Huan Antonio Pici i Marselo Galjardo (©Reuters, ©Shutterstock)
Huan Antonio Pici i Marselo Galjardo (©Reuters, ©Shutterstock)

Clasico Viejo – najstarije rivalstvo u Argentini

Vreme čitanja: 7min | čet. 04.03.21. | 23:06

Noćas u Santijago del Esteru meč Superkupa Gaučosa. River Plejt juri drugi trofej u ovom takmičenju, a Rasing premijerni

Meč argentinskog Superkupa za prošlu godinu, između Rasinga i River Plejta, odlagan je nekoliko puta zbog pandemije korona. Noćas (02.10) na stadionu Uniko Madre de Sidades u proviciji Santjago del Estero, Akademci i Milioneri, konačno će imati priliku da odmere snage, u borbi za trofej.

River Plejt, učesnik je Superkupa, kao osvajač nacionalnog kupa 2019. godine, dok je Rasing ima ulogu šampiona Primera divizije za sezonu 2018/19. Timu koji predvodi Marselo Galjardo ovo je četvrto učešće, a u predhodna tri, jednom su uspeli da trijumfuju 2017. godine, i to protiv ljutog rivala Boke Juniors. Klub iz plavog dela Aveljanede, debituje u ovom takmičenju, a ako je verovati po sadašnjoj statistici, ona je na strani ekipe Huana Antonija Picija. Nijedan tim do sada nije uspeo da ponovi osvajanje ovog pehara, koji se dodeljuje od 2012. godine. Pitanje je jednostavno. Da li će River postati jedini tim sa dva naslova Superkupa ili će se Rasing pridružiti listi osvajača?

Izabrane vesti

Dobijajući inspiraciju na osnovu evropskih takmičenja, ideja o argentinskom Superkupu, zaživela je 2012. godine, kada je AFA u pokušaju da uvede inovacije u trenutni sistem, uspostavila takmičenje na kojem će igrati šampion Primera divizije i Kupa Argentine. Prvo izdanje održano je iste godine, kada se Boka Juniors, kao osvajač kupa, suočila sa Arsenalom, šampionom formata Klausura 2012, na stadionu Bisentenario u San Fernandu de Katamarki. Kako je meč završen bez golova, pobednika su odlučili jedanaesterci, a to je bila ekipa iz Sarandija. Do danas na listu osvajača ovog trofeja upisali su se Velez (2013), Urakan (2014), San Lorenco (2015), Lanus (2016), već pominjani River (2017) i Boka Juniors (2018).

Odluka o osvajaču Superkupa treći put u istoriji biće doneta okršajem klubova iz velike petorke argentinskog fudbala. Prvi put bilo je to 2015. godine kada su se sastali San Lorenco i Boka, drugi put dogodio se čuveni Superklasiko. Međutim, noćašnji duel ima i dodatnu težinu jer ponovo pokreće jedno od večitih diskusija - koji je najstariji Klasik u argentinskom fudbalu?

02.10: (6,00) Rasing (3,70) River Plejt (1,55)

Urugvajski Klasik između Nasionala i Penjarola, zvanično je najstarije rivalstvo van Starog kontinenta i samim tim smatra se najstarijim na tlu Južne Amerike. U godinama kasnije, stvarala su se i mnoga druga rivalstva, neka su se održala do danas, a neka su prestala da postoje, uglavnom početkom tridesetih godina prošlog veka i prelaskom iz amaterizma u profesionalnu eru, kada se nekoliko klubova ugasilo.

Matijas Suarez (©Reuters)Matijas Suarez (©Reuters)

Posle urugvajskog, epitet drugog najstarijeg rivalstva, danas može se reći jednog od najpopularnijih, poneo je onaj između Rivera i Boke, čuveni Superklasiko. Za njima sledi paragvajski okršaj Olimpije i Sero Portenja, potom i brazilski Fla-Flu i ostali gradski okršaji Rio de Ženeira... Međutim, u Argentini su se gotovo na samom početku određenih i prihvaćenih rivalstava kao zvaničnih Klasika, pojavile brojne debate, uglavnom vođene pitanjem, ko su protagonisti najstarijeg rivalstva u zemlji? Ono što je zasigurno utvrđeno, jeste da sukob Boke i Rivera, danas, ali i gotovo od samog početka predstavlja najveće rivalstvo, ali daleko od toga da je ono najstarije u zemlji Gaučosa.

Klasik između Rivera i Rasinga, smatra se najstarijim među velikanima argentinskog fudbala, a obično ga tako i oslovljavaju “Clasico Viejo” – Stari klasiko. Oba kluba došla su do organizovanog fudbala, iliti zvaničnih liga u okviru AFA, 1905. godine dok su još uvek Britanci upravljali Argentinskom fudbalskom ligom. Uprkos činjenici što su klubovi osnovani 1903. godine, odnosno 1901, oba tima su prihvaćeni u tada treću kategoriju, ali su nastupali u različitim zonama.

Prvi zvaničan susret odigrali su 22. aprila 1906. godine u drugoj kategoriji, na terenu River Plejta, koji se nalazio u kraju Darsena Sud, u neposrednoj blizini današnjeg Bokinog stadiona. Istorija ukazuje na pobedu Rasinga od 3:1, a revanš utakmica, odigrana nešto kasnije, takođe je pripala timu iz Aveljanede sa 3:2. Nijedan od klubova pomenute sezone nije imao sjajnu kampanju, jer je među sedam učesnika, koliko ih se takmičilo u ligi, Rasing završio kao treći, dok je River bio pretposlednji.

U sezoni odigranoj 1907. godine, oba tima vodila su dobru kampanju. Pored ligaških obaveza, Rasing je kao tim sa siromašnog juga, jačao sa igračkim kadrom u odnosu na klubove iz susedstva, dok je River bio u potrazi za zemljištem na kojem bi izgradio novi stadion, što nije bilo ni malo lak posao tih godina u Buenos Ajresu. Iste godine Milioneri su završili kao prvaci svoje zone, dok su Akademci bili drugoplasirani u svojoj iza Nasionala iz Floreste, kluba koji je kasnije izborio učešće u najvišem rangu, upravo porazivši River u finalu.

Te godine nije bilo međusobnih utakmica, ali 1908. godine istorija ih je spojila u finalu turnira. U polufinalu River je pretukao Fero Karil Oeste sa 5:1, dok je Rasing savladao Boku minimalnim rezultatom. Finale se održalo 13. decembra na stadionu GEBA (Gimnasia y Esgrima de Buenos Aires), gde su Milioneri trijumfovali sa 2:1, ali su Akademci uložili žalbu na suđenju u tom susretu. Naposletku žalba je uvažena od strane AFA, koja je odlučila da se odigra nov susret 27. decembra, na kom je River samo potvrdio svoju nadmoć i sa ubedljivih 7:0 savladao tim iz Aveljanede.

Nadaleko je poznat jedan incident sa ovog meča, koji je prouzrokovao težak debakl Rasinga. Naime, tadašnji golman Akademaca, Alfredo Lamure protestovao je kod glavnog sudije, za grub start jednog od Riverovih igrača. Kada mu prigovor nije prošao, čuvar mreže je odlučio da skine dres, koji je okačio o prečku gola, i napustio teren. Kako tada pravilima nisu bile propisane izmene, Rasing je ostao sa igračem manje i inprovizovanim golmanom, a epilog svega je već poznat. Tek 1911. godine, obe ekipe ponovo će se susresti, ali ovoga puta u Primera diviziji.

Fudbaleri Rasinga (©Reuters)Fudbaleri Rasinga (©Reuters)

Možda je to bio rezultat koji je Riveru omogućio da dođe do prve divizije, ali vredi pomenuti da je Rasing ulaskom u najjači rang, tri godine kasnije, pa sve do 1930, kada je prva liga prešla na profesionalni nivo, osvojio devet šampionskih naslova. Čak sedam je bilo vezano u period od 1913. do 1919. godine, što je osato nedostižan rekord do danas, dok je River prisvojio samo jednu. Sve se promenilo ulaskom u profesionalizam, gde su Milioneri u prve dve decenije prestigli Akademce po broju trofeja.

Danas, River je najtrofejniji klub sa 36 naslova, dok je Rasing na trećem mestu večne liste šampiona sa 18 sakupljenih pehara. Što se tiče broja međusobnih okršaja u svim takmičenjima, od 1905. godine pa do danas odigrana su 235 susreta, od kojih je 107 pripalo Riveru, naspram 66 koliko ih je Rasing rešio u svoju korist, dok je 62 puta okršaj završen bez pobednika.

Pojedini fudbalski istoričari tvrde da sukob između Rasinga i Rivera, ne predstavlja najstariji Klasik u Argentini, za ovaj pojam oni uzimaju obračun klubova Kilmeš Atletik i Arhentino Kilmeš. Zabuna, uglavnon nastaje zbog godina osnovanja ovih klubova, jer oni imaju daleko dublje korene od bilo koje danas aktivne fudbalske institucije. Kilmeš Atletik osnovan je 1897. godine, dok je Arhentino osnovan dve godine kasnije. Međutim, prvi zvaničan susret ovih klubova, odigran je tek mesec dana nakon Riverovog i Rasingovog okršaja. Ovo rivalstvo, pad nazivom Klasiko Kilmenjo, prestalo je da se odigrava pre više od 100 godina, a samo se jedne sezone obnovilo, kada su se oba kluba 1981. godine našla u Primeri B, dok se u preostalim periodima, kao i danas, između njih nalazi i po nekoliko rangova.

Napuštajući Buenos Ajres i njegovu širu zonu, ljudi iz provincije Santa Fe i grada Rosarija, imaju obilje dokumentacije koja dokazuje da je prvi Klasik u zemlji, koji je i danas aktivan, upravo onaj između njihova dva gradska kluba, Rosario Sentrala i Njuels Old Bojsa, koji su prvi okršaj, imali još 18. juna 1905. godine. Prema njihovim rečima, diskusiju treba rešiti i izmestiti iz okvira prestonice, jer se fudbal ne igra samo u Ajresu, već i u ostalim značajnim i važnim centrima širom države. Godinama, veliki broj klubova iz provincije, navikao je na marginalizaciju od strane AFA, pa tako i danas ogroman procenat tih institucija nije direktno povezan sa zvaničnim telom.

Milioneri i Akademci, sastaće se noćas ponovo, prvi put u borbi za trofej Superkupa. Na poslednjem susretu odigranom 18. avgusta 2018. godine, tim Marsela Galjarda održao je čas fudbala igračima Rasinga. Pošto su gubili sa 1:0, režiran je jedan od najubedljivijih preokreta u istoriji argentinskog fudbala, gde su Milioneri na kraju trijumfovali sa neverovatnih 6:1.

Što se tiče sastava, u timu Rivera, Galjardo neće moći da računa na Havijera Pinjolu, koji je van stroja zbog povrede, pa se na njegovom mestu najverovatnije očekuje Džonatan Majdana. I kolumbijski internacionalac Rafael Santos Bore je pod znakom pitanja, pošto je doživeo povredu ruke na predhodnom susretu u Liga Kupu protiv Platensea, pa je propustio ovonedeljne treninge tima. Kao njegova zamena pominje se Agustin Palavesiono, koji je tokom predhodnog prelaznog roka stigao iz Deportivo Kalija za obeštećenje od 1.500.000 evra.

S druge strane, u timu Rasinga, povreda prvog čuvara mreže Gabrijela Arijasa, otvorila je upitnik u vezi s golmanom. Arijas je pretrpeo nagnječenje rebara, pa nije mogao da završi susret sa Estudijantesom, na kojem ga je zamenio Gaston Gomez, od koga se očekuje da i noćas zauzme mesto čuvara mreže. Na inicijativu Huana Antonija Picija, iz engleskog premijerligaša Brajtona u tim sa El Silindra dovede Matijasa Skelota (31), dok je klupska legenda Lisandro Lopez (37) otišao u MLS, gde će braniti boje Atlante.

SUPERKUP ARGENTINE (SANTIJAGO DEL ESTERO – JEDAN MEČ)

Petak

02.10: (6,00) Rasing (3,70) River Plejt (1,55)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

River PlejtRasing KlubSuperkup Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara