Serhio Buskets i Ćavi (©AFP)
Serhio Buskets i Ćavi (©AFP)

Buskets izjednačuje rekord novog šefa i vodi Španiju na Mundijal u Katar

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.11.21. | 14:31

Vezista Barselone, uz Đordija Albu, kao najiskusniji će komandovati na terenu selekcijom Crvene furije protiv Švedske (nedelja, 20.45) u odlučujućoj utakmici u B grupi kvalifikacija

Renovirala je Španija fudbalsku reprezentaciju, selektor Luis Enrike je hrabro dao šansu nekim mladim lavovima, a za sada mu oni na najbolji mogući način uzvraćaju. Crvena furija je na jedan meč od direktnog plasmana na Svetsko prvenstvo u Kataru, da bi se po 12. uzastopni put našla na završnom turniru dovoljno joj je samo da u Sevilji ne izgubi od Švedske (nedelja, 20.45) u poslednjem krugu kvalifikacija.

Samo…

Izabrane vesti

Švedska je u Andaluziju doputovala sa obavezom da pobedi, jer to je jedini način da izbegne baraž i direktno se plasira na Mundijal. Na poslednja tri susreta nije izgubila od Španije, štaviše 2. septembra ove godine je uspela da je savlada sa 2:1.

20.45: (1,45) Španija (4,50) Švedska (8,50)

Zahvaljujući tome Vikinzi su imali prvu poziciju u džepu, ali su pre tri dana naivno izgubili od Gruzije u Tbilisiju (2:0) i sav trud prosuli u odvod. Pre toga su izgubili i u Grčkoj (2:1), tako da sada strepe od trećeg uzastopnog poraza u gostima.

Podmlađenoj Španiji je na ovakvim mečevima neophodno iskustvo, a zato su u Enrikeovom timu važni Serhio Buskets i Đordi Alba. Njih dvojica su jedini preostali rekviziti iz onog perioda od 2008. do 2012. godine, kada je Crvena furija osvojila dva Evropska prvenstva i jedan Mundijal.

Zapravo, najavljeno je da će obojica da budu starteri, iako su odmarali protiv Grčke pre tri dana i samo je vezista Barselone ušao u finišu protiv Gavija. Svestan je i Enrike da ga večeras očekuje jedan sasvim drugačiji meč od onog u Atini.

Buskets će danas da odigra 133. meč u nacionalnom timu, čime će da izjednači rekord svog novog trenera u Barseloni, Ćavija. Legendarni vezista još uvek drži treće mesto na večnoj listi, više utakmica za Španiju su odigrali samo Iker Kasiljas (167) i neprikosnoveni Serhio Ramos (180).

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Inače, žrebovi poslednjih godina često su spajali Španiju i Švedsku – u kvalifikacijama za prethodni EURO Furija je dobila sa 3:0 kod kuće, pa remizirala sa 1:1 u Švedskoj, a letos na kontinentalnoj smotri odigrali su meč bez golova, u kojem je golman Robin Olsen bio najzaslužniji za to što Šveđani nisu izgubili.

Olakšavajuća okolnost za Crvenu furiju je što igra na Pirinejima, gde nije poražena od oktobra 2018. Serija koja je počela prijateljskim duelom protiv Bosne i Hercegovine trenutno je narasla na 16 mečeva u kojima je upisala 12 pobeda i četiri remija.

Navijači u Švedskoj su bili euforični kada je Zlatan Ibrahimović povukao odluku o povlačenju iz reprezentacije, ali posle poraza u Tbilisiju ta sreća se izduvala. Tamošnja javnost je nekako kritikovala najviše baš veterana Milana zbog poraza.

Teško će da bude selektoru Janu Andersonu da skloni Ibrahimovića iz prvog tima, mada bi možda za Vikinge najbolje bilo da Robin Kveison zaigra od početka. Centarfor Al Etifaka, kojeg sada u klubu trenira naš Vladan Milojević, postigao je tri gola za Švedsku u 2021. godini, a imao je i još toliko asistencija.

Prema najavama, ipak će čekati šansu sa klupe. Očekuje se da Aleksandru Isaku saigrač bude Zlatan Ibrahimović. Ako tako i bude, to će da mu bude treći susret sa Španijom. Prethodna dva je izgubio, 2007. sa 3:0, a godinu dana kasnije sa 2:1. Na tom meču je bio strelac.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Španijefudbalska reprezentacija Švedskereprezentacija ŠvedskeKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara