Ćavi (Reuters)
Ćavi (Reuters)

Ćavi: Mesi zaslužuje novu šansu, uprava dovodi pojačanja bez kršenja pravila

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.07.22. | 02:08

"Pritisak dostiže vrhunac, ali se ne plašim. Glavni cilj ove sezone su titule i ja to ne krijem", otvoren je bio trener Barselone

Sa 153.000.000 evra rashoda na dovođenje fudbalera, Barselona je trenutno najveći trošadžija Evrope, ujedno i Sveta. A kada vam uprava servira pojačanja kao što su Robert Levandovski, Rafinja i Žil Kunde, onda od vas, ako ste trener, neminovno očekuje ekspresne rezultate. Zato je pred Ćavijem u njegovoj drugoj sezoni obaveza da donese trojefe ili bar jedan iz kategorije najbitnijih.

Nije Barselona još okončala prelazni rok, a već razmišlja o narednom letu kada bi Lionel Mesi ponovo mogao da bude slobodan fudbaler. O tome je pričao i prvi čovek katalonskog kluba Đoan Laporta rečima da je Barelonina dužnost da vrati Mesija. Svoje mišljenje izneo je i nekadašnji Mesijev saigrač, a aktuelni trener giganta sa Kamp Noua.

Izabrane vesti

"Već sam rekao, ali ponoviću. Utopija je fokusirati se na Leu. Voleo bih da Mesi nikada nije morao da ode iz kluba. Mislim da zaslužuje novu šansu, poslednju, ali tek od naredne godine. Trenutno je pod ugovorom. Da, jako bih voleo da se vrati", rekao je Ćavi u intervjuu za španske medije.

Dok se ne steknu uslovi za povratak jednog od najvećih fudbalera svih vremena, Barselona mora da razmišlja o aktuelnom trenutku. A on podrazumeva pripremu za predstojeću sezonu i privođenje američke turneje kraju. A tu člana Primere u narednih nedelju dana očekuju dueli sa Njujork Red Bulsom i meksičkim Pumasom.

"Mi ne igramo egzibicione utakmice. Za nas ne postoje prijateljski dueli, samo prilike. Svaki minut na terenu je ispit. Prestiž je u pitanju, konkurencija je velika, borba za minute...", objasnio je Ćavi.

Mnogo je talentovanih klinaca u poslednjih godinu dve zablistalo u prvom timu Barselone. Počev od Ansu Fatija, Pedrija, Gavija... Ko zna kakvi se još biseri kriju u La Masiji.

"Imamo vrlo kvalitetne malde igrače, uporedive sa našom erom Ćavija, Inijeste, Pujola, Valdeza, sposobne da obeleže budućnost ovog kluba."

Prošle sezone Ćavi je ugasio požar nakon što je zamenio Ronalda Kumana i sezonu priveo kraju obezbedivši Barseloni zvanje vicešampiona. Međutim, sada će pritisak na plećima mladog španskog stučnjaka biti neuporedivo veći.

"Čak i da nismo doveli igrače koje smo doveli, pritisak bi bio ogroman. Srećan sam što su mnogi zahtevi o kojima smo diskutovali sa Mateuom, Đordijem i predsednikom ispunjeni. Pritisak dostiže vrhunac, ali se ne plašim. Glavni cilj ove sezone su titule i ja to ne krijem."

Evropska javnost je neumorno pratila svaki potez Barselone na letnjoj fudblskoj pijaci i uglavnom se pitala kako je klub tako brzo isplivao iz nečega što je u jednom trenutku ličilo na nezapamćenu finansijsku krizu.

"Mi unutar kluba nemamo takav osećaj. Potpisujemo igrače sa osećajem da radimo prave stvari. Kako je upravi sve ovo pošlo za rukom? Pokušavaju da balansiraju... Naravno, bez kršenja ikakvih pravila."

Ćavi je preuzeo Barselonu novembra prošle godine, od tada vodio ekipu na 37 utakmica, a zaštitni znak bila mu je formacija 4-3-3 u kojoj je uspeo da slavnom klubu vrati nekadašnju lepršavost. Međutim, razmišlja se i o igri sa trojicom štopera.

"Da li ćemo igrati 3-4-3. To je svakako jedan od izazova sezone koje dolazi. Već smo praktikovali tu formaciju u par navrata prošle takmičarske godine."

Jestu Rafinja i Žil Kunde sjajna pojačanja, ali nema sumnje da je najveći zemljotres u Barseloni izazvao potpis Roberta Levandovskog.

"Levandovski je vrhunsko pojačanje. On pravi razliku i kada ne postiže golove. Zbog neverovatnog pozicioniranja stalno ulazi u šanse. Doveli smo igrača top klase."

Novinare je zanimao i status Đerara Pikea u predstojećoj sezoni

"On je u istoj poziciji kao ostali. Svi kreću od nule. Oni koji se najbolje pokažu će igrati."

Mogući štoperski tandem ove sezone mogao bi da bude Arauho - Kunde.

"Raspolažemo sa još štopera. Razgovarao sam sa Kundeom. Došao je da se nadmeće, da pravi razliku i mislim da to može. Poseduje liderske sposobnosti Srećan sam zbog njegovog dolaska. Daće nam još mogućnosti, snage. Može da igra i po strani, kao Arauho. To podrazumeva da će konkurencija biti još jača."

Posle nepune sezone na klupi Barselone, već je počelo da se priča o pečetku Ćavijeve trenerske dinastije, ali legenda Katalonaca staje na put svakoj daljoj polemici.

"Ništa od toga. Moja karijera je tek počela. Zato bilo kakva poređenja sa Pepom (Gvardiolom prim. aut.) i Krojfom nemaju smisla. Želim da vrati Barsu u vrh", zaključio je Ćavi.


tagovi

Lionel MesiĆaviBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara