Čair to nije video dve godine

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.08.23. | 12:07

Za svaki poraz na startu šampionata Radnički svom imenjaku iz Kragujevca dao po jedan gol, a tako efikasan nije bio baš dugo

Niti je nešto epohalno – prvi bodovi osvojeni tek u petom kolu; niti je bilo perfektno – patio je Radnički ozbiljno protiv imenjaka iz Kragujevca u finišu utakmice na 3:1, gol mu je jedno vreme visio u vazduhu i pretilo je da se uđe u neizvesnu završnicu. Štaviše, konačna statistika pokazala je svu svoju relativnost baš na ovom primeru – veći posed lopte gostiju (61:39), veći broj šuteva na gol (16:13), kao i izvedenih kornera (8:3).

Ali, nakupilo se bilo toliko frustracije i pritiska, da je u Nišu pobeda Radničkog nad imenjakom iz Kragujevca (4:1) u premijernoj utakmici pete runde Mozzart Bet Superlige, za beg sa dna tabele, baš fino odjeknula. Čak, prelistavanje arhive kazuje da je ovog petka viđeno nešto što na Čairu nije okruglo 25 meseci. Poslednji put Radnički je u prvenstvenoj utakmici postigao četiri gola na domaćem terenu protiv Napretka (4:2) 24. jula 2021. godine (nakon toga, zanimljivo, samo još jednom, baš protiv istog rivala, ali u Kruševcu).

Izabrane vesti

Kao da su Nišlije na imenjaku iskalile sav bes za četiri vezana poraza na startu tekućeg šampionata, ali i za košmarnu prethodnu sezonu u kojoj se na Čairu gostio ko je stigao (od 4. februara ovo je prva pobeda u prvenstvu na domaćem terenu, a da nije protiv Javora)...

Ušli smo sa dosta energije u utakmicu. Čini mi se da je ta naša želja bila i presudna. Stajali smo dobro na terenu, izašli smo u taj neki visoki pritisak, malo više rizikovali, jer smo odlučili da napadnemo i golmana i u tim situacijama imamo igrača manje u polju, ali smo energijom uspeli to da nivelišemo i napravimo problem protivniku. Konačan rezultat nije sasvim realan, gosti su bili bolji u drugom poluvremenu. Na 3:1 nismo uspeli da ostanemo mentalno stabilni, čini mi se zbog svega što nam se izdešavalo u prethodnim utakmicama“-analizirao je utakmicu Nikola Trajković, šef stručnog štaba niškog Radničkog.

Nekoliko individualnih partija izdvojilo se ove večeri. Bazil Jamkam odigrao je gotovo perfektnu utakmicu, pravovremenim izlascima i besprekornim postavljanjem u odbrani. Dragan Rosić je ponovo vadio kestenje iz vatre kada je bilo gusto. Vingbekovi bili su pokretačka snaga ekipe. Filipu Freju ovo je ubedljivo najbolje izdanje u seniorskoj karijeri na ovom nivou, a Sava Petrov nastavlja kontinuitet zapaženih, a ujedno konkretnih izdanja i efektnih golova ove sezone. No, epitet junaka poneo je dvostruki strelac Vanja Ilić.

Imali smo težak raspored u prva četiri kola, ali ne možemo na to da se vadimo. Činjenica je da smo bili malo svi u bedaku, ali sve što smo propustili u tim mečevima, vratilo nam se sada. I moralo je da krene, jer se držimo principa koje nam zadaje trener. Prijao nam je i povratak na Čair, posle 22 dana smo odigrali utakmicu na domaćem terenu, hvala i publici na podršci. Ali sve ovo još večeras mora da se zaboravi, jer nas čeka teško gostovanje pred reprezentativnu pauzu. Jako je važno da i gostovanje u Ivanjici rešimo u svoju korist“-rekao je za Mozzart Sport 24-godišnji univerzalac.

Ilić se ovog leta vratio na Čair, gde je pre dve godine odigrao polusezonu u kojoj nije bio standardan u timu, i to kao izričita želja trenera Nikole Trajkovića, koji je tada bio deo stručnog štaba i u njemu video kvalitete koje, očito, mnogi drugi nisu.

Pravi je vojnik tima, ne bira pozicije, sezonu je počeo kao zadnji vezni, protiv Partizana u finišu krpio na mestu levog beka, a poslednje dve utakmice – mada je onu u Novom Sadu napustio posle manje od pola sata zbog povrede – na poziciji koja mu najviše odgovara – u manevru, odmah iza špica.

Protiv Kragujevčana – jedan gol desnom, drugi levom nogom, tek kao još jedan dokaz polivalentnosti.

Hvala treneru što me je zvao letos da dođem, nisam ni sekund razmišljao, jer znam kakav je čovek, kakav je trener, kakva mu je vizija, šta traži od igrača, ali i da će igrači bespogovorno slušati to što im kaže. Iako u prošlom ’mandatu’ u Radničkom nisam uvek igrao, psihološki mi je baš on puno pomagao. Kakve god zadatke dobijem, ja ću ih maksimalno izvršavati, bukvalno kao vojnik, takav sam otkad znam za sebe. Ali, istina je da mi najviše prija pozicija na kojoj sam odigrao ovu utakmicu protiv Radničkog iz Kragujevca. Skinuli smo veliki pritisak, lakše se diše, stekli smo samopouzdanje, ali, ponavljam, sav fokus već sada je na narednoj utakmici“-zaključio je Vanja Ilić.

Radnički će Javoru gostovati 2. septembra, a do sledeće utakmice na domaćem terenu, baš kao i između prethodne dve, zanimljivo, proći će ponovo tri nedelje...  


tagovi

Sava PetrovNikola Trajković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara