Veljko Paunović, Danijel Farke i Vladimir Ivić (©Shutterstock, ©Reuters)
Veljko Paunović, Danijel Farke i Vladimir Ivić (©Shutterstock, ©Reuters)

Čerupanje na Kerou Roudu, čekanje Dinija i Redingova sreća van kuće

Vreme čitanja: 6min | sub. 19.12.20. | 08:07

Bogat dan u Čempionšipu

Kako se približava polovina sezone u Čempionšipu, tako se jasno naziru konture legitimnih kandidata za direktnu promociju u Premijer ligu. Među njima je svakako Norič, što je i bilo očekivano pred start sezone, dok njegov naredni rival Kardif kaska u borbi za plej-of gde mu je prema ocenama i mesto. Otuda će duel Kanarinaca i Plavih ptica na Kerou Roudu, u okviru 20. runde engleskog drugoligaškog takmičenja, da bude pravo "čerupanje".

Norič je lider i jedan je od glavnih favorita za najboljeg u ligi. Puleni Danijela Farkea imaju samopouzdanja, prethodnu kampanju proveli su u najjačem rangu, a u sezoni pre toga osvojili su Čempionšip. Kao takvi, oni su teškaš, u svakom smislu, u trenutnoj konkurenciji. Posle nešto tromijeg starta Kanarinci su nanizali seriju odličnih rezultata i brzopotezno su zaposeli najviše pozicije, sa akcentom na egzekuciju Temua Pukija i kreativnost Emilijana Buendije, koji su ostali vedete kluba sa krajnjeg istoka zemlje i pored selidbe u niži rang.

Izabrane vesti

Sa druge strane, Kardif je malo "zakazao", ali se poslednjih sedmica probudio i spada u red ekipa koje su u najboljoj formi na nivou lige. Trener Nil Heris, može se reći, sa uspehom je zamenio Nila Vornoka na klupi Kardifa sredinom novembra prethodne godine. Sa malim posedom lopte igra Plavih ptica definitivno nije naročito dopadljiva, ali bi mogla da naposletku donese rezultat. U tome Kardifu pomaže Kifer Mur sa osam pogodaka, inače najbolji strelac Vigana prošle sezone.

U prethodnoj rundi, igranoj tokom nedelje, Norič i Kardif su ostvarili pobede. Kanarinci su porazili Reding sa 2:1 u gostima, dok su Plave ptice bile bolje kod kuće od Birmingema, posle preokreta. Farkeov sastav neporažen je na sedam vezanih domaćinstava u ligi, a sedam minulih duela završila je golom na obe strane. U šest od tih sedam mečeva zaokružen je i znak GG&3+.

Ove dve ekipe nisu se sastajale međusobno od dvoboja u okviru Liga kupa pre skoro dve i po godine, kada je Norič slavio sa 3:1 u Velsu. Ukupno pet od sedam njihovih okršaja završilo se sa tri ili više pogodaka, a na svih sedam duela nije bilo remija.

Nešto kasnije, od 16.00 na teren će Reding srpskog stratega Veljka Paunovića. Pred Rojalsima je izazovno gostovanje u zapadnom delu Londona, Brentfordu. Obe strane trenutno zauzimaju mesta u plej-ofu. Pčele sede na šestom mestu, na samo bod zaostatka za Kraljevima, koji su peti, ali izabranici Veljka Paunovića imaju lošiju gol-razliku.

Brentford je u utorak remizirao 1:1 sa još jednom ekipom koja juri za promocijom, Votfordom, dok je Ivan Touni postigao 16. gol u sezoni iz jedanaesterca i tako poništio pogodak Troja Dinija.

Strateg Brentforda Tomas Frank, koji je i sam dobio žuti karton na kraju utakmice pošto su se stvari zahuktale, tvrdio je da je njegov tim "apsolutno uništio" Votford i da je komotno trebalo da pobedi. Ipak, i taj remi omogućio je njegovom timu da produži niz bez poraza na 12 utakmica, što je najduža serija u prvenstvu ove sezone.

Brentford je do sada samo jednom izgubio kod kuće u ovoj kampanji i to se desilo početkom oktobra protiv Prestona, ali je remizirao na pet od poslednjih šest utakmica na novom Brentford Komjuniti stadionu.


GOLOVI U LIGI

Reding stiže u glavni grad posle pobede prošle nedelje u gostima Kvins Park Rendžersu sa 1:0, koja je prethodila porazu od lidera Noriča sa 2:1 na stadionu Madejski u sredu. Tinejdžerska senzacija Majkl Olise postigao je pogodak u oba meča. Bio je to četvrti poraz Rojalsa u poslednjih šest domaćih utakmica, pa će sastav Veljka Paunovića možda biti zahvalan što ovog vikenda ide u goste.

Ove sezone Kraljevi su samo dva puta izgubili na gostovanjima - samo je Bornmut izgubio manje - i u svakom od svojih devet gostujućih mečeva postigli su pogodak, osim jednog, kada je bilo 0:0 u Midlzbrou u oktobru. Takođe, samo su Bornmut i Blekburn postigli više golova ukupno u ligi, ali Rojalsi su primili najviše pogodaka od bilo kog rivala u prvih šest - 23, što je pet više od nekog drugog tima koji se nada promociji.

Tradicija nije išla naruku Redingu na gostovanjima Brentfordu, doduše bilo je to na Grifin parku. Pobedio je u samo dva navrata u poslednjih 14 putovanja na taj stadion, pa se sada u taboru Paunovićevog kluba nadaju da će im stadion Brentford Komjuniti doneti više sreće.

"Srećom nemamo novih povreda. Nažalost, niko od povređenih igrača nije oporavljen da bi bio spreman za Brentford. Svift je u završnoj fazi oporavka, gledamo kako da izgradimo njegovu kondiciju i verovatno mu pružimo utakmicu sa mlađima od 23 godine, što će pomoći. Brentford će biti težak rival. Imali smo priliku da ga vidimo uživo u utorak - tako da smo svesni njegovih kvaliteta. Takođe, svesni smo da imaju jedan dodatni dan za oporavak. Tako da će to biti izazov. Ali mi uvek dajemo sve od sebe", otkrio je menadžer Veljko Paunović uoči prve posete novom stadionu Brentforda.

Drugi srpski kormilar u Čempionšipu Vladimir Ivić, putuje sa Votfordom na stadion Džona Smitsa da se suoči sa Hadersfildom. Pokušaće nekadašnji strateg PAOK-a i Makabija iz Tel Aviva da sastavi niz od četiri meča bez poraza u ligi. Neće mu biti lako, jer iako je u minula dva kola sakupio samo bod, Hadersfild je u seriji od tri pobede kod kuće i kao takav nije naivan.

Vladimir Ivić je ostao vidno frustriran zbog nekih odluka tokom remija Votforda sa rivalom za ulazak u Premijer ligu, Brentfordom, ranije ove nedelje. Ipak, Stršljenovi su upisali sedam bodova od mogućih devet, što je rezultiralo da ostane u gornjem domu. Golovi ostaju problem za ovaj dobro sklopljeni sastav, ali u timu očekuju da se situacija popravi jer, uprkos golovima iz penala, Troj Dini pravi zamah sa šest uzastopnih startova posle oporavka od povrede.

Što se tiče Hadersfilda, oni se suočavaju sa ekipom sa drugim najboljim defanzivnim rekordom u diviziji. Primera radi, Stršljenovi nisu primili gol na osam od dosadašnjih 19 mečeva u prvenstvu, a u 15 od 19 navrata meč su završili 0-2. Najviše dva gola na njihovim duelima viđeni su na sedam od proteklih osam okršaja.

Iako je španski trener Karlos Korberan odmarao nekoliko ključnih ljudi za utakmicu u Bornmutu, to se nije isplatilo jer su Terijeri sredinom nedelje zabeležili remi bez golova protiv Koventrija u gostima. Korberan je možda bio relativno zadovoljan zaradom boda protiv jednog od ekipa u dobroj formi, s obzirom na to da je rezultat bio dovoljan da nebesko-plavi ostanu ispod njih na tabeli.

Međutim, to je bilo peto gostovanje bez uspeha, rekord koji prirodno vrši veći pritisak na Hadersfild da nastavi da koristi svoje igre na poznatijoj teritoriji.

"Oni su tim koji ima dobru organizaciju, menjaju svoj sistem, ali mi moramo da se prilagodimo. Nije važno kako igraju, radi se o tome kako želimo da mi igramo i šta ćemo da radimo na terenu. Poštovaćemo ih, znamo da je to teška utakmica u gostima", rekao je Ivić.

Prvi strelac ekipe Žoao Pedro suočiće se sa kasnim testom kondicije uoči puta, budući da je Ivić oprezan da ne rizikuje.

"Pred meč ćemo videti kakav će biti Žoao Pedro i doneti odluku da li je spreman za utakmicu. Šansa je 50-50 i u ovom trenutku želimo da razmišljamo o zdravlju igrača. Jer, ako nije na 100 odsto, onda bih rizikovao da izgubim igrača na duži period, a ne želim to da radim", završio je srpski šef struke Votforda.

ČEMPIONŠIP - 20. KOLO

Petak

Preston - Bristol Siti 1:0 (1:0)

/Džonson 21pen/

Subota

13.30: (2,10) Norič (3,45) Kardif (3,50)

16.00: (3,05) Birmingem (2,95) Midlzbro (2,55)

16.00: (1,82) Brentford (3,45) Reding (4,70)

16.00: (3,60) Hadersfild (3,20) Votford (2,15)

16.00: (4,40) Luton (3,50) Bornmut (1,85)

16.00: (2,60) Milvol (2,95) Notingem Forest (3,00)

16.00: (2,75) Roteram (3,10) Derbi (2,70)

16.00: (2,60) Šefild Venzdej (3,00) Koventri (2,95)

16.00: (2,75) Stouk (3,10) Blekburn (2,70)

16.00: (2,20) Svonsi (3,25) Barnsli (3,45)

16.00: (3,25) Vikomb (3,20) Kvins Park Rendžers (2,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Danijel FarkeVeljko PaunovićVladimir IvićNoričvotfordRedingČempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara