Dimitri Paje protiv Liona (©Reuters)
Dimitri Paje protiv Liona (©Reuters)

Choc des Olympiques - Na Velodromu samo tri boda dolaze u ozbir

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.05.22. | 14:25

Marselj ima priliku da jednim udarcem ubije dve muve

Pari Sen Žermen nije imao ozbiljnu konkurenciju za šampionsku titulu u ovoj sezoni, ali je Marselj bio taj koji je najviše pokazao posle Svetaca. Sastav Horhea Sampaolija to mora da potvrdi u poslednja četiri kola i overi drugo mesto na tabeli koje garantuje direktan plasman u Ligu šampiona naredne sezone.

Lion je igrao dosta nestabilno, ali još uvek može da se izbori za poziciju koja vodi u evropska takmičenja, tako da treba očekivati izuzetno zanimljiv obračun dva Olimpika.

Izabrane vesti

Četi argentinskog stručnjaka pobeda donosi šest bodova prednosti u odnosu na trećeplasirani Ren, što znači da bi je dovela na prag ostvarivanja cilja. Fudbalere Liona poraz i matematički ostavlja bez plasmana u elitno takmičenje, ali im ozbiljno ugrožava šanse za izlazak na evroscenu. To bi bio veliki udarac za jedan od najtrofejnijih francuskih timova, pa nema sumnje da će Bošovi puleni biti veoma motivisani od prvog minuta.

Marselj je uvek favorit na svom Velodromu, ali ovaj meč mu stiže nakon prve utakmice polufinala Lige konferencije u gostima protiv Fajenorda, koja je fizički bila dosta zahtevna i na kraju se nije okončala kako se tim sa Velodroma nadao (2:3). Sa druge strane ekipa Petera Boša je imala čak sedam dana za pripremu ovog meča koji dočekuje u dobrom raspoloženju nakon ubedljivog slavlja nad Monpeljeom (5:2).

Lion je u prvom međusobnom meču dva tima ove sezone slavio posle preokreta sa 2:1, dok je prošle sezone na Velodromu bilo uzbudljivih 1:1. Marselj je poslednji međusobni okršaj na svom stadionu dobio u novembru 2019. godine, kada je bilo 2:1, a pre toga je bio u crnoj seriji od pet utakmica bez pobede nad velikim rivalom.

U najavi susreta, mimo očekivanja, treneri Marselja i Liona su u superlativima pričali jedan o drugom.

"Sećam se kada je bio selektor Čilea. Igrao je veoma agresivno i sa puno presinga na zadnju liniju protivničke ekipe, kao i dva niska centralna defanzivca sa neverovatnom energijom. Radio sam sa jednim njegovim igračem u Leverkuzenu, Čarslom Aranguizom. Puno mi je pričao o Sampaoliju. Veoma je interesantan trener", rekao je Peter Boš o Argentincu.

Sampaoli je istakao da je njegovom kolegi potrebno vreme kako bi doveo stvari na svoje mesto u Lionu.

"Pohvale od kolega su uvek značajne. Boš je stigao u Lion sa određenom idejom, više je nego sposoban da vodi ekipu skrojenu za Ligu šampiona. Na početku sezone su svi smatrali da je Lion kvalitativno najbliži PSŽ-u. Moguće da trener nije uspeo da pronađe kontinuitet koji je želeo. Kažem to jer poznajem Bošove timove, potrebno mu je vreme. Ovaj tim je pravljen za elitno takmičenje, trenutno je daleko, ali rekao bih i nezasluženo. Ima kvalitet da se vrati", rekao je bivši selektor Čilea i Argentine.

Kada su postave u pitanju, Sedrik Bakambu je odigrao samo poluvreme u Roterdamu minulog četvrtka jer se tek oporavio od povrede kolena. Tako se Arkadijuš Milik očekuje u startnih 11, dok bi u timu trebalo da bude i bivši fudbaler Arsenala Sead Kolašinac. Procena je da će fudbaler iz BiH igrati po levom boku, a da će Luan Peres zauzeti mesto u srcu odbrane umesto Dujeta Ćaleta Cara. Van stroja su zbog povreda Leonardo Balerdi (rame) i Konrad de la Fuente (koleno).

S druge strane Lion će biti prilično hendikepiran, jer iskusni golman Antoni Lopes ima problema sa leđaima i procena je da ga neće biti u 11. Među stativama se opet očekuje Žulijan Polersbek. van stroja su i Maksens Kakere i Tangi Ndombele, dok su pod znakom pitanja i Leo Duboa, Džejson Denjaer i Sinali Diomande zbog povreda.

NAJAVLJENE POSTAVE

Marselj (4-3-3): Mandanda - Ronže, Saliba, Peres, Kolašinac - Genduzi, Kamara, Žerson - Under, Milik, Paje

Lion (4-3-3): Polersbek - Gusto, Da Silva, Lukeba, Enrike - Paketa, Mendes, Auar - Tete, Dembele, Toko Ekambi

FRANCUSKA 1 – 35. KOLO

Petak

Strazbur - PSŽ 3:3 (1:1)

/Gameiro 3, Verati 75ag, Kasi 90+1 - Mbape 23, 68, Hakimi 64/

Subota

Lans - Nant 2:2 (0:2)

/Kosta 67, Kalimuendo 81pen - Simon 8, 32/

Ren - Sent Etjen 2:0 (1:0)

/Majer 41, 84/

Nedelja

Troa - Lil U TOKU

15.00: (2,35) Brest (3,35) Klermon (3,30)

15.00: (2,30) Lorijan (3,10) Rems (3,35)

15.00: (1,40) Monako (4,50) Anže (8,50)

15.00: (1,80) Monpelje (3,70) Mec (5,00)

17.05: (3,80) Bordo (3,60) Nica (2,05)

20.45: (2,40) Marselj (3,40) Lion (3,15)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Olimpik LionMarseljArkadijuš MilikSead KolašinacHorhe SampaoliPeter Boš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara