Stadion Kastelao (©AFP)
Stadion Kastelao (©AFP)

Clássico Rei, 430.000 evra i rođendanski poklon za Dedu

Vreme čitanja: 7min | sre. 02.06.21. | 22:42

Kup Brazila: Fortaleza dočekuje Searu u jednom od najtradicionalnijih brazilskih derbija

Kao jedna od glavnih fudbalskih tema ove nedelje u Brazilu, pored predstojeće Kopa Amerike, nameće se i odigravanje prvih susreta treće faze iliti šesnaestine finala nacionalnog Kupa. Najatraktivniji dueli ove runde takmičenja na program su noćas, kada će se na terenima širom države naći čak pet velikana. Istina, većina njih će za protivnike imati ekipe iz nižih rangova takmičenja, ipak među tim duelima, tri para sačinjavaće i sastavi iz elitnog ranga. Tako će se prvi na terenu naći fudbaleri Gremija i Brasiliensea, a u nešto kasnijim terminima odigravaju se i susreti: Remo - Atletiko Mineiro, Korintijans - Atletiko Gojaniense, Fluminense - RB Bragantino, Amerika MG - Krisijuma.

Međutim, duel koji u ovaj fazi brazilskog Kupa privlači najviše pažnje jeste gradski okršaj između Fortaleze i Seare, poznat i kao Clássico Rei, što bi u slobodnom prevodu glasilo, Kraljevski Klasiko. To je najveći fudbalski derbi u gradu Fortaleza, inače prestonici savezne države Seara, koja se nalazi u severoistočnoj regiji Brazila. Animozitet između ovih klubova traje više od jednog veka i broji preko 600 međusobnih okršaja, čineći tako ovo rivalstvo kao jedno od najtradicionalnijih u zemlji Karioka.

Izabrane vesti

Prvi sukob između Seare i Fortaleze dogodio se 17. decembra 1918. godine, u sklopu Metropolit gradske lige Searense, a završen je rezultatom 2:0 u korist igrača u crno-beloj opremi i tima koji je kasnije stekao, pa i danas nosi veoma popularan nadimak Vovo ili Vozao, što bi u prevodu zančilo Starac ili Deda. Prva pobeda Fortaleze, stigla je tek 1922. godine u četvrtom međusobnom obračunu, koji je obilovao golovima sa obe strane, ali je ipak završen sa znatnom prednošću Trikolora pri rezultatu 6:3.

23.55: (3,15) Fortaleza (2,65) Seara (2,60)

U zvaničnim mečevima kroz sva takmičenja u kojima su se suočavali ovi rivali, a koji su danas stigli do brojke od 583 međusobna duela, Vozao ima prednost sa 196 pobeda, u odnosu na Trobojnog rivala sa 180, dok je preostalih 207 sukoba završeno nerešenim ishodom. Broj klasika se povećava i prevazilazi 600 ako se računaju i prijateljski susreti, ali oni već po pravilu ne ulaze u zvaničnu statistiku.

Kako je rivalstvo na snazi više od sto godina, logično je da se izdvajaju periodi prevlasti jednog ili drugog kluba, tako je u nekom relativno skorijem vremenskom periodu i dekadom devedesetih godina klasikom vladala Seara, dok se od 2000. godine beleži veća dominacija Fortaleze. Jedan od fascinantnih podataka koji se vezuje za Kraljevski Klasiko, jeste da se čak u 35 slučajeva odigravao kao odlučujući duel za titulu saveznog šampionata. U ovom segmentu, brojke preovladavaju na stranu Trikolora sa 19 titula u odnosu na 16 koliko ih je prisvojio Vozao.

Oni su zvanično najveći timovi u saveznoj državi i zajednički učestvuju u kampanji koja nastavlja da pospešuje njihov rast na nacionalnoj sceni, sve više vrednujući lokalni fudbal. Poslednjih godina fudbal u Seari je obnovljen i nalazi se na zavidnom nivou. Dva najveća tima su se učvrstila u elitnom rangu nacionalnog fudbala i svake sezone teže ka sve većim sportskim dostigućima.

Uprkos rivalstvu, klubovi gaje dobre odnose van terena, uglavnom preko zajedničkih komercijalnih sporazuma za kompanije koje ih istovremeno sponzorišu. Jedan od primera je i zajednički proizvođač opreme, ali sa posebnom i specijalnom linijom za svakog od njih. Fortaleza je jedna od prvih koja je investirala u taj sektor, stvaranjem sopstvenog brenda za opremu, zvanu "Leao 1918" aludirajući na još jedan od popularnih nadimaka kluba. Sa druge strane, Seara je ispratila potez rivala i plasirala svoj brend "Vozao". Ovakav potez, omogućio je bliži odnos sa navijačima, veću prepoznatljivost kao i identitet sa samim klubovima u gradu.

Pored svega toga, njihov zajednički dom predstavlja zdanje Governadur Plasido Kastelo, koje nosi ime u čast čuvenog guvernera savezne države Seara. Stadion je poznatiji kao Kastelao ili Hihante de Boa Vista i najveći je u severnoistočnoj regiji Brazila sa kapacitetom blizu 64.000 mesta, i nalazi se u vlasništvu grada.

Još jedno od brojnih pitanja koje se nameće pred noćašnji duel, jeste, koliko vredi pobeda u Klasiku? Za navijače svaka pobeda je bitna, ali trijumf u Klasiku ima sentimantalnu vrednost, za koju najvatrenije pristalice oba tabora tvrde da još uvek nije uspostavljena merna jedinica. Ali ako se za trenutak okrenemo finansijskim tezama, duel između Seare i Fortaleze u trećoj fazi nacionalnog Kupa, računajući i revanš koji je zakazan za 10. jun, pored toga što je prvi u ovom takmičenju ikad, biće i najvredniji u istoriji. Plasman među 16 najboljih iliti osminu finala doneće ozbiljnu finansijsku nagradu od 2.700.000 brazilskih reala, odnosno oko 430.000 evra. A u trenutnoj situaciji i fudbalskim utakmicama bez prihoda od strane publike, njegova vrednost postaje još relevantnija i važnija.

Seara se sa svojim najvećim rivalom suočava na isti dan kada slavi 107 godina od osnivanja kluba. Pored potrage za najpoželjnijim rođendanskim poklonom, pobedom nad Trikolorima, Vozao u meč ulazi motivisan nakon pobede od 3:2 nad Gremijem u prvom kolu Serije A, i željom da se revanšira protivniku za izgubljeno finale saveznog šampionata. Istina je da Seara nije izgubila taj susret, koji je završen bez postignutih golova na obe strane, ali zbog pravila boljeg plasmana u ligaškom delu takmičenja, titula je pripala Fortelezi, koja je i treći put ove sezone ostala neporažena u gradskom okršaju.

Uoči prve utakmice, treneri obe ekipe nisu davali nikakve naznake kako će izgledati postavke timova. U potrazi za prvom pobedom nad Trikolorima, Guto Fereira neće imati na raspolaganju startnu odbranu tima. Mesijas Rodrigez je van protokola zbog propisa, jer je već nastupao ove sezone u Kupu Brazila za Ameriku iz Minas Žeriasa. U procesu oporavka zbog uganuća skočnog zgloba još uvek se nalazi kapiten ekipe Luiz Otavio, a pod sumnjom za noćašnji nastup su i Felipe Vizeu, Žael Fereira kao i Vinisijus Lima.

Dvojac u odbrani sada moraju da formiraju bekovi, a pored već ustanovljenog Vilijana Klausa, za poziciju drugog štopera spominju se Džordan Anderson ili Gabrijel Laserda. U napadu crno-belih izostaće Stiven Mendoza koji je suspendovan od strane Višeg suda za sportsku pravdu. Razlog izricanja ove kazne bio je nastup Kolumbijca u finalnom meču Severoistočnog Kupa sa Baijom, za koji nije imao pravo. Njegovo mesto najisturenijeg igrača trebalo bi da zauzme Žoržinjo, jedan od strelaca na prethodnom susretu sa Gremijom.

"Bez sumnje, biće to teška utakmica, koju će odlučiti najsitniji detalji. Pobeda na startu prvenstva Serije A podigla nam je nivo samopouzdanja, čime smo pokazali moral i snagu ekipe. Naporno radimo svakodnevno i nadamo se najboljem", izjavio je Agusto Guto Fereira.

Pod komandom argentinskog stručnjaka Huana Pabla Vojvode, nekadašnjeg stratega čileanske Union La Kalere, Fortaleza je zakoračila na stazu uspeha. Tim je postao šampion saveznog prvenstva, a uspeo je da dođe i do polufinala Severoistočnog Kupa gde je minimalnim rezultatom poražena od Baije, kasnije šampiona za pomenuto takmičenje. Pored toga Trikolori su uspešno startovali u prvenstvu Serije A, kada su prethodnog vikenda na gostovanju u Belo Orizonteu savladali Atletiko Mineiro sa 2:1, a oba gola postigao je Jago Pikaču.

Za razliku od protivnika koji svoje učešće u Kupu Brazila počinje od treće faze, a sve zahvaljujući tituli Severoistočnog Kupa iz minule sezone, Fortaleza je kao prvak saveznog šampionata Searense startovala od početnog kola, u kom je minimalnim rezultatom bila uspešnija od Kašijasa, dok je u narednoj rundi identičnim rezultatom savladana Ipiranga.

Zapovednik Trikolora, kao što je slučaj i u protivničkom taboru, imaće problema pri sastavljanju defanzivne linije svog tima. Iz istog razloga kao i Stiven Mendoza u Seari, tako ni Marselo Bonaventura neće imati pravo da zaigra na noćašnjem susretu, jer je već nastupao u istom takmičenju u dresu Botafoga. Uz izmene taktičkih šema, komadant traži i opciju drugog igrača koji će da čini štoperski tandem sa Kristijanom Taroukom, a kao mogućnost pojavljuju se oporavljeni Huan Kintero i Džekson de Souza.

Vredi spomenuti i to da je desni bek Giljerme da Silva, poznatiji kao Tinga, postao pravi univerzijalac po dolasku argentinskog stručnjaka, pa stoga ne bi čudilo da Fortaleza ponovo zaigra u formaciji 3-5-2 kao i u pobedi protiv Atletiko Mineira.

Znamo da je Klasiko drugačija igra, posebno kada je u pitanju Kup takmičenje. To ga čini još posebnijim. Ali moramo održati pribranost, jer se o daljoj kvalifikaciji ne odlučuje samo u jednoj utakmici. Biće potrebno svih 180 minuta teške borbe kako bismo zadobili mesto u narednoj fazi”, saopštio je Huan Pablo Vojvoda na konferenciji za medije, posle jučerašnjeg treninga svoje ekipe.

Na poslednjih 10 okršaja u Kraljevskom Klasiku Fortaleza je bila uspešnija sa četiri pobede, a sa druge strane Seara je ostvarila pobedu manje, dok je u tri navrata susret završen bez pobednika, računajući i poslednji, odigran pre nešto više od nedelju dana u finalu saveznog šampionata.

KUP BRAZILA - ŠESNAESTINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Utorak

Vila Nova - Baija 0:1 (0:0)

Sreda

Sianorte - Santos 0:2 (0:1)

Boavista - Vasko da Gama 0:1 (0:1)

Žulo Esporte - Sao Paulo 3:2 (2:2)

Šapekoense - ABC u toku

Gremio - Brazilijense u toku

23.55: (3,15) Fortaleza (2,65) Seara (2,60)

23.55: (7,00) Remo (4,00) Atletiko Mineiro (1,45)

Četvrtak

02.30: (1,40) Amerika Mineiro (4,10) Krisijuma (8,00)

02.30: (2,05) Korintijans (3,05) Atletiko GO (3,80)

02.30: (2,15) Fluminense (3,00) Bragantino (3,50)

23.55: Avai - Atletiko PR

23.55: Vitorija - Internasional

Petak

02.30: CRB - Palmeiras

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup BrazilaFortalezaSearaBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara