Stadion Bela kuća u Kitu (©Shuttestock)
Stadion Bela kuća u Kitu (©Shuttestock)

Burno u Ekvadoru: Sudije potražuju skoro 1.000.000 dolara, Emelek ne želi da igra finale

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.09.21. | 23:03

Elektrikosi sa Pacifika, pobednici prve faze šampionata, ciljaju slavlje i u drugom, a na tom putu stoji im LDU Kito na Andima

Derbi susret 7. kola druge faze ekvadorske Lige Pro ovog vikenda igra se visoko u Andima gde je i smeštena prestonica ove južnomaričke države. Noćas sa početkom od 02.00 po srednjoevropskom vremenu, na stadionu Rodrigo Paz Delgado poznatijem kao Kasa Blanka iliti Bela kuća, lokalni sastav LDU Kita dočekuje Emelek, koji je inače prvu fazu šampionata završio na čelnoj poziciji.

Četiri utakmice ovog kola koje je trebalo de se odigraju tokom vikenda odložene su zbog bojkota sudijskog saveza. Nova kontroverza nastala je u ekvadorskom fudbalu kao rezultat odluke arbitara da ne pružaju svoje usluge i da pokušaju da parališu prvenstvo sve dok im se ne isplate svi iznosi koje duguje Profesionalna fudbalska liga Ekvadora. Upravno telo ekvadorskog šampionata navelo je u saopštenju da je 26 klubova, 16 iz Serije A i 10 iz Serije B odobrilo i pružilo podršku, "za dobrobit" prvenstva. Ipak uticaj ovdašnjih fudbalskih velikana na Nacionalnu arbitražnu komisiju Ekvadora uspeo je da utiče, čime su uredbom imenovane one sudije koje žele da dele pravdu, uključujući i sudije amatere. Otuda je glavni arbitar za meč izmeću LDU-a i Emeleka Rodi Zambrano Olmedo, barem u zvaničnom saopštenju, jer trenutna situacija u ekvadorskom fudbalu ne sme se uzeti zdravo za gotovo i podložna je momentalnim promenama.

Izabrane vesti

02.00: (2,05) LDU Kito (3,40) Emelek (3,35)

Arbitražni sindikat je 8. septembra uveravao da će zadržati svoju čvrstu poziciju da ne vodi utakmice Lige Pro ako se ne ispune zaostale obaveze. U pismu predstavljenom zvaničnom telu nacionalnog prvenstva, sudije su zatražile punu isplatu svojih taksi, koje dostižu približno 1.000.000 dolara, što odgovara mesecima maju, junu, julu i avgustu, dok je institucija upozorila da neće popustiti pred pritiskom.

No, najzanimljiviji susret runde tiče se dva kluba sa velikim očekivanjima u celokupnoj sezoni za 2021. godinu. Za sada između njih postoji razlika od tri boda, iako LDU ima utakmicu manje. Lokalna ekipa je u prethodnih šest utakmica osvojila 11 bodova, i eventualnom pobedom u noćašnjem okršaju izjednačila bi se na tabeli sa Emelekom. Tim profesora Pabla Repeta dolazi u ovaj duel ulazi sa dve uzastopne pobede protiv Barselone i Mušuk Rune, obe ostvarene u gostujućim uslovima, prva 2:0 i druga 3:1.

Sa druge strane, Emelek je jasno izrazio svoju želju da ne želi da igra finale. Posle osvojenog prvog mesta u prvoj fazi šampionata, Elektrikosi isti ishod priželjkuju i na kraju drugog dela prvenstva, čime bi bili apsolutni prvaci države, naravno bez konačnog finala, jer bi u tom slučaju obe faze prvenstva pripale njima. Za to će, prvenstveno iz trke za čelnu poziciju, morati da savladaju i eliminišu one koje ih progone. Jedan od njih upravo je LDU. Emelek je doputovao u Kito sa ciljem da zabeleži nova tri boda, kako bi barem na 24 časa za "dlaku" pretekao trenutnog lidera prvenstva Independijente del Valje, koji bi svoj gostujući meč sa Universidad Katolikom trebalo da odigra naredne noći .

Tim Ismaela Reskalva će za ovaj susret ponovo na raspolaganju imati Sebastian Rodrigeza i defanzivca Anibala Leguizamona. Obojica se vraćaju posle odsluženih mečeva suspenzije zbog nagomilavanja žutih kartona. Ipak, ovoga puta u timu Elektrikosa izostaće Alehandro Kabeza koji će zbog povrede zadobijene na meču sa Olmedom najmanje dve sedmice biti van terena. Osim toga, stručni štab čeka povratak Žoaa Rohasa, Dikona Aroha i Pedra Ortiza koji su bili u Urugvaju sa nacionalnim timom Ekvadora na kvalifikacionom meču za predstojeće Svetsko prvenstvo.

Emelek je do sada ostao neporažen u ovoj drugoj fazi Pro lige, gde je ostvario četiri pobede i dva remija, zauzimajući drugo mesto na dosadašnjoj tabeli sa 14 bodova. Tim iz Gvajakila poslednji put gostovao je na Rodrigo Pazu u novembru prošle godine i pobedio sa 2:1 golovima Rodrigeza i Sevaljosa.

Pred ovaj susret postojala je inicijativa Emeleka da odloži meč sa teškim i direktnim rivalom, iz razloga što u timu ima dosta odsutnih što zbog povreda, što zbog poziva u nacionalni tim. Fudbalski savez Ekvadora odbio je njegov zahtev, a tim sa obale Pacifika odlučio je da krene put Anda kako bi izbegao sankcije. Osim toga, nivo samopouzdanja ekipe i dalje je na visokom nivou posle pobede nad Olmedom od 4:0, koja je izvojevana još pre zaustavljanja prvenstva zbog kvalifikacionih mečeva.

Na poslednjih pet utakmica ovih rivala viđeni su svi mogući ishodi. LDU je ostvario jednu pobedu, i to u Kupu Ekvadora pre dve godine, rezultatom 2:0, što opet nije bilo dovoljno za prolazak u narednu rundu, jer su u Gvajakilu eliminisani posle penal serije. Sa druge strane Emelek ima jednu pobedu više, a preostala tri susreta u pomenutom periodu završena su nerešenim ishodom.

EKVADOR 1 - 7. KOLO DRUGE FAZE

Nedelja

Olmedo - Mušuk Runa /u toku/

23.30: (1,35) Barselona (4,50) Deportivo Kuenka (8,50)

Ponedeljak

02.00: (2,05) LDU Kito (3,40) Emelek (3,35)

Utorak

02.00: (2,85) Universidad Katolika (3,20) Independijente del Valje (2,40)

Odloženo

Tehniko Universitario - Manta

Orense - Gvajakil Siti

Delfin - Aukas

Nueve du Oktubre - Makara

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Ekvador 1LDU KitoEmelek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara