Dušan Vlahović (©Starsport)
Dušan Vlahović (©Starsport)

CAPUT MUNDI: Prandeli u Vlahoviću vidu Luku Tonija iz mladih dana

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.11.20. | 09:35

Dolazak iskusnog trenera na klupu Fjorentine je možda i najbolja moguća vest za srpskog napadača

 (Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dolazak Čezara Prandelija na klupu Fjorentine je najbolja moguća vest za Dušana Vlahovića. Iskusni italijanski stručnjak je odmah po dolasku stavio do znanja da želi da pruži šansu našem reprezentativcu i da će u tom naumu tražiti pomoć i od Franka Riberija.

Izabrane vesti

U tom kontekstu su se u prethodnim danima u italijanskim medijima pojavili brojni tekstovi u kojima se obrazlagalo zašto bivši italijanski selektor želi da zaigra na kartu 20-ogodišnjeg Srbina. “Prandelijeve ideje: Vlahović kao Toni”, pisao je Tutosport. “Riberijeva misija: lansiranje Vlahovića”, otkrivala je Gazeta. “Milenković i Vlahović na popravnom u ljubičastom”, aludirao je Korijere da će dvojica reprezentativaca Srbije posle razočaranja u dresu Orlova, odnosno neuspeha u borbi za Euro, tražiti utehu u svom klubu.

Na startu druge avanture u toskanaskoj prestonici Prandeli je pokazao da ima vrlo definisane ideja kako bi trebalo da igra Fjorentina i ko će biti nosioci tima. U svom prvom petogodišnjem mandatu na “Artemio Frankiju“ Čezare je igrao sa formacijom 4-2-3-1 da bi zatim prešao na 4-3-3. Perajanica tog tima je bio Luka Toni. Naravno, Prandeli zna da Vlahović nije još uvek na visini centarfora ekipe svetskih prvaka iz 2006. godine, ali je uveren da Dušan ima štofa da to postane i da uz odgovarajuću minutažu, poverenje i stimulans može da se poploča put ka tom cilju.

Novi šef stručnog štaba Ljubičastih je već objasnio da on ne vidi Kristijana Kuamea kao klasičnog centarfora, već kao kao drugog špica ili krilnog napadača. Između Patrika Kutronea i Vlahovića izbor je pao na bivšeg igrača Partizana jer fizičkim i igačkim karakteristikama mnogo više odgovara fudbalskoj filozofiji novog kormilara nego Italijan.

Prandelijeva ideja je da garantuje Vlahoviću sedam-osam utakmica u nizu kao sigurnom starteru, s namerom da ga psihički rastereti neizvesnosti da li će da bude u početnoj postavi ili ne. Na taj način bi podigao samopouzdanje i smanjio anksioznost kod mladog napadača, tim pre što je Dušan pokazivao u prethodnih godinu i po dana da često izgori u želji da što bolje odgovori na poverenje trenera i opravda dobijenu minutažu. Od Vlahovića se neće tražiti golovi apriori, biće dovoljno da ima borbeni, požrtvovani pristup i da sledi savete stručnog štaba.

Vlahović će dobiti šansu već protiv Beneventa, u čemu ima i malo simbolike budući da na klupi tima iz Kampanje sedi jedan od najboljih italijanskih strelaca svih vremena Filipo Inzagi. Dušan ne liči ni fizički ni igrački na Pipa, više se povezuje sa igračima poreklom iz bivše Jugoslavije zbog svoje visine i robusne konstitucije, pre svih sa Edinom Džekom i Zlatanom Ibrahimovićem. Naravno, što bi rekli Italijani, moraće Dušan da pojede mnogo hleba i cikorije, da bi dostigao dvojicu asova Rome i Milana.

Dušan Vlahović (©AFP)Dušan Vlahović (©AFP)

U svakom slučaju u Fjorentini veruju u potencijal našeg reprezentativca, bez obzira što u periodu posle lokdauna nije uspeo da dostigne zavidnu formu. Toskanskom klubu je bila neka vrsta sertifikata da imaju u kući nebrušeni dijamant i činjenica da je Vlahović, uprkos bledunjavim nastupima tokom leta, dobio nekoliko ponuda. Paradoksalno, prošlog leta klubovi su mučili muku da prodaju igrače i često su morali da se zadovolje pozajmicama, a Vlahovića je nekoliko klubova želelo eksplicitno da kupi, dok je Fjorentina bila spremna da uzme u razmatranje samo jednogodišnje pozajmice. Predsednik Roko Komiso je odbio čak i ponudu Lajpciga od 30.000.000 evra koja je stigla u poslednjoj nedelji prelaznog roka.

Prandeli će velikog saveznika u realizaciji namere da lansira Vlahovića imati u Franku Riberiju. Legendarni Francuz je takođe uveren da njegov mlađani saigrač ima kvalitete da postane top fudbaler i već ga je uzeo pod svoje krilo. Sa dolaskom Prandelija Riberi će igrati bliže golu i biće u prilici da genijalnim proigravanjima i stalnim dijalogom sa Dušanom stvara prilike za obojicu. Oni sa boljim pamćenjem bi u izloženoj ideji mogli da vide i obrise tandema Mutu Toni ili Mutu Đilardino.

U novinarskim krugovima se veruje da je Prandeli, kako se to kaže u žargonu, remorker za ovu sezonu, sa zadatakom da “prebere” igrački park Fjorentine i postavi bazu za jednog od dvojice toskanskih trenerskh “teškaša” Lučana Spaletija i Mauricija Sarija. To znači da Vlahović sa Prandelijem ima fantastičnu, životnu, priliku, kakvu mladi ambicizoni fudbaler može samo da poželi. Svakako da nije poslednja, kako bi mogla biti za mladića od 20 godina, ali je vrlo moguće da je jedinstvena i neponovljiva, zato bi bilo šteta, za Dušana i srpski fudbal da je ne iskoristi.


tagovi

Dušan VlahovićĆezare PrandeliCaput Mundifudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara