Foto: Starsport
Foto: Starsport

Burzanovićev apel: Prođi, Zvezdo, pa da zaboravimo onu moju šansu

Vreme čitanja: 6min | uto. 08.03.22. | 10:05

Nekadašnji vihorni ofanzivac svestan težine zadatka pred crveno-belima u Ligi Evrope, ali i uveren u kvalitet naslednika

Avgust 2007. godine bio je prva asocijacija većini zvezdaša nakon žreba za osminu finala Lige Evrope. Novi zakazani dvomeč najtrofejnijih klubova Srbije i Škotske, predstavljao je povod mnogima da premotaju film deceniju i po unazad i prisete se borbe za mesto u Ligi šampiona. Evociranje uspomena probudilo je različite emocije, međutim zajedničko za sve je žal što prva, ujedno i najbolja šansa u revanšu nije okončana golom.

Igor Burzanović, tek nekoliko desetina sekundi nakon što je portugalski sudija Lusilijo Batista dao znak za početak utakmice, izbio je pred Alana Makgregora i uputio udarac koji je škotski golman ipak uspeo da odbije i tako spreči idealan rasplet po crveno-bele. Sačuvavši mrežu u pomenutoj situaciji, junak gostiju koji i danas nosi isti dres, praktično je srušio snove tadašnje Zvezdine generacije koja je zbog prethodnog poraza (0:1) u Glazgovu eliminisana. Iskusni čuvar mreže tako je obezbedio dodatni motiv aktuelnim prvotimcima šampiona Srbije kojima je kroz razgovor za Mozzart Sport Igor Burzanović poželeo da pobedom isprave istoriju.

Izabrane vesti

"Prilika koju sam imao ostala je u sećanju. Posle žreba su me pozananici podsetili na nju, premotavao se film. Ponovo sam pogledao tu šansu i ne mogu reći da je bila stopostotna. Iz ove perspektive lako je praviti idealan scenario, razmišljati da li bi bolje bilo da sam gađao u rogalj... Golman je srećno zaustavio loptu, praktično je seo na nju. Da smo postigli gol u prvom minutu revanša tok bi bio potpuno drugačiji. Ostala je ta prilika kao jedna od glavnih asocijacija na dvomeč sa Rendžersom, a ja bih voleo da se ova generacija revanšira Škotima. Znam da posao pred crveno-belima neće biti lak, međutim, verujem da Stankovićev tim može da se plasira u četvrtfinale i doprinese da se zaboravi naša eliminacija i propuštena šansa", počeo je razgovor za Mozzart Sport Burzanović.

Nekadašnji lucidni vezista danas pravi prve trenerske korake, a pored obaveza uvek izdvoji vremena za gledanje utakmica među kojima izdvaja upravo duele crveno-belih.

"Pratim Zvezdu, svaku utakmicu. Gledao sam utakmicu protiv Pazara, takođe i derbi, utakmica sa Partizanom imala je veliki naboj, pratilo je sve što ide uz duel večitih rivala, a crveno-beli su odigrali na sjajnom nivou i vratili u potpunosti neizvesnost u šampionsku trku. U Zvezdi se poslednjih 5-6 godina radi odlično, momci sa trenerom Dejanom Stankovićem na čelu prave fenomenalnu priču za klub, ali i srpski fudbal. Ostvaruju rezultate na visokom nivou i to je za svaku pohvalu".

Test koji sledi najteži je pred kojim se Zvezda našla ove sezone, a da neće biti lako Burzanović ističe uz paralelu sa dvomečom koji su Škoti odigrali na prethodnom evropskom stepeniku protiv Dortmunda. Milioneri su korak u odnosu na rivala izgubili već na domaćem terenu porazom 2:4, te je remi u revanšu (2:2) samo potvrdio nagovešteni rasplet.

"Rendžers je eliminisao Dortmund i to dovoljno govori o kvalitetu Škota. Gledao sam prvi susret, kao da sam predosetio da će se na sledećem koraku susresti sa Zvezdom. Uspeli su da već u prvoj utakmici naprave značajan korak ka osmini finala. Ne može svako da postigne četiri gola u gostima Dortmundu, uz to i u revanšu su ostali neporaženi. Duže od veka su sa Seltikom dominantni u Škotskoj i zaista su kvalitetan rival. Sa druge strane, Zvezda je već samim plasmanom među 16 napravila uspeh, ali sa ovim igračkim kadrom uveren sam da može još. Imaju ispred sebe dobrog rivala, međutim i priliku da naprave još jedan istorijski rezultat".

Značajni aduti oba tima su domaći tereni, te će posle prepoznatljive atmosfere na Ajbroksu koja čeka crveno-bele, jednako vatren doček imati i gosti na stadionu "Rajko Mitić".

"Čak i minimalan poraz ostavio bi crveno-belima nadu i prostor da u revanšu traže prolaz, dok remi ili pobeda praktično otvaraju vrata naredne runde. Teško je u ovom trenutku govoriti o rezultatu, bitno je kakav će rasplet biti u Glazgovu, zavisno od toka utakmice različiti ishodi mogu da se smatraju pozitivnim ili negativnim, ali kao što sam rekao verujem da čak i poraz sa golom razlike ostavlja realne šanse. Mi smo imali 0:1 iz prvog duela, i verovali da možemo golom kod kuće da anuliramo zaostatak. Ipak nismo uspeli u tome. Značajan adut je publika u Beogradu, zvezdaši će napraviti prepoznatljivu atmosferu i bez dileme biti važan adut. Njihova želja za Zvezdinom pobedom je veliki pokretač".

Pri osvrtu na adute crveno-belih Burzanović nema previše dilema, iako je spisak poduži.

"Zvezda ima odličan tim, uz kvalitetnu klupu. Radi se o veoma ozbiljnim igračima među kojima bih izdvojio Borjana, Dragovića, Ivanića i Kataija. Poseban akcenat stavio bih na Aleksandra Kataija, igra vrhunski fudbal već duži niz godina, vuče ekipu i ključni je igrač ove generacije. Koliko je njegova uloga važna najbolje se videlo u derbiju, ima veliku slobodu kod Dejana Stankovića i na najbolji način je koristi. Povezuje sve igrače, a posebno dobru saradnju ima sa Ivanićem koji je takođe fenomenalan. Treba istaći i da se Ohi sjajno uklopio. Takođe, ne treba zanemariti Kangu koji se 'namestio' u čitavoj strategiji", kazao je Burzanović.

NEDOSTAJU CRNOGORCI, IVANIĆU SVE NAJBOLJE

Nije se Burzanović libio da se osvrne na činjenicu da njegovi sunarodnici godinama unazad nemaju zapaženu ulogu u Zvezdi.

"Crnogorski fudbaleri uvek su bili interesantni večitim rivalima i ostavili su trag, međutim činjenica da su Zvezda i Partizan prestali da dovode igrače iz naše lige nagoveštaj je da nešto nije u redu. Praktično nije bilo prelaznog roka da ne pređe neki igrač iz Crne Gore u jedan od dva najveća tima u Srbiji, a aktuelna situacija indikator je da su potrebne određene promene. Radulović je sada uz prvi tim crveno-belih, čuo sam dosta pozitivnih komentara na njegov račun, ali nisam stigao da steknem konkretno mišljenje o njemu kroz utakmice".

21.00: (1,80) Rendžers (3,60) Crvena zvezda (5,10)

Neizbežna tema kada je u pitanju Crna Gora je i status Mirka Ivanića koji je 2019. godine stavio tačku na igre za Sokolove nakon što je odbio da igra protiv tzv. Kosova.

"Ne bih se mešao u dešavanja oko Ivanića i reprezentacije. Ispratio sam čitavu situaciju, igrama ima mesto u nacionalnom timu, ali radi se o odluci na višem nivou. U sadašnjoj formi i na nivou na kojem igra doprineo bi reprezentaciji, a igre za Crnu Goru bile bi veliki plus i za njega i klub. Situacija je kompleksna, ali mu svakako želim sve najbolje", kazao je Burzanović.

U KONTAKTU SA BIVŠIM SAIGRAČIMA

Tokom perioda provedenog u Crvenoj zvezdi Burzanović se okitio šampionskom krunom, a iz Ljutice Bogdana otišao je bogatiji i za brojna prijateljstva. Mnoga od njih traju i danas, te je nekadašnja desetka crveno-belih u kontaktu sa saigračima koji su i sada deo voljenog kluba.

"U kontaktu sam sa Milijašem, momak je za desetku, radi dobar posao, posvećen je maksimalno i drago mi je da je deo stručnog štaba koji ispisuje istoriju u Zvezdi. Na vezi sam i sa Anđelkovićem, takođe vrhunskim čovekom. Ostala su sećanja i prijateljstvo iz tog preioda u Zvezdi. Ipak ovaj i onaj Rendžers imaju zajedničko samo ime, vremena se menjaju, drugačiji je fudbal, drugačija Zvezda. Stanje u klubu tada i sad ne može da se poredi. Iako smo dokazali da smo bili kvalitetan tim ispostavilo se da nismo bili dorasli Ligi šampiona. Ostaje velika žal što nismo uspeli da se plasiramo u grupu, bio je to dvomeč za koji se spremate, o kojem sanjate. Utehu je predstavljao plasman u Kup UEFA".

OSTAO U FUDBALU, ŠTA BI DRUGO

Bivši vezista danas je učitelj mlađih kategorija Iskre iz Danilovgrada gde posvećeno i strpljovo gradi trenerski put.

"Po završetku igračke karijere nisam imao dilemu, ostao sam u sportu. Ne znam šta bih drugo radio, navikao sam da dan provodim uz fudbal. Vodim kadetsku selekciju Iskre i završavam trenerske licence. Radim na usavršavanju sa željom da napredujem u trenerskom poslu", rekao je Burzanović.


tagovi

FK Crvena zvezdaGlasgov RendžersRendžersigor burzanović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara