante upzoravajući da ne bi trebalo rizikovati jer bi preuranjeni povratak povećao opasnost od nove povrede.

I dok za Leaa postoji šansa da bude barem na klupi, Simon Kjer će teško moći da bude spreman da zauzme mesto pored Tomorija. Tako se popločava put za još jedan nastup Tea Ernandeza u ulozi centralnog beka.

Inače, u Milanelu se posle pobede nad Frozinoneom ponovo raširio otpimizam. Jednim delom zbog izuzetno povoljnog rasporeda u sledećih mesec dana, a drugim zbog oporavka ključnih igrača. Leao će biti među pozvanima za meč sa Atalantom, Benaser bi trebalo da dobije još veći broj minuta od 11 odigranih protiv Frozinonea, Olivije Žiru je izdražo suspenziju zbog crvenog kartona.

Bivši fudbaler Milana i dugogodišnji pomoćnik Karla Ančelotija i drugih trenera Rosonera Mauro Tasoti smatra da njegov bivši klub treba da kupi u januaru jednog defanzivca kao i da je potrebno da Leao shvati da može da postiže u proseku jedan gol po utakmici a ne da igra na mahove. Tasoti je savetovao Milanu da kupi Sudakova, urkajinskog reprezentativca sa kojim je radio dok je bio pomoćnik Ševčenku na kormilu Ukrajine.

DANILO OD PRVOG MINUTA PROTIV NAPOLIJA, ĐUNTOLI TRAŽI 40.000.000 ZA JILDIZA

Juventusova odbrana je delovala gotovo besprekorno i bez Danila, ali je više nego sigurno da će sa Brazilcem biti još stamenija i pouzdanija. Danilo će protiv Napolija u petak veče biti u startnoj postavi i komandovaće odbranom.

Čelična odbrana Bjankonera je ključni preduslov da ostane u trci za skudeto imajući u vidu da Juve ne postiže lako golove i ne kreira mnogo šansi tokom utakmica. Čak šest od deset pobeda u prvenstvu su ostvarene minimalnim rezultatom ili razlikom.

Maks Alegri je u ovoj sezoni ostvario najbolji start od povratka na čelo Bjankonera: pre dve sezone je imao samo 20 bodova posle 14 kola, prošle 27, to jest pet manje nego danas.

Dušan Vlahović je radio prekovremeno ovih danan kako bi dočekao što spremniji sudar sa Napolijem. Srpskom reprezentativcu je pao teško promašeni penal protiv Monce što se videlo kroz nervozu, nestrpljivost i ishitrenost. Protiv Napolija želi da bude u izdanju koje smo videli protiv Intera.

U međuvemenu Vlahović je dobio komplimente od brata i nekadašnjeg menadžera Gonzala Iguaina. Po Nikolasu Iguainu, Vlahović je bolji i kompletniji igrač od Viktora Osimena. Strariji brat Iguaina kaže da su Dušan i Viktor različiti fudbaleri, ali da u Vlahoviću ima nešto što ga podseća na Iguaina. „Srbin mi se sviđa i zbog toga što je pokazao da ima čvrst karatker kada je svima stavio do znaja da želi da ostane u Juventusu. Da mi je Vlahović brat savetovao big ga da bude miran, bistrog uma i da sa njegovim kvalitetima može da postiže dva gola po utakmici“, izjavio je Nikolas Iguain u intervjuu za Gazetu.

Sportski direktor Kristijano Đuntoli će moći da napravi licitaciju za mladog Turčina Jildiza. Za tinejdžera Juventusa su zainteresovani najveći engleski klubovi, od Liverpula do Arsenala, a na prozoru je i Borusija Dortmund.

Maks Alergri je bio protiv prodaje Jildiza, ali pred ozbiljnim ponudama biće teško odoleti, tim pre što Juve ima potrebu da kupi barem jednog veznog fudbalera. Prema informacijama procurelim iz Kontinase, cifra pred kojom bi Stara dama zaplesala je 40.000.000 evra. Od zainteresovanih kluba toj brojci je najbliži Artetin Arsenal.

Piše: Željko Pantelić

KUP ITALIJE - OSMINA FINALA

Utorak

21.00: (1,70) Lacio (3,50) Đenova (5,50)

Sreda

21.00: (1,50) Fjorentina (4,30) Parma (6,50)

20. decembar

Inter – Bolonja

2. janaur

Milan – Kaljari

3. januar

Atalanta – Sasuolo

Roma – Kremoneze

4. januar

Juventus – Salernitana

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Buongiorno ItaliaRomaŽoze MurinjoLacioMilanJuventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara