Luis Himenez (desno), fudbaler Magaljanesa (©AFP)
Luis Himenez (desno), fudbaler Magaljanesa (©AFP)

Clásico de la Chilenidad: Davno zaboravljeni južnoamerički derbi

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.01.23. | 21:00

Najtrofejniji čileanski fudbalski klub Kolo Kolo ove nedelje od 23.00 časova igra za trofej Superkupa protiv Magaljanesa, velikog rivala iz prve polovine 20. veka, koji je posle 84 godina posta jesenas podigao pehar – nacionalni kup

Postoje, pogotovo u Južnoj Americi, neki fudbalski rivaliteti koji su pod teretom vremena pali malo u zaborav. Čak i među samim navijačima. Na jedan takav podsetili su nas Čileanci, na zapadu Zelenog kontinenta će se odigrati nekada najveći derbi te zemlje, između Kolo Kola i Magaljanesa. I to za trofej, od 23.00 časova po srednjoevropskom vremenu će igrati meč Superkupa Čilea.

U vreme kada je u ovoj zemlji najvažnija sporedna stvar na svetu tek počinjala da poprima profesionalne obrise, Kolo Kolo i Magaljanes su bili najbolji klubovi. Prve tri titule je osvojio Magaljanes, u periodu od 1933. do 1935. godine, a do početka Drugog svetskog rata od devet titula ova dva kluba su rasporedila među sobom sedam trofeja. Magaljanes je vodio sa 4:2.

Izabrane vesti

Međutim, od te 1938. do današnjeg dana klub iz predgrađa prestanice Santijaga, San Bernarda, nije osvojio više nijednu titulu. Kolo Kolo je u međuvremenu jesenas stigao do 33.

Štaviše, Magaljanes nije ni proveo nešto mnogo sezona u elitnom fudbalu. Imao je neki uspon osamdesetih godina prošlog veka, u periodu od 1981. do 1983. zauzimao je redom šestu, treću, pa četvrtu poziciju. Ta generacija je među navijačima i medijima dobila nadimak Komandosi, ali fudbalski je „poginula“ 1986, kada je ispala u Segundu. Samo godinu dana pre toga je učestvovala u Kopa Libertadoresu, bila je treća u grupi sa Penjarolom, Bela Vistom i baš Kolo Kolom.

23.00: (1,48) Kolo Kolo (4,00) Magaljanes (6,50)

Dno je Megaljanes dotakao 1993. godine, ispadanjem u treći rang. U njemu se zadržao dve godine. Kasnije je sve vreme bio u Segundi. Jedne sezone je samo uspeo da iskorači malo, 2011, kada je stigao do finala Kupa Čilea, ali je tamo poražen.

I tako sve do 2022. godine. U prošloj sezoni napokon su Albiselestasi uspeli da budu najbolji u drugom rangu, da se domognu promocije u Primeru, a sve to su krunisali osvajanjem Kupa Čilea. Prvi put u istoriji, za prvi trofej posle 84 godine.

Zvezda tima u tom uspehu bio je Luis Himenez, bivši fudbaler Fjorentine, Lacija, Intera i Vest Hema. Poslednjih desetak sezona je igrao u Aziji, za Al Ahli iz Dubaija, Al Naser, Al Garafu, Katar… Saigrač mu je nekadašnji vezista Blekburn Roversa i reprezentacije Čilea, Karlos Viljanueva, koji je godinama nastupao na Bliskom istoku za Al Ahli Dubai, Al Itihad i Al Fajhu. Himenez ima 38, a Viljanueva 36 godina, ali će i pored toga i ove sezone da igraju za Magaljanes.

Predstoji im krajem februara borba za plasman u Kopa Libertadores. Doskorašnji drugoligaš se za to pravo izborio osvajanjem trofeja, a u 2. kolu kvalifikacija rival će mu biti bolivijski Olvejz Redi.

Pre toga predstoje mečevi na domaćoj sceni, počev od popularnog Klasiko de la Čilenidada, na koji se čekalo još od 2. maja 1992. godine. Tada su se sastali u Kupu Čilea i na Monumentalu odigrali 2:2. Doduše, Kolo Kolo je igrao sa rezervnim timom, pošto je četiri dana kasnije igrao u Kopa Libertadoresu protiv Barselone u Gvajakilu (Ekvador).

Od tog susreta Kolo Kolo je osvojio 15 titula i pet nacionalnih kupova. Igrao je i jedno finale Kopa Sudamerikane, 2006. godine. Magaljanes je bio u zapećku, igrao je malo praćene utakmice na svom stadionu „Luis Navaro Aviles“, na koji staje tek 2.516 gledalaca.

ČILE – SUPERKUP

Nedelja

23.00: (1,48) Kolo Kolo (4,00) Magaljanes (6,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kolo KoloČile 1Magaljanes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara