Zoran Manojlović (©AFP)
Zoran Manojlović (©AFP)

Čast koja se retko ukazuje: Srpski trener potpisao novi ugovor u Egiptu

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.04.23. | 09:40

Zoran Manojlović se obavezao na još godinu dana sa Al Itihadom iz Aleksandrije, koji će u četvrtak (21.15 časova) da vodi na izuzetno važnom gostovanju protiv Keramike Kleopatre

Nije mala stvar za fudbalskog trenera koji uspe da ostane na klupi jednog egipatskog kluba od početka sezone. Još je veća kada mu taj klub ponudi novi ugovor. Zato, srpski strateg Zoran Manojlović sa punim pravom može da bude ponosan na svoj dosadašnji rad na klupi Al Itihada, pošto je nekoliko dana pre meča sa Keramikom Kleopatrom (četvrtak, 21.15) produžio saradnju na još godinu dana.

Šta reći više o egipatskom fudbalu i strpljenju koje tamošnji rukovodioci imaju za trenere, od toga da je Manojlović, koji je letos pred početak sezone seo na klupu Al Itihada, sada četvrti najdugovečniji trener egipatske Premijer lige! Samo je Ali Maher, šef stručnog štaba Fjučura, nakupio više od godinu dana na poslu, trenutno odrađuje 20. mesec. Harasov Ahmed Ajub uskoro će da proslavi 10. mesec, Šavki Garib vodi Arab Kontraktorse osam i po meseci, a onda za njima idu Manojlović i Marcel Koler, trener lidera Al Ahlija.

Izabrane vesti

Svi ostali klubovi su ove sezone barem jednom smenili trenera. Neki i više puta, aktuelni prvak Zamalek je pre desetak dana promovisao Huana Karlosa Osorija, što mu je treća promocija stratega od početka sezone.

Prethodni šampionat je Al Itihad završio na 12. poziciji, sa samo dva poena više od El Gune, koja je ispala iz elitnog ranga. U Aleksandriji su priznali da im je potrebna sveža krv da bi izbegli potpunu propast, a angažovan je Manojlović, koji je jedan od najuspešnijih srpskih trenera u Africi. Ovaj 60-godišnji stručnjak je dva puta bio prvak Angole (po jednom sa Primeiro de Agostom i Kabuskorpom), te jednom Alžira, pretprošle godine sa Beluizdadom.

21.15: (2,45) Keramika Kleopatra (3,00) Al Itihad (2,95)

Letos je prihvatio poziv iz Tanzanije, preuzeo je tamošnjeg velikana Simbu, ali ga je Al Itihad posle toga „oteo“ pre nego što je stigao i da debituje. Projekat u Aleksandriji je bio primamljiviji, egipatski klupski fudbal je na samom vrhu na kontinentu. Al Itihad je klub koji ima šest osvojenih kupova (poslednji još 1976. godine), ali nijednu titulu. Kao takav, bio je izazov.

Al Itihad je sredina u kojoj treneri dobijaju dovoljno prostora da se dokažu, prethodnici Srbina Hosam Hasan i Talat Jusuf su se zadržavali na klupi po godinu i po dana. Sada će Manojlović imati priliku da ih prestigne po dugovečnosti, pošto je potpisao ugovor na još jednu sezonu posle ove.

Al Itihad je trenutno peti na tabeli, ima samo bod manje od Zamaleka i pozicije koja vodi u Kup konfederacije. Tokom proleća su zeleni igrali u nešto slabijoj formi, seriju od tri uzastopna poraza prekinuli su u prošlom kolu pobedom nad gradskim rivalom Smuhom (3:1). Do kraja prvenstva je ostalo još 10 kola, dovoljno vremena za Manojlovićeve izabranike da prirede veliko iznenađenje i završe sezonu ispred aktuelnog šampiona.

Naredni Al Itihadov rival biće 12-plasirana Keramika Kleopatra, koja je remizirala na poslednjih šest takmičarskih utakmica koje je odigrala. Na tabeli je i dalje bezbedna pri sredini, pošto ima sedam bodova više od El Dakleje, prvog tima u zoni ispadanja, kao i odigranu utakmicu manje.

U prvoj polusezoni Al Itihad je savladao Keramiku Kleopatru sa 1:0. Poređenja radi, pre dolaska sadašnjeg trenera, u julu prošle godine su zeleni izgubili od tog istog rivala sa 5:0.

--------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOVpogodi jednu utakmicu sa tipom oba tima daju gol u prvom poluvremenu (1GG)

---------------

EGIPAT 1 – 26. KOLO

Ponedeljak

Zamalek – Arab Kontraktors 2:2 (1:1)

/Zizo 34, Šalabi 57pen – Okoli 25, Farid 90+2/

Smuha – Al Ahli 0:2 (0:1)

/Šerif 28, Kahraba 66/

Utorak

Piramids – El Dakleja 2:0 (0:0)

/Abdel Nabi 90ag, Gabr 90+4/

Enpi – Asvan 2:0 (1:0)

/Amin 9, Husein 51/

Sreda

Farko – Gazl El Mahala 3:1 (1:0)

/Fuad 42, Hamada 66, El Sageri 70 – Atef 82/

Nacionalna Banka Egipta – Haras El Hodud 1:0 (1:0)

/Sajed 22/

El Gaiš – Fjučur 0:0

Četvrtak

21.15: (2,40) Al Masri (2,95) Ismaili (3,05)

21.15: (2,45) Keramika Kleopatra (3,00) Al Itihad (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1Zoran ManojlovićAl ItihadKeramika Kleopatra

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara