Četiri ulaznice i gomila pitanja: Santos favorit, Vonderers uzrujan, Furija zadržala Palasiosa

Vreme čitanja: 5min | uto. 09.03.21. | 22:00

Noćas na programu start drugog kola kvalifikacija za Kopa Libertadores

Posle abnormalne 2020. godine, u kojoj pandemija korona virusa nije dozvolila da se najprestižnije klupsko takmičenje Južne Amerike održi u predviđenim rokovima - zbog kojeg je odložena Kopa Amerika za narednu godinu - KONMEBOL se nada da će ovogodišnji Kopa Libertadores realizovati u predviđenom planu, kao i da će se konačno održati 47. izdanje najstarijeg reprezentativnog takmičenja.

Zbog činjenice da je protekla kampanja završena tek u januaru ove godine, sam početak 62. po redu izdanja Kupa Oslobodioca Amerike već kasni, ali zvanično organizaciono telo uverava da će se sve vratitu u unapred zacrtane rokove, budući da će se takmičenje igrati tokom čitave godine, osim u periodu predviđenom za odigravanje Kopa Amerike, koju ove godine organizuju Argentina i Kolumbija.

Izabrane vesti

23.15: (1,25) Santos (5,20) Deportivo Lara (11,0)

Prvobitan datum za početak kvalifikacija trebalo je da bude 5. februar. Međutim, prvenstvo i nacionalni kupovi u pojedinim državama poput Brazila, Čilea i Urugvaja još nisu bili završeni, pa stoga još nisu bili poznati svi učesnici novog izdanja najeminentnijeg takmičenja na Zelenom kontinentu.

Predviđena su tri kvalifikaciona kruga koja će se igrati sistemom direktne eliminacije, a kroz koje će proći 19 klubova, od kojih će tek četiri doći do grupne faze takmičenja. Dakle već je poznato 28 ekipa učesnika, a start grupne faze zakazan je za 9. april.

Samo finale predviđeno je za 20. novembar, ali još nije poznato na kom stadionu će biti održano. U užem izboru nalaze se čak sedam stadiona u Argentini, od toga njih njih pet su na području Buenos Ajresa, a kao opcije ponuđena su i dva zdanja u Brazilu, kao i gvajakilski Monumental u Ekvadoru.

Prva runda kvalilifikacija, koja je sadržala šest timova, startovala je 23. februara, a učešće u narednoj rundi obezbedili su favoriti Guarani, Universidad Katolika (iz Ekvadora) i Karakasa. Prvi susreti druge faze, koja sadrži 16 ekipa, na programu su noćas u dva termina, od 23.15 očekuju nas dva meča u Sao Paulu, Santos će ugostiti predstavnika venecuele Deportivo Laru, dok će u isto vreme u Montevideu Vonderersi biti domaćin Bolivaru. Po završetku ovih susreta, od 01.30 svoj meč odigraće predstavnici Čilea i Ekvadora, odnosno Union Espanjola i Independijente del Valje.

Santos - Lara 23.15

Brazil će ove sezone, barem u zvaničnim nastupima, imati sedam, umesto dosadašnjih šest učesnika u Kopa Libertadores. Palmeiras, kao osvajač minulog izdanja, ostvario je direktno učešće u narednoj sezoni. Međutim, i da nije to učinio, osvojenim nacionalnim Kupom prethodnog vikenda, opet bio bio direktno promovisan u grupnu fazu takmičenja. Upravo zbog njegovog plasmana u grupnu fazi, otvorilo se dodatno mesto za brazilske ekipe, pa sada gledamo prošlogodišnjeg finalistu Santos, kako u novu sezonu kreće iz druge runde kvalifikacija.

Sveci su apsolutni favoriti u dvomeču protiv venecuelanskog predstavnika Deportivo Lare, koji je svoje mesto u kvalifikacijama obezbedio zauzimanjem trećeg mesta u nacionalnom prvenstvu za 2020. godinu. Pored očigledno kvalitetnijeg igračkog kadra, ekipa sa Vile Belmiro, iako je završila tek na osmom mestu u brazilskom šampionatu, imaće i dodatnu prednost u spremi, jer se tek nedavno završilo prvestvo u ovoj državi, dok je Lara poslednji takmičarski susret odigrala još 15. decembra protekle godine.

Međutim, ekipa iz Barkisimenta je prikazala dobru formu na prethodne tri utakmice prijateljskog karaktera, a koje je rešila u svoju korist, dok Santos na poslednjih pet susreta u svim takmičenjima, nije uspeo da ostvari nijedan trijumf.

Vonderers - Bolivar 23.15

Urugvaj još nije dobio šampiona za 2020. godinu. Bez obzira na to, prvak i viceprvak ove države biće direktno promovisani u grupnu fazu takmičenja, dok su preostala dva predstavnika ove države osuđeni na kvalifikacije. Liverpul iz Montevideo već je otpao u prvoj rundi, posle eliminacije od Universidad Katolike, a čast Urugvajaca ostao je da brani još jedan klub iz Montevidea.

23.15: (1,97) Montevideo Vonderers (3,35) Bolivar (3,60)

Vonderersi će noćas na Alfredo Viktor Vijera stadionu ugostiti Bolivar, trećeplasiranu ekipu bolivijskog šampionata. Blaga prednost u ovom duelu dodeljena je domaćinu, samo zbog kontinuiteta nastupanja, jer je u Urugvaju u toku treća faza nacionalnog prvenstva, dok je sa druge strane Bolivar svoj poslednji zvanični okršaj imao 31. decembra, mada je pre nešto više od dve nedelje odigrao prijateljski susret sa Kruzeirom u kom je poražen minimalnim rezultatom.

Međutim, iako sa više odigranih utakmica u ovoj godini, Vonderersi u ovaj susret ulaze vidno uzrujani, posle teškog poraza proteklog vikenda, kada ih je komšijski klub Montevideo Siti, inače filijala plavog mančesterskog kluba, koji je, ni manje ni više, mlađi čitav jedan vek, deklasirao rezulatatom 8:2.

Union Espanjola - Independijente del Valje 01.30

U preostalom susretu noćašnjeg programa sastaju se Unios Espanjola i Independijente, u kojem, barem u dosadašnjem analiziranju, nema izrazitog favorita. Crvena Furija iz Santjaga protekle sezone u čileanskom prvenstvu zavšila je na trećoj poziciji, propuštajući u određenom trenutku da se ozbiljnije uključi u borbu za titulu prvaka. Sa druge strane, Independijente u novu sezonu najjačeg klupskog takmičenja na kontinentu, kao i njihov noćašnji domaćin, takođe ulazi kao trećeplasirana ekipa nacionalnog prvenstva iz minule sezone.

01.30: (2,75) Union Espanjola (3,25) Independijente del Valje (2,45)

Što se tiče forme, u donekle boljoj poziciji nalazi se ekvadorski predstavnik, iz razloga što je prvenstvo u ovoj državi startovalo 21. februara i već su odigrana tri kola, u kojima je ekipa iz predgrađa Kita, doživela dva poraza i ostvarila jednu pobedu. Espanjola je poslednji zvaničan susret odigrala 15. februara, kada je u gostima poražena sa 4:1 od Kobresala.

Ono što zabrinjava čelnike Španaca jeste da su slabiji za Misaela Davila koji je prešao u redove Palestinaca. Malo je falilo da ostanu i bez najefikasnijeg igrača iz prethodne sezone, koga su, ni oni sami ne znaju kako, ipak zadržali. Urugvajski napadač Kristijan Palasios i ove sezone biće udarna igla sastava sa stadiona Universidad SEK u Santjagu.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 2. RUNDA

Utorak

23.15: (1,25) Santos (5,20) Deportivo Lara (11,0)

23.15: (1,97) Montevideo Vonderers (3,35) Bolivar (3,60)

Sreda

01.30: (2,75) Union Espanjola (3,25) Independijente del Valje (2,45)

23.15: (1,95) Universidad Katolika (3,30) Libertad (3,80)

Četvrtak

01.30: (3,70) Karakas (3,00) Junior (2,10)

01.30: (1,20) Gremio (6,00) Ajakučo (12,0)

01.30: (2,90) Universidad de Čile (3,00) San Lorenco (2,50)

Petak

01.30: (2,45) Guarani (2,85) Atletiko Nasional (3,10)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresJužna AmerikaUnion EspanjolaIndependijente del ValjeSantosMontevideo VonderersBolivar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara