Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Clássico da Rivalidade

Vreme čitanja: 7min | sre. 24.03.21. | 23:05

Botafogo i Flamengo su mrski rivali već više od jednog veka

Clássico da Rivalidade iliti Klasično rivalstvo. To je termin koji se koristi za imenovanje jednog od najvećih gradskih derbija Rio de Žaneira - Botafoga i Flamenga. Sve je počelo pre više od jednog veka, 13. maja 1913. godine, na stadionu General Saveriano, kad su se Fogao i Mengao prvi put sastali na jednoj fudbalskoj utakmici, a gol koji je postigao napadač po imenu Mimi Sadre, u 26. minutu susreta, bio je jedini na tom susretu, i doneo je pobedu crno-belom timu. Crveno-crni su svoju prvu pobedu protiv Bota izvojevali tek dve godine kasnije, u petom sukobu ova dva kluba 30. maja 1915.

Uprkos bogatoj istoriji obe fudbalske institucije, njihovo rivalstvo započelo je u nekom drugom sportu. Krajem 19. veka, veslanje je bilo najpopularniji sport u Riju. Posle veslačkih treninga, dečaci iz kvartova Praija do Flamengo i Botafogo, odlazili su na susedne plaže gde se igrao fudbal. Zvanično Clube de Regatas Botafogo, osnovan je 1894. godine, prvenstveno kao veslački klub, a 1904. nastala je i fudbalska sekcija, koja se, istina, tek 1942. godine spojila sa ostatkom sportskog društva, čineći danas poznato društvo pod nazivom Botafogo de Futebol e Regatas.

Izabrane vesti

01.35: (6,25) Botafogo (3,60) Flamengo (1,55)

Na uprotnoj strani, dečaci iz komšijskog kraja odlučili su da reaguju na ovu odluku vršnjaka iz Botafoga, stvarajući sopstveni veslački klub godinu dana kasnije, pod imenom Clube de Regatas do Flamengo, koji je u decembru 1911. godine otvorio vrata fudbalu, kada su nezadovoljni članovi Fluminenseove fudbalske sekcije prešli među redove Mengaa.

Pored gotovo urođenog rivalstva između veslačkih ekipa, zanimljivo je to što su i pre zvaničnog formiranja fudbalskih timova, njihovi sukobi u svetu najpopularnijeg sporta današnjice nastali skoro deceniju ranije, još oktobra 1903. godine. Do danas bilo je ukupno 373 zvaničnih duela ovih klubova, u kojima Flamengo prednjači po broju pobeda sa 137, naspram Botafogovih 112, dok je u 124 navrata susret završen bez pobednika.

Oba tima spadaju među velikih 12 brazilskog fudbala, ali je Mengao daleko uspešniji u broju odlikovanja sa sedam nacionalnih šampionata, tri kupa, čak 36 pehara državnog prvenstva Karioka, ali i sa daleko najvažnijim trofejima u Kopa Libertadores 1981. i 2019. godine. Sa druge strane i Fogao je imao svoje trenutke slave, naročito šezdesetih godina prošlog veka, kada je najviše pehara stiglo u klupske vitrine. Sa dve titule nacionalnog prvaka, 21 peharom šampionata Karioka i internacionalnim trofejom u Kupu KONMEBOL-a 1993, crno-beli tim sa Olimpika zauzima 10. mesto na večnoj listi šampiona.

-----------

* Nikad jače! Čak do 200% bonusa za SVE Mozzart igrače.

Sve što treba da uradiš je da depozit uplatiš i bonus ostvariš.

Saznaj više OVDE.

-----------

I pored velikog broja osvojenih trofeja, ova dva kluba samo jednom su se sukobila za titulu nacionalnog šampiona 1992. godine. U državnom šampionatu situacija je dosta drugačija gde su u devet navrata odlučivali o najboljem klubu Rio de Žaneira. I u ovom, kao i u nacionalnom segmentu, brojke su na strani Flamenga.

Međutim, postoji još jedno rivalstvo na relaciji ovih institucija. Rivalstvo koje se nikada nije održalo kao takvo, ali se njegove brojke konstantno menjaju i posle svake godine nanovo presabiraju i izuzetno su važne za pristalice oba kluba. Nešto što drugi klubovi u Brazilu nemaju, a to je nadmetanje u doprinosu igrača za nacionalnu selekciju. Za Flamengo se kaže da je klub koji je dao najviše igrača za nacionalni tim, ali se Botafogo diči jednom drugom činjenicom, a to je da je iz njegovog tima proisteklo najviše igrača koji su postali svetski šampioni.

Kroz oba sastava prošla su velika imena, a neka koja obogaćuju istoriju ovog rivalstva su legendarni čuvar mreže Ailton Korea de Aruda poznatiji kao Manga, Žoze Leandro Fereira, Karlos Mozer, Nilton Santos, Adilio de Oliveira i mnogi drugi...

Po osnivanju nacionalnog brazilskog šampionata 1959. godine i tokom naredne decenije šezdesetih, crveno-crni bili su redovna mušterija Botafoga. U tom periodu tim sa Olimpika čak pet puta je osvojio državno prvenstvo Karioka, a 1968. je postao je i fudbalski prvak Brazila. Među igračima koji su nastupali za tadašnji tim Bota, nalazila su se i neka od najvećih imena u svetu fudbala poput Garinče, Valdira Pareire poznatijeg kao Didi, Karantenje, Amarilda Tavaresa i Marija Zagala.

Stadion Botafoga (©Reuters)Stadion Botafoga (©Reuters)

Zagalo, popularni Vuk, karijeru je započeo u mlađim kategorijama Amerike iz Rio de Žaneira, kasnije je prešao u redove Flamenga, a potom se našao i u čuvenoj generaciji Bota. Osvojio je Svetsko prvenstvo kao igrač 1958. i 1962. godine, ali i u dva navrata kasnije, 1970. kao glavni trener i 1994. kao pomoćnik selektoru. Bio je prva osoba koja je osvojila Mundijal kao igrač i trener. Između ostalog, bio je strateg u oba kluba za koja je nastupao, sa Botafogom, koga je predvodio 1975. godine, nije zabeležio zapaženije rezultate, ali je sa Flamengom u tri mandata osvajao titule. Prvu u periodu od 1972. do 1974. sa igračima poput čuvenog Argentinca Loka Dovala i Paula Sezara poznatijeg kao Kažu, drugi put sredinom osamdesetih u generaciji koja je predvođena legendarnim Zikom, i poslednji put na klupi Mengaa sedeo je 2001. kada je bio nadređeni našem Dejanu Rambu Petkoviću.

"Uvek sam uživao veliko poštovanje od strane Flamenga, a sa druge strane Botafogo mi je pomogao da se ostvarim i kao igrač, gde sam kasnije započeo i trenersku karijeru. To su dva velika kluba. Ali kada me pitaju za koga navijam, uvek kažem - ja sam za oba tima. Ipak, moj život je bio nacionalna selekcija", rekao je Zagalo.

Dueli između Flamenga i Botafoga uglavnom su pamćeni po velikom broju golova, kao dokaz za to, svedoče neki rezultati koji predstavljaju najubedljivije pobede na obe strane. Prvi put velika goleada viđena je 15. avgusta 1926. kada je Botafogo savladao Mengao sa 8:1. Godinu dana kasnije 29. maja, crveno-crni su se osvetili za ovaj poraz rezultatom 9:2, takođe u okviru šampionata Karioka. Međutim i u nacionalnom šampionatu bilo je visokih rezultata, teniskih, kako bi ih drugačije nazvali. Na Flamengov 77. rođendan 15. novembra 1972, Alvinegrosi su ga doslovno ponizili rezultatom 6:0. Gotovo deceniju kasnije, 8. novembra 1981. godine Mengao se osvetio istim rezultatom, a kao vrhunac svega bilo je osvajanje trostruke krune te godine, posle nacionalnog prvenstva i Kopa Libertadores, crveno-crni postali su i svetski klupski šampioni, savladavši Liverpul u finalu Interkontinentalnog kupa.

Prvi i jedini put Flamengo i Botafogo su odlučivali o sudbini nacionalnog prvenstva 1992. godine. Međutim, ova godina ostala je upamćena i po jednom tragičnom događaju. Naime, u prvom meču odigranom 12. jula, na tribinama čuvene Marakane našlo se preko 102.000 gledalaca. Jedna od tribina bliže polju za igru, gde su se nalazili navijači Flamenga, popustila je pod njihovom težinom, a mnoge pristalice upale su u takozvane rovove u konstrukciji stadiona. Tom prilikom život su izgubila tri navijača, a preko 200 ih je bilo sa težim i lakšim povredama. Meč se završio rezultatom 3:0 u korist Mengaa.

Sedam dana kasnije, takođe na Marakani, odigran je i revanš, koji se završio nerešenim ishodom 2:2, što je Flamengu donelo treću titulu prvaka zemlje. Oba susreta te godine imala su posetu preko 100.000 gledalaca, i svrstavaju se među 20 mečeva sa najvećim brojem publike između ovih klubova. Onaj sa daleko najviše navijača odigran je 15. decembra 1962. u šampionatu Karioka, kada se na tribinama, gde drugde nego na Marakani, našlo 158.994 gledalaca.

Posle Botafogovog ispadanja u seriju B, rivalstvo je počelo da slabi, ali je nastavilo da se odigrava kroz državno prvenstvo Rio de Žaneira. Ponovni rast, i najveći intenzitet u 21. veku doživljava u periodu od 2007. do 2010. godina, kada su ova dva kluba odigrala četiri uzastopna finala šampionata Karioka. Flamengo je u tri navrata izašao kao uspešniji tim, dva puta posle penal završnice, u kojima je briljirao Bruno, golman crveno-crnih, a jednom je uspeo da finale reši tokom 90 minuta 3:1. U poslednjem finalu u ovoj seriji 2010. godine Botafogo je konačno uspeo da prekine seriju Flamenga, i slavi sa 2:1 za 19. pehar prvaka Karioka.

Noćas se Bota i Mengao sastaju 374. put u istoriji, ovoga puta u totalno različitom raspoloženju. Flamengo je minule sezone sedmi put postao nacionalni šampion, dok je sa druge strane Botafogo treći put napustio elitni rang takmičenja. Što se tiče odnosa snaga na poslednjih 10 međusobnih duela ovih ekipa, crveno-crni tim je ostvario sedam pobeda, naspram dve crno-belih, a jedan od okršaja završen je nerešenim ishodom.

BRAZIL, KARIOKA - 5. KOLO

Utorak

Rezende - Volta Redonda 1:0 (0:0)

Boavista - Fluminense 0:2 (0:0)

Sreda

Madureira - Bangu u toku

Vasko - Makae u toku

Četvrtak

01.35: (6,25) Botafogo (3,60) Flamengo (1,55)

19.30: Nova Iguasu - Portugeza

*** kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaBrazilBotafogoFlamengo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara