Zabezeknuti Žoze Murinjo (© AFP)
Zabezeknuti Žoze Murinjo (© AFP)

Buongiorno Italia: Murinjo sipao so na ranu, omalovažava igrače plaćene 100.000.000 evra

Vreme čitanja: 7min | pet. 22.10.21. | 13:25

Reakcije posle brodoloma Rome u Norveškoj, raste temperatura pred derbi Inter – Juventus

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Roma je prvi tim koji je u sva tri evropska takmičenja (Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija) primio šest ili više golova na jednoj utakmici. Posle debakla u Ligi šampiona protiv Mančester Junajteda i Bajerna (porazi od 1:7) i teškog poraza prošle godine u Ligi Evrope od Mančester Junajteda (2:6) stigao je još jedan „ledeni“ šamar, ovoga puta iznad severnog polarnika, od skromnog Bodo Glimta (1:6).

Izabrane vesti

Romi su veću štetu nanele reči trenera Žozea Murinja posle utakmice nego sam poraz od Norvežana. Nikome nije promaklo da je Portugalac u suštini proglasio polovinu svojih igrača nedoraslim, škartovima ili u najboljem slučaju fudbalskim mediokritetima koji po kvalitetu ne mogu da se mere čak ni sa klubom iz varoši sa 50.000 duša iznad arktičkog polarnog kruga. Veruje se da je meta Murinjovih javno iznetih stavova o kvalitetu igračkog parka Rome njegov zemljak Tijago Pinto, generalni direktor Rome. Bivši rukovodilac Benfike je odgovoran u očima Murinja za izostalo pojačanje na sredini terena.

Murinjo je naneo veliku štetu klubu koji ga plaća 7.000.000 evra godišnje, jer je omalovažio i obezvredio igrače koje je Roma platila više od 100.000.000 evra. Samo su Kumbula i Dijavara koštali Đalorose više od 50.000.000 evra. Njima treba dodati i Borhu Majorala, Viljara i Karlesa Pereza koji su u prošloj sezoni imali značajnu minutažu, a sada su na dalekoj margini prvog tima. Tu su i mlade snage Kalafjori, Darboe i Rejnolds koje nisu uspele da naprave kvalitativan skok. Štaviše, Murinjo je bukvalno umrtvio pojedine, poput Kumbule koji ne liči na igrača koji je briljirao u Veroni pre dve godine.

Nisu problem samo rezultati koji nisu na visini očekivanih već i vrednost igračkog kadra. Tačno je da su od dolaska Murinja pojedini fudbaleri, poput Pelegrinija, značajno povećali cenu na tržištu, ali je broj „umrtvljenih“ fudbalera koje će biti veoma teško prodati na fudbalskoj pijaci izraženiji. U tom kontekstu su teške kvalifikacije Murinja na račun kvaliteta rezervi Rome veoma štetne za klub.

Od kraja prelaznog roka, i pored toga što je Rome potrošila 90.000.000 evra na pojačanja, plus povratak Zaniola, Murinjo nije prestajao da se žali na kvalitet sastava koji mu je na raspolaganju. Nastavio je da ponavlja mantru kako je Roma završila prethodnu sezonu na sedmom mestu zaboravljajući da su svi veliki timovi, sem njegovog, ušli u novu sezonu sa istim ili slabijim sastavima, od Intera i Juventusa preko Milana, do Lacija i Napolija koji su praktično ostali sa istim sastavima, uzimajući igrače na pozajmicu ili bez evra obeštećenja.

Prošla su dva meseca od početka sezone i četiri od kako je Murinjo počeo da radi sa novim klubom a pomaci na bolje se ne vide. Kao i u prethodnim godinama, Roma je nastavila da pobeđuje protiv slabih u Seriji A i da gubi od jačih i pored toga što je potrošila veliku sumu novca za pojačanja u prelaznom roku.

Utakmica sa Napolijem je već bila nabijena značajem i pre poraza od Bodo Glimta, katastrofa je samo dovele do tačke eksplozije okršaj na Olimpiku u nedelju veče. Uprkos brukanju u Norveškoj, navijači Rome će ispuniti stadion između Monte Marija i Tibra do poslednjeg mesta na raspolaganju. Očekuje se 50.000 navijača budući da je u Italiji i dalje dozvoljena popunjenost kapaciteta stadiona do 75 odsto.

Za razliku od sinoćnjeg meča koji su počeli samo Rui Patrisio i Ibanjez od standardnih startera, protiv Napolija će igrati uobičajena postava, i što je najvažnije za Đalorose u početnoj formaciji će biti i Zaniolo.

NAPOLI MELJE

Napoli se mučio sa Legijom iz Varšave do 75. minuta, mada je, ruku na srce, i pre gola Insinjea, tim Lučana Spaletija mogao da postigne barem tri, četri gola. Juče su Napolitanci demonstrirali i snagu svoje dugačke klupe krcate kvalitetnim i pouzdanim igračima.

Dris Mertens nije postigao gol, ali su čak i oni koji su sumnjali u korisnost 34-godišnjeg Belgijanca morali da prizanju da je i dalje veoma validna karta u rukama Spaletija. I Dijego Deme je pokazao da na njega valja računati u veznoj liniji. Sve u svemu, u timu Azura već postoje dve adekvatne alternative za Osimena i Anguisu, jedini Afrikanac koji nema odgovarajuću zamenu je Kulibali, tim pre što je Manolas na silaznoj putanji karijere i sve se češće povređuje.

O berićetnom periodu Napolija, kada sve ide u ispavnom smeru, svedoči i sasvim solidna partija Huana Žesusa koji nije igrao u ulozi beka još iz vremena kada je nosio dres Intera.

Evidentno je i da je Spaleti odlično naučio lekcije sa Totijem i Ikardijem. Tretman koji je Spaleti namenio Insinjeu, i pored svih poteškoća, pisanja medija i nategnutog odnosa sa Aurelijom de Laurentisom, daje najbolje moguće rezultate.

Takođe, suprotno Murinju, Spaleti pokušava da revalorizuje svakog igrača Napolija i da ga uveri da je veoma važan deo pobedničke mašine koja se ne libi da juriša na skudeto u ovoj sezoni.

SARI DEGRADIRAO LUISA ALBERTA U REZERVU

Mauricio Sari je rasplamsao novu polemiku u rimskoj čaršiji i okrenuo deo navijača Nebeskoplavih protiv sebe. Trener Lacija je posle remija sa Marseljom izjavio da Sergej Milinković Savić i Luis Alberto ne mogu da igraju zajedno, jer Španac ne uspeva da odgovori zahtevima u obe faze igre. Sari se pozvao na statističke podatke i rezultate testova na treninzima koji, po njegovim rečima, pokazuju da Luis Alberto može da bude odlučujući kada uđe u drugom poluvremenu kad se igra manjim intenzitetom i njegovi kvaliteti dolaze do izražaja.

Pomenuti javno izneti stav Sarija proizveo je lavinu kritika, ne samo navijača već i dela stručne javnosti čiji stavovi bi mogli da se sublimiraju u rečenici da za najbolje fudbelere mora uvek da ima prostora u startnoj formaciji.

Inače, meč sa Francuzima je pokazao da Lacio muči muku da postigne gol ako nemaju dan Imobile, Felipe Anderson i Milinković. Takođe je bila vidljiva pozitivna promena u igri Nebeskoplavih kada je u drugom poluvremenu ušao u igru Luis Alberto. Španac je konstruisao nekoliko povoljnih prilika za svoje saigrače dajući, kako se to kaže u žargonu, fosfor sredini terena Lacija.

Inače, Lacio će imati ponovo problema pred disciplinskim organima UEFA, jer je Marsej najavio tužbe zbog rasisitičkog vređanja igrača francuskog tima od strane tifoza Nebeskoplavih.

MORATIJEV DERBI ITALIJE

Masimo Morati (© Reuters)Masimo Morati (© Reuters)

Bivši vlasnik Intera Masimo Morati je u velikom intervjuu za Korijere izjavio da se čuvena utakmica Juve -Inter, odigrana u proleće 1998, ne bi drugačije završili ni sa VAR-om, odnosno da ni sa novom tehnologijom ondašnje sudije ne bi okvalifikovale stard Julijana na Ronaldu kao faul za najstrožu kaznu. „Da je tokom mog perioda na čelu Intera bila primenjivana video tehnologija ništa se ne bi promenilo. Ljudi koji bi sedeli u VAR sobi ne bi razmišljali isto kao i sudije na terenu“, konstatovao je gorko Morati.

Trofejni predsednik Intera je otkrio da je bilo pokušaja od strane prijatelja da ga vrate na kormilo kluba, ali da to više nije opcija i da on ostaje samo navijač Nerazura. Morati je još rekao da je Ronaldo imao božanski fudbalski dar, Ibrahimovića je uporedio sa vrhunskim operskim pevačem, a za Murinja je kazao da je kao Elenio Erera koji je takođe posle Intera trenirao Romu.

Tutosport podseća da je vrlo lako moglo da se desi da se dvojica trenera nađu na rivalskim klupama u nedelju veče na San Siru. Inter je kaparisao Alegrija leta 2020. godine imajući u vidu namere Konta da napusti klub, dok je Inzagi bio već „blokiran“ od Fabija Paratičija u leto 2019, ali je kasnije izbor pao na Mauricija Sari.

Na San Siru ćemo videti posle mesec dana Paula Dibalu. Argentinac neće biti u startnoj postavi, ali se očekuje da uđe u drugom poluvremenu. Kjelini će biti sigurno u početnom sastavu, kao i Danilo i Kvadrado dok bi Artur i Kajo Žorže mogli da budu izneneđenje. Simone Inzagi ima samo jednu dilemu oko sastava: Vidal ili Čalhanoglu.

ARNAUTOVIĆ VS IBRAHIMOVIĆ

Marko Arnautović protiv svog idola Zlatana Ibrahimovića. Pre 11 godina je bilo onih koji su verovali da bi austrijski Srbin mogao da bude Ibrin naslednik. Zlatan je otišao u Barselonu, a u Inter je stigao, tada golobradi Marko. Nažalost, Markova avantura u Interu se završila posle samo godinu dana pošto je u godini Triplete odigrao samo tri utakmice u dresu Nerazura.

Siniša Mihajlović očekuje od Marka da bude u Bolonji upravo ono što je Ibra u Milanu. Kormilar tima iz Emilije insistira da Arnautović bude koncentrisaniji protiv tzv. malih timova i da pravi odlučujuću razliku u tim mečevima, a da protiv velikih klubova igra rasterećen.

Ibrahimović želi da postigne što pre prvi gol u petoj deceniji svog života. Šveđanin je nedavno napunio 40 godina i na Dal‘Ari ima cilj da se upiše u listu strelaca. Prema najavama iz Milanela, Ibra i Žiru će napraviti štafetu između njih. Dilema je samo oko toga ko će početi meč a ko će ući u igru u drugom poluvremenu. Čini se da je Ibra u prednosti da bude na terenu od prvog sudijskog zvižduka.


tagovi

Žoze MurinjoMauricio SariMasimo MoratiBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara