Žoze Murinjo (©Reuters)
Žoze Murinjo (©Reuters)

Buongiorno Italia: Murinjove 'udovice'

Vreme čitanja: 6min | uto. 06.02.24. | 13:23

Milan plete mrežu za Džošuu Zirkzea, Simone Inzagi obara rekorde, Dušan Vhlahović 'preskače' Udineze

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Roma sa Danijeleom De Rosijem na klupi je zabeležila treću uzastopnu pobedu u šampionatu. Posle tesnih rezultata sa Veronom i Salernitanom stigao je ubedljiv trijumfa nad Kaljarijem 4:0.

Izabrane vesti

Neko bi mogao da kaže da bi Roma i sa Žozeom Murinjom ostvarila maksimalan učinak i bio bi u pravu. Međutim, protiv Verone, Salernitane i Kaljarija u prvom delu sezone Đalorosi su od devet osvojili četiri boda.

U svakom slučaju, potvrdilo se da ništa ne uspeva kao uspeh. Olimpiko je i dalje pun kao što je bio za Žozeovo vreme. Sinoć se nije čulo horsko pevanje ili skandiranje bivšem treneru. Nijedan igrač Rome nije bio izložen zvižucima i pogrdnim dobacivanjima i pored toga što je isplivalo na površinu da se pojedinci nisu oprostili, kako dolikuje, sa bivšim trenerom.

Indikativno je da je Lorenco Pelegrini dao tri gola na tri uzastopna meča od kada Murinjo ne trenira Romu. Paulo Dibala je počeo da igra, kako je to De Rosi definisao, kao Frančesko Toti. Đanluka Mančini koji je smatran za prvog Murinjovog pretorijanca je izjavio pre meča sa Kaljarijem da se u ekipu vratio mir u poslednjih par nedelja. Anhelinjo je ostavio veoma dobar utisak u ulozi levog beka, dok za mladog Baldancija ima vremena.

De Rosi je, u stilu velikog gospodina, na poređenja sa Murinjom odgovorio da ona nisu moguća i da nije korektno praviti ih, ni prema Žozeu ni prema njemu. U okruženju Đalorosih ima i dalje mnogo tzv. Murinjovih udovica, ali su se pritajili do prve prilike koja bi mogla da im se ukaže već u subotu kada u Rim dolazi Inter.

Priča se da bi Romelu Lukaku mogao da izađe sa svojom verzijom događaja koji su uslovili njegov razvod sa Interom. Belgijanac je jedan od retkih fudbalera u čijoj se igri nije primetio pomak od promene kormilara. Belgijanac je na poslednje tri utakmice postigao samo jedan gol i njegov ukupni učinak do sada, devet golova, nije dovoljno uverljiv imajući i u vidu očekivanja s početka sezone. Posebno u oči upada da je Lukaku bio u drugom planu ili neprimetan na većini mečeva protiv velikih klubova Serije A.

Protiv Intera se očekuje razgoropađeni Lukaku, jer samo sa Big Romom u najboljem izdanju Đalorosi mogu da se nadaju pozitivnom rezultatu a to je u ovoj situaciji i remi.

Na kraju dodajmo da se ime Fransoa Modesta, akutelnog sportskog direktora Monce, pominje kao najkredibilnije za naslednika Tijaga Pinta ne funkciji generalnog menadžera Rome.

INZAGI OBARA REKORDE, KINEZI TRAŽE ZAJMODAVCA

Inter Simonea Inzagija maršira ka drugoj zvezdici obarajući ili ponavljajući dostignuća iz najboljih sezona Nerazura. Milanski klub je samo jednom osvojio više od 57 bodova u prva 22 kola, u prvensttvu posle Kalčopolija Roberto Mančini i njegovi fudbaleri su dominirali šampioantom sa 60 bodova.

U vekovnoj istoriji Serije A, Inter je samo dva puta pre ove sezone počeo novu godinu sa šest uzastopnih trijumfa. Takođe Inzagi je prvi Interov trener čiji su igrači postigli barem jedan gol na prva 22 prvenstvena meča, u istoriji Serije A samo je Juventus u četiri prilike imao isti učinak.

U pet najjačih liga Inter je jedini tim koji ima trojicu igrača koji su postigli osam i više golova (Lautaro 19, Čalhanoglu 9, Tiram 8) dok je prosek od 2,3 gola po meču jedan od najboljih koje su Nerazuri ostvarili.

Budući da Inter ima najbolju odbranu, ne samo u Italiji, već u Evropi koja se računa, gol razlika je najizraženija od sezone 1960/1961 (+42), danas je +41. Tome treba dodati da je Zomer sačuvao svoju mrežu na 14 od 22 meča i bolji od njega bio je samo Valter Zenga sa Trapatonijem u sezoni 1988/1989.

Lautaro Martinez sa 19 golova na 20 odigranih mečeva je na dobrom putu da obori primat Anđelila sa 33 gola u dresu Intera u jednom šampionatu i možda da napdne rekord svog zemljaka Iguaina koji je u jednom prvenstvu Serije A zatresao mrežu 36 puta.

Jedini neo u fantastičnoj sezoni Intera su njegovi vlasnici. Familija Žang ne želi, ili ne može, da uloži jedan evro u Inter i zato očajnički traži novog zajmodavca koji bi im dao novac da vrate dug od preko 350 miliona evra, sa uključenim kamatama, koji ističe u maju prema američkom fondu Oaktree.

Istovremeno, Kinezi ne odustaju od cene od 1.200.000.000 za prodaju Intera. Cifra koja je odbila u stratu sve zainteresovane kupce i dovela Inter u veoma nezgodnu poziciju.

Najbolje rešenje za Inter je da ga Kinezi prodaju jer sa njima nije moguće napraviti dodatni kvalitativni skok. Naprotiv, ako familija Žang ostane na čelu Nerazura u sledećem prelaznom roku milanski klub će morati da proda jednog a najverovatnije i dvojicu svojih najboljih igrača kako bi izbegao nošenje poslovnih knjiga u Tribunal.

MOTA NASLEDNIK ALEGRIJA, VLAHOVIĆ PRESKAČE UDINEZE

U Torinu se u poslednja 24 sata pronela priča da bi Tijago Mota mogao da nasledi Maksa Alegrija na klupi Juventusa. Već duže vreme se šuška da bi Alegri svojvoljno mogao da napusti Kontinasu sledećeg leta i tako reši Juveov rebus budući da klub ne može sebi da dozvoli luksuz da otpusti trenera koji prima neto platu preko sedam miliona evra.

Iz Alegrijevog okruženja je procurela vest da toskanski stručnjak nema nameru da ostane na kormilu Juventusa bez produženog ugovora, barem na godinu dana, odnosno do 2026. godine.

Klub bi mogao da uzme u razmatranje opciju produžetka ugovora ali pod uslovom da Alegri prihvati novu filozofiju i politiku Stare dame. Situacija je prilično kompleksna, tim pre što su na Alegrijevu adresu stigla i ispitivanje terena od bogatih arapskih klubova.

Naravno, mnogo toga zavisi od rezultata Juventusa u ovoj sezoni, pre svega u prvenstvu, ali i Kupu Italije koji bi mogao da bude prvi trofej Juvea posle tri godine posta.

Dušan Vlahović je pod velikim znakom pitanja za meč protiv Udinezea. Posle susreta sa Interom srpski as se podvrgao pregledima koji su isključili povredu zadnje lože, ali su konstatovali napregnutost i fudbaleru i treneru Alegriju je savetovan oprez i odmor. Osim Vlahovića meč sa timom iz Udina bi mogao da preskoči iz predostrožnosti i Federiko Kjeza. Srećom po Juve, u tim se vraća Arkadijuš Milik koji bi zajedno sa Jildizom trebalo da predvodi napad.

MILAN SPREMA FARAONSKI PRELAZNI ROK ZA KONTEA

Uprava Rosonera priprame teren za realizaciju nove revolucije koju bi trebalo da predvodi Antonio Konte. Italijanski stručnjak je poznat po svojim tvrdim zahtevima vezanim za pojačanja i u Milanu žele da mu izađu u susret. Osim što je predsednik kluba Geri Kardinale već spremio određenu svotu novca za finansiranje prelaznog roka, u kase Milana bi trebalo da uđe novac od prodaje Rafe Leaa i Šarla De Ketelarea.

Na stranu što ima onih koji maštaju da bi Leao mogao da bude prodat za cifru veću od 150 miliona evra, realno je da Milan od prodaje Portugalca i Belgijanca inkasira preko 100 miliona evra što bi predstavljalo lep kapital.

Prvo ime na Milanovoj listi želja je Džošua Zirkze. Pretpostavlja se da Bajern neće otkupiti Holanđanina za 40 miliona i da će preferirati da inkasira polovinu vrednosti transfera na koju ima pravo po slovu ugovora sa Bolonjom. To znači da bi, osim u slučaju da se ubaci neki od klubova Premijer lige, 22-ogodišnji centarfora mogao da bude prodat za sumu između 40 i 50 miliona evra.

Kardinale je usvojio u potpunosti filozofiju prethodnih vlasnika Milana, familije Singer, da su voljni da potroše i značajne svote novca ako se radi o talentovanim i perspektivnim igračima na kojima može da se ostvari i profit u budućnosti. Holanđanin u dresu Bolonje u poptunosti odgovara identikitu fudbalera koje želi Milan: mlad, perspektivan, pooznaje Seriju A i posledično nema potrebu za prilagođavanjem na novu sredinu i novi šampionat.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara